ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Επικίνδυνη η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Εγινε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή φορέων απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών

Τα ζητήματα της εθνικής άμυνας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα με θέμα «Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην Εθνική Αμυνα με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», που διοργάνωσαν την Τετάρτη η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜΣΑΣΥΠΝ) και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).

Εκτός από τις τέσσερις βασικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν, υπήρξαν και πολλές παρεμβάσεις από το ακροατήριο. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων φορέων απόστρατων και εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην διπλωμάτες κ.λπ. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ, του φορέα όπου συμμετέχουν εν ενεργεία στελέχη του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, μίλησε για τις «ορατές απειλές κατά της χώρας μας και της Κύπρου». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτό που συμβαίνει δεν είναι προσωρινό» και στους παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα στην άμυνα συμπεριέλαβε το γεγονός ότι «οι αγορές αμυντικών συστημάτων αποφασίζονται σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Αναφορικά με την όποια «τεχνική βοήθεια» από άλλες χώρες τόνισε πως συχνά είναι «δηλητηριασμένος καρπός», εννοώντας την εξάρτηση σε ανταλλακτικά και κυρίως τον έλεγχο του λογισμικού των οπλικών συστημάτων από τους κατασκευαστές τους.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα και το προεδρείο
Στιγμιότυπο από την ημερίδα και το προεδρείο
Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης, μέλος της ΚΕΘΑ, μίλησε με θέμα: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις στο φόντο της οικονομικής κρίσης και των εξελίξεων στη Μεσόγειο». Επισήμανε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πολιτικοστρατιωτική διαμάχη για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής. «Σε αυτή τη ζούγκλα του ανταγωνισμού - είπε - όπου διανέμεται με όλους τους τρόπους ο φυσικός πλούτος, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που είναι στην Ελλάδα, διεκδικούν μερίδιο κερδοφορίας, δηλαδή εμπορικές συμφωνίες. Αυτός είναι ο δικός τους σύγχρονος "πατριωτισμός"».

Ακολούθως, έθεσε το πλαίσιο διεκδίκησης της ΚΕΘΑ: «Ζητάμε τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπεράσπιση των συνόρων και της κυριαρχίας της χώρας. Την κατάργηση κάθε σχεδιασμού εμπλοκής τους που στοχεύει έμμεσα ή άμεσα στις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Την άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Την ανάδειξη του ρόλου των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και το κλείσιμό τους. Τη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας μας από τον πολιτικοστρατιωτικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ».

Ο Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης του περιοδικού «Monthly Review», πρώην διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας, μιλώντας με θέμα «Η κρίση και η Εθνική Αμυνα», επισήμανε τον κίνδυνο μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε γεωπολιτική κρίση. Τέλος, ο Νικήτας Νικητάκος, πλοίαρχος ε.α., καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην ομιλία του με θέμα «Οικονομία εν μέσω κρίσης, για μια αποτελεσματική άμυνα», αναφέρθηκε σε θέματα άμυνας και αποτροπής, επισημαίνοντας τη σημασία των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση και τη διοίκηση αλλά και τους κινδύνους από την τεχνολογική εξάρτηση και τα «κλειδωμένα» οπλικά συστήματα.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Τίμησε τους Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά

Κοινό σημείο αναφοράς των δύο, η πάλη του λαϊκού κινήματος, οι αγώνες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής

Τους δολοφονηθέντες βουλευτές Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργο Τσαρουχά, τίμησε χτες η Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή τους. Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε σήμερα δύο πρωτοπόρους αγωνιστές, τον Γρηγόρη Λαμπράκη και το Γιώργη Τσαρουχά, δύο αγωνιστές με διαφορετικά βιώματα και προσωπικές διαδρομές, με κοινό όμως σημείο αναφοράς την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους αγώνες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας, είτε αυτή επιβαλλόταν σε καθεστώς αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είτε σε καθεστώς ανοιχτής δικτατορίας του κεφαλαίου. Επομένως, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Γιώργης Τσαρουχάς δεν μπορεί να αποσπαστούν από τον πολιτικό χώρο που έδρασαν και να αξιολογηθούν ως δύο μεμονωμένα πρόσωπα».

Αναφερόμενος στη δολοφονία των δυο αγωνιστών, είπε ότι «η δολοφονία του Λαμπράκη, υπήρξε αποτέλεσμα της δράσης των μηχανισμών καταστολής που εξέθρεψε και ενθάρρυνε το αστικό κράτος και το πολιτικό σύστημα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 1950 και 1960». Θύμισε επίσης, ότι «ο Γιώργης Τσαρουχάς, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Θεσσαλονίκης, συνελήφθη από τη Χούντα και δολοφονήθηκε με άγρια βασανιστήρια τη νύχτα της 9ης Μάη του 1968».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «η μνήμη της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, καθώς και των άλλων χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του εργαζόμενου λαού, για εμάς δεν έχει αξία εθιμοτυπική. Τιμούμε τους αγώνες τους, με αγώνες».

Λίγο αργότερα, την έντονη αντίδραση του Σπ. Χαλβατζή, προκάλεσε η προσπάθεια παραχάραξης του παρελθόντος από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι «ο Γιώργος Τσαρουχάς διαφώνησε με την ηγεσία του ΚΚΕ λίγο πριν δολοφονηθεί». «Αυτό είναι ψέμα!» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι «ο Γ.Τσαρουχάς ήταν γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης».

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • H Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, την Κυριακή 29/1 στις 11 π.μ. στην αίθουσα του 6ου Δημοτικού Σχολείου (απέναντι από την πλ. Αρη Βελουχιώτη), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Ομιλητές θα είναι ο Στ. Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Ν. Παπαναστάσης, εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι κίνδυνοι από την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», την Τετάρτη 1/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Κρέσνας 12). Θα μιλήσει ο Στ. Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει κοπή της πίτας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, τη Δευτέρα 13/2, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Ταύρου (Επταλόφου και Πειραιώς), με θέμα: «Η οικονομική κρίση - Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Θα ακολουθήσουν εκλογή Νέας Γραμματείας και κόψιμο χρονιάτικης πίτας.
ΕΔΥΕΘ
Εξω οι ΝΑΤΟικοί και το στρατηγείο τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, στις 11 π.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Γενάρη στις 11 το πρωί.

Η ΕΔΕΥΘ καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να απαιτήσει να κλείσει και να καταργηθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, να μην αποθηκευτούν όπλα μαζικής καταστροφής, κανένας Ελληνας φαντάρος στους αιματοβαμμένους δρόμους του πετρελαίου, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμία θυσία για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO παρουσιάστηκε από το STAR. Στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 11,%, ΝΔ 21,7%, ΚΚΕ 7,7%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,1%, ΔΗΣΥ 1,9%, ΔΗΜΑΡ 8%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 26%. Μετά από αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 15%, ΝΔ 29%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 6,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8%, ΔΗΜΑΡ 10,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3%, ΔΗΣΥ 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ