ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνει η δουλειά στην τελική ευθεία

Από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις, πρώτη η ΝΕ Νότιων Κυκλάδων, με 183,52%. Στο 82,53% η κάλυψη του πανελλαδικού στόχου

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κλιμακώνουν τη δράση τους για την επιτυχία της πολιτικής αυτής μάχης. Το πανελλαδικό πλάνο είχε καλυφθεί κατά 82,53%, ενώ δύο Οργανώσεις Περιοχής έχουν υπερκαλύψει το στόχο τους και έχουν αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τα πλάνα τους. Από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις, οι εξής δέκα έχουν υπερκαλύψει τους στόχους τους: Νότιες Κυκλάδες 183,52%, Χίος 173,50%, Βόρειες Κυκλάδες 152%, Κως (Β. Δωδεκάνησα) 149,20%, Κεφαλονιά 117%, Ρόδος (Ν. Δωδεκάνησα) 116,20%, Σάμος 113%, Ικαρία 111,20%, Λασίθι 105,72% και Ρέθυμνο 102,31%.

Η κατάταξη των υπόλοιπων Νομαρχιακών Οργανώσεων στην άμιλλα για την κάλυψη του πλάνου έχει ως εξής: Αχαΐα 96%, Φωκίδα 89,80%, Υπαιθρος Χανίων 87,97%, Μαγνησία 86,74%, Ηράκλειο 85,92%, Γιάννενα - Θεσπρωτία 85,18%, Λήμνος 82,72%, Μεσσηνία 82%, Πόλη Χανίων 79,71%, Νότια Εύβοια 76,50%, Λέσβος 74,54%, Αρκαδία 73%, Αιτωλοακαρνανία 72,14%, Ζάκυνθος 71,60%, Λακωνία 70,90%, Ξάνθη 70,30%, Ηλεία 68,50%, Κορινθία 68,40%, Εβρος 67,70%, Δράμα 65,70%, Κέρκυρα 65%, Αρτα - Πρέβεζα - Λευκάδα 64,51%, Χαλκίδα - Θήβα 64%, Φθιώτιδα 62%, Αργολίδα 60,20%, Λάρισα 60,11%, Λιβαδειά 60%, Καβάλα 58,10%, Βορειοκεντρική Εύβοια 58%, Τρίκαλα 56,20%, Ροδόπη 54,60%, Κοζάνη 53,52%, Καρδίτσα 51,33%, Γρεβενά 50,42%, Φλώρινα 50%, ΔΕΗ (Δ. Μακεδονία) 47,50% και Καστοριά 44,30%.

ΕΕΔΥΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Αμυνας

Απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό και μέτωπο ζήτησε η αντιπροσωπεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, για την εντεινόμενη ελληνική εμπλοκή στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Σταύρο Τάσσο, και την γενική γραμματέα, Βέρα Νικολαΐδου. Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ επέδωσε σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Αμυνας, όπου εκφράζονται οι ανησυχίες του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και ζητείται από την κυβέρνηση:

  • Δέσμευση ότι η Ελλάδα δε θα εμπλακεί και δε θα στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη φορά αυτή κατά του Ιράν, της Συρίας, αλλά και κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας.
  • Διακοπή κάθε μορφής υποστήριξης στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ, καθώς και ακύρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
  • Αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από τη δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRF) και απομάκρυνση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου από τη Θεσσαλονίκη.
  • Επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών από τις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Βέρα Νικολαΐδου ανέφερε ότι ο υπουργός Αμυνας δε δεσμεύτηκε σε τίποτα και παρέπεμψε στη «στρατηγική της χώρας», η οποία, όπως είπε, κινείται στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων» σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε: «Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική. Απάντησή μας είναι να αναπτύξουμε το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, σε συνεργασία με το εργατικό και το μαζικό λαϊκό κίνημα».

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Γενάρη στις 11 το πρωί. Η ΕΔΥΕΘ λαλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να απαιτήσει να κλείσει και να καταργηθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, να μην αποθηκευτούν όπλα μαζικής καταστροφής, κανένας Ελληνας φαντάρος στους αιματοβαμμένους δρόμους του πετρελαίου, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμία θυσία για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Πέμπτη
  • Στις 8 π.μ. η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας διοργανώνει περιοδεία στην INTRACOM με επικεφαλής την Λ. Γώγουλου.
  • Στις 11 π.μ. η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει περιοδεία στο δήμο και στην Περιφέρεια Αργοστολίου με επικεφαλής τον Σ. Φαρακλό, μέλος της ΝΕ.
  • Στη 1 μ.μ. η ΝΕ Μεσσηνίας διοργανώνει περιοδεία στη βιομηχανία «Καρέλιας» με επικεφαλής τον Γρ. Γιάνναρο.
  • Στις 9 π.μ. η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στο Γυμνάσιο Λάλα, με επικεφαλής την Ε. Αραπακοπούλου.
Αύριο Παρασκευή
  • Στις 9 π.μ. η ΝΕ Μεσσηνίας διοργανώνει περιοδεία στην ιδιωτική κλινική «Διάπλαση» με επικεφαλής την Γ. Καλογεροπούλου, Γραμματέα της ΝΕ.
  • Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων θα μιλήσει ο Κ. Αλεξίου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Ηλείας.
Το Σάββατο 28/1
  • Στις 10 π.μ. η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στην αποθήκη ποτών - τροφίμων «Πετρογιάννης» με επικεφαλής τον Ν. Καραμάνη.
Την Κυριακή 29/1
  • Η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στις περιοχές Βάρδα και Μανωλάδα με επικεφαλής τον Κ. Αλεξίου μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου και του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο γγ του ΟΗΕ μίλησε για έλλειψη ουσιαστικής προόδου, προαναγγέλλοντας παράλληλα σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης τον ερχόμενο Απρίλη ή Μάη. Οπως αποφασίστηκε, τις επόμενες δύο βδομάδες, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την ανταλλαγή στοιχείων για το περιουσιακό.

Παράλληλα, χθες ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του γγ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ ο Μπ. Μουν αναμένεται να υποβάλει σχετική έκθεση στο τέλος Φλεβάρη. Ο Μπ. Μουν έσπευσε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες έφτασαν στην τελική τους φάση και ότι οι διαβουλεύσεις στο Greentree αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής ακριβώς της φάσης που οδηγεί σε πολυμερή διάσκεψη και τελική συμφωνία.

Ο Δ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι δε σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Νέας Υόρκης και ξεκαθάρισε: «εμείς θα κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει πρόοδος για να οδηγηθούμε σε διάσκεψη, για την οποία υπάρχουν επίσης αρκετά ζητήματα», προσθέτοντας: «χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές, δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη».

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Συνάντηση ενόψει άφιξης Νίμιτς

Συνάντηση με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΠΓΔΜ, Teuta Arifi, είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων «και ιδίως η βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδικασιών που οφείλει να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ και την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου». Είναι φανερό ότι ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Νίμιτς σε Αθήνα κα Σκόπια, οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να αναθερμάνουν το μεταξύ τους διάλογο, με δεδομένη και την κοινή τους επιθυμία να προχωρήσει η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μέχρι το 2014. Στη διμερή συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα θέματα διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • H Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, την Κυριακή 29/1 στις 11 π.μ. στην αίθουσα του 6ου Δημοτικού Σχολείου (απέναντι από την πλ. Αρη Βελουχιώτη), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Ομιλητές θα είναι ο Στ. Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Ν. Παπαναστάσης, εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι κίνδυνοι από την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», την Τετάρτη 1/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Κρέσνας 12). Θα μιλήσει ο Στ. Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει κοπή της πίτας.
Νέα δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα», η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων έχει ως εξής: ΝΔ 30,5%, ΔΗΜ.ΑΡ. 13%, ΚΚΕ 12,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΛΑ.Ο.Σ. 6%, Οικολόγοι - Πράσινοι 3%, ΔΗΣΥ 2,5%, άλλα κόμματα 8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ