ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Κόρη οφθαλμού» η αντεργατική συγκυβέρνηση

Πάνω από τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης

Την απόλυτη στήριξης της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου θα προτάξει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου σε διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ταυτόχρονα πολιτικό μήνυμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα για υπερψήφιση όλων των αντιδραστικών νομοσχεδίων και του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Γ. Παπανδρέου που χτες επέστρεψε από το Συμβούλιο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» στο Πόρτο Ρίκο, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Χρ. Πρωτόπαππα και Π. Ευθυμίου, με κεντρικό θέμα την καταψήφιση ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, θα συζητηθεί η πορεία του «PSI» και της νέας δανειακής σύμβασης. Την επόμενη βδομάδα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ανάδειξης νέου προέδρου, όπως ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Γ. Παπανδρέου θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «σε τέτοιες κρίσιμες ψηφοφορίες» δεν μπορεί να διακυβεύεται το έργο της συγκυβέρνησης, θέλοντας να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενόψει της ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε τις δυνάμεις να ανασυνταχθούμε (...) να ξαναβρεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα την συνοχή της, για να δώσει τις μεγάλες μάχες που έρχονται».

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν την ενόχληση του Γ. Παπανδρέου από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη σχετικά με το μνημόνιο, ενώ δεν απέκλειαν να υπάρχουν και καταστατικές κυρώσεις για τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης σε χτεσινή συνέντευξη του στο «Real Fm» σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη έκανε λόγο «για σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει, άμεσα, να λυθεί. Και θα λυθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας χτες στο «Μέγκα» ισχυρίστηκε: «Λογοδοτώ με δράση και ευθύνη, δεν λιποτακτώ». Ο ίδιος μετά τη δήλωση του ότι «δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο» χτες υποστήριξε: «Γνώριζα τις βασικές κατευθύνσεις αλλά δεν ήξερα αναλυτικά το περιεχόμενο των 2.200 σελίδων του». Ο ίδιος είπε ότι είναι «πετυχημένος» στο αντεργατικό του έργο και αναφέρθηκε στην «ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα», εκφράζοντας ουσιαστικά την πρόθεσή του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΠΟΥΤΙΝ
Συζήτηση για μπίζνες με ρώσικα μονοπώλια

Δυσφορία για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Η προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων σε διάφορους τομείς της οικονομίας και η προσέλκυση «επενδύσεων» από ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησης που είχε χθες στη Μόσχα ο Α. Σαμαράς με τον Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ, ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών, έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες - εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κ.λπ.), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της «Gazprom» Αλ. Μίλερ.

Στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς «Gazprom» και μια νέα πρόταση, για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία. Στη συζήτηση Σαμαρά - Πούτιν, επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

ΚΟΒ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει χυδαία προβοκάτσια

Την προβοκατόρικη και συκοφαντική επίθεση σε βάρος του κομμουνιστή δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωραιοκάστρου» Θεμελή Αγγελου από την ιστοσελίδα «Ο τροχός», που διατηρούν άτομα από το συνονθύλευμα του οπορτουνιστικού χώρου, καταγγέλλει η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Με πρόσχημα ότι ο Α. Θεμελής είναι υποδιευθυντής στην Α΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και εκλεγμένος συνδικαλιστής εφοριακός με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, επιχειρούν ελεεινούς συνειρμούς με τις εγκληματικές τοκογλυφικές συμμορίες της Θεσσαλονίκης και τον Χ. Παπαχατζή, στέλεχος του ΣΔΟΕ, που φέρεται ως ένας εκ των πρωταγωνιστών. Οι άθλιοι υπαινιγμοί που διατυπώνονται χωρίς κανένα άλλο στοιχείο (παρά μόνο τον παραλληλισμό ότι και οι δύο είναι εφοριακοί και συνδικαλιστές) και που βεβαίως δεν έχουν καμία απολύτως βάση, είναι συνέχεια προηγούμενων ανήθικων προσωπικών επιθέσεων σε βάρος του Α. Θεμελή.

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Αδυνατώντας να αντιπαρατεθούν, τόσο μέσα στο κίνημα, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τα επιχειρήματα και την πολιτική του ΚΚΕ και γενικότερα και ειδικότερα στο Δήμο Ωραιοκάστρου, επιλέγουν τη φασιστική μέθοδο της προβοκάτσιας και των υπαινιγμών. Η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του Ωραιοκάστρου να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, να απομονώσουν και να περιθωριοποιήσουν οριστικά τους εμπνευστές τους».

Αυτοί είναι οι εκβιαστές!

Λύσσαξε και χτες ο ΣΚΑΪ για τα «υψηλά μεροκάματα» που «ερήμωσαν» τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και «διώχνουν τους εφοπλιστές» πελάτες, που δε θέλουν να «μοιράζονται την περιουσία τους με το ΠΑΜΕ», το οποίο δρα σαν «εκβιαστής» των εργολάβων στη Ζώνη. Η διαστρέβλωση και η ψευτιά στην υπηρεσία μιας άθλιας προπαγάνδας, που δε στοχεύει μόνο τους εργάτες και τους άνεργους στο Πέραμα, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης, την οποία εκβιάζουν για να ρίξει ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις της, στη λογική του «γίνε δούλος για να έχεις δουλειά». Το ΠΑΜΕ, λένε, διώχνει τα καράβια από τα καρνάγια, γιατί παλεύει για υψηλά μεροκάματα. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί στο Σκαραμαγκά, όπου το σωματείο είναι εργοδοτικό και έχει αποδεχτεί το ξήλωμα του Ναυπηγείου σε κάθε φάση του, δεν πατάει καράβι ούτε για δείγμα; Γιατί στην Ελευσίνα, όπου επίσης δεν πλειοψηφεί συνδικαλιστικά το ΠΑΜΕ και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες έχουν μακελέψει τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, δεν χτυπάει ούτε σφυριά, έχοντας οδηγήσει σήμερα τα Ναυπηγεία στην πόρτα της πτώχευσης;

Δεν ήταν το ΠΑΜΕ, αλλά η ΕΕ, η κυβέρνηση και οι εργατοπατέρες αυτοί που έκλεισαν το πολιτικό τμήμα των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, αφήνοντας εν ενεργεία μόνο το στρατιωτικό κομμάτι, όπου ντόπιοι, Γερμανοί και Αραβες «επενδυτές» κονομάνε από τις παραγγελίες του ελληνικού κράτους. Τα σωματεία της Ζώνης ζητάνε εδώ και χρόνια να κατασκευαστεί στην Ελλάδα και να τοποθετηθεί στη Ζώνη δεξαμενή «πάναμαξ», αναγκαία για την επισκευή μεγάλων πλοίων, που δεν καλύπτονται σήμερα από τις υπάρχουσες υποδομές. Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρύβουν ο ΣΚΑΪ, οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι, που βλέπουν τους εργατοτεχνίτες σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί. Με την ίδια λογική άλλωστε πετσοκόβουν τα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο τα επισκευαζόμενα καράβια να γίνονται τάφοι για εργάτες που παλεύουν για το μεροκάματο. Αυτοί και η τάξη τους είναι οι εκβιαστές, όχι οι εργάτες που παλεύουν για μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς στο ύψος των αναγκών τους.


Π.

Διάβημα στα Σκόπια

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την ΠΓΔΜ προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια του Μάθιου Νίμιτς με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας. Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για την ανέγερση αψίδας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στην οποία απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ο Ηλιος της Βεργίνας και παραστάσεις αλυτρωτικού περιεχομένου, κατά παράβαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Παρασκευή
  • Στις 9 π.μ. η ΝΕ Μεσσηνίας διοργανώνει περιοδεία στην ιδιωτική κλινική «Διάπλαση» με επικεφαλής την Γ. Καλογεροπούλου, Γραμματέα της ΝΕ.
  • Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων θα μιλήσει ο Κ. Αλεξίου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Ηλείας.
Αύριο Σάββατο
  • Στις 10 π.μ. η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στην αποθήκη ποτών - τροφίμων «Πετρογιάννης» με επικεφαλής τον Ν. Καραμάνη.
Την Κυριακή 29/1
  • Η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στις περιοχές Βάρδα και Μανωλάδα με επικεφαλής τον Κ. Αλεξίου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ