Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Τίμησε τους Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά

Κοινό σημείο αναφοράς των δύο, η πάλη του λαϊκού κινήματος, οι αγώνες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής

Τους δολοφονηθέντες βουλευτές Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργο Τσαρουχά, τίμησε χτες η Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή τους. Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε σήμερα δύο πρωτοπόρους αγωνιστές, τον Γρηγόρη Λαμπράκη και το Γιώργη Τσαρουχά, δύο αγωνιστές με διαφορετικά βιώματα και προσωπικές διαδρομές, με κοινό όμως σημείο αναφοράς την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους αγώνες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας, είτε αυτή επιβαλλόταν σε καθεστώς αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είτε σε καθεστώς ανοιχτής δικτατορίας του κεφαλαίου. Επομένως, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Γιώργης Τσαρουχάς δεν μπορεί να αποσπαστούν από τον πολιτικό χώρο που έδρασαν και να αξιολογηθούν ως δύο μεμονωμένα πρόσωπα».

Αναφερόμενος στη δολοφονία των δυο αγωνιστών, είπε ότι «η δολοφονία του Λαμπράκη, υπήρξε αποτέλεσμα της δράσης των μηχανισμών καταστολής που εξέθρεψε και ενθάρρυνε το αστικό κράτος και το πολιτικό σύστημα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 1950 και 1960». Θύμισε επίσης, ότι «ο Γιώργης Τσαρουχάς, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Θεσσαλονίκης, συνελήφθη από τη Χούντα και δολοφονήθηκε με άγρια βασανιστήρια τη νύχτα της 9ης Μάη του 1968».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «η μνήμη της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, καθώς και των άλλων χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του εργαζόμενου λαού, για εμάς δεν έχει αξία εθιμοτυπική. Τιμούμε τους αγώνες τους, με αγώνες».

Λίγο αργότερα, την έντονη αντίδραση του Σπ. Χαλβατζή, προκάλεσε η προσπάθεια παραχάραξης του παρελθόντος από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι «ο Γιώργος Τσαρουχάς διαφώνησε με την ηγεσία του ΚΚΕ λίγο πριν δολοφονηθεί». «Αυτό είναι ψέμα!» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι «ο Γ.Τσαρουχάς ήταν γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ