Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»
Δεν πραγματοποίησε χημειοθεραπεία λόγω έλλειψης φαρμάκων!

Πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις όπου τα νοσοκομεία μένουν χωρίς φάρμακα και υλικά απαραίτητα για τους ασθενείς, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας. Οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε φάρμακα και υλικά ταλαιπωρούν τους ασθενείς και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αλλο ένα τέτοιο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις περιπτώσεις που έγιναν γνωστές μετά από καταγγελίες των ίδιων των ασθενών.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, 71χρονος καρκινοπαθής πήγε στο νοσοκομείο «Παναγία» για την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία και έφυγε χωρίς να κάνει τη φαρμακευτική αγωγή, γιατί δεν υπήρχε το απαραίτητο φάρμακο στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Ο 71χρονος Ε. Κ. έκανε αφαίρεση προστάτη και εδώ και 7-8 χρόνια κάνει χημειοθεραπεία κάθε μήνα. Προχτές, πήγε στο νοσοκομείο «Παναγία» που πλέον τελεί υπό κοινή διοίκηση με το νοσοκομείο του ΙΚΑ «Αγιος Παύλος», για να κάνει την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία. Ο γιατρός που τον παρακολουθεί έγραψε τα φάρμακα και τον έστειλε να τα προμηθευτεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Ο ασθενής πήγε στο φαρμακείο όπου τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει το φάρμακο. Επέστρεψε στο γιατρό του, ο οποίος φανερά αγανακτισμένος για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο λαό, του συνέστησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά την επόμενη εβδομάδα και, αν μέχρι τότε έχει έρθει το φάρμακο, να προγραμματίσουν τη χημειοθεραπεία...

Και αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα εκείνα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης που από τη μία αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και υγειονομικό προσωπικό και από την άλλη, σταδιακά, φορτώνει στους ίδιους τους ασθενείς το κόστος των φαρμάκων. Σ' αυτήν την κατηγορία άλλωστε ανήκουν και οι καρκινοπαθείς που τώρα πλέον υποχρεώνονται να πληρώσουν συμμετοχή μέχρι 25% στα λεγόμενα συνοδά φάρμακα. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι για τους καρκινοπαθείς το μόνο πρόβλημα δεν είναι αυτό, αφού, πολλές φορές χρειάζεται να αγοράσουν οι ίδιοι τα πανάκριβα φάρμακα για χημειοθεραπεία από ελεύθερους επαγγελματίες φαρμακοποιούς, που συχνά δεν τα έχουν, και οι ασθενείς καλούνται να τα προπληρώσουν για να τα παραγγείλουν, αν βέβαια έχουν ποσά όπως 1.000 ευρώ ή παραπάνω. Χρήματα που θα πρέπει να περιμένουν αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως και μήνες, για να τα πάρουν από το ασφαλιστικό τους ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ