Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέος γύρος στα παζάρια για το «κούρεμα»

Συναντήσεις Λ. Παπαδήμου - Ευ. Βενιζέλου με τον Τσ. Νταλάρα

Τα παζάρια για το κούρεμα του χρέους είναι η άλλη όψη των βάρβαρων μέτρων που ήδη γράφονται στο καινούριο μνημόνιο

(c) Hemera Technologies

Τα παζάρια για το κούρεμα του χρέους είναι η άλλη όψη των βάρβαρων μέτρων που ήδη γράφονται στο καινούριο μνημόνιο
Με εντατικές διαβουλεύσεις και παζάρια, κυβέρνηση και τραπεζίτες καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που συνοδεύεται από νέα μέτρα εξόντωσης του λαού. Χτες βράδυ, οι Λ. Παπαδήμος και Ευ. Βενιζέλος είχαν νέα συνάντηση με τον επικεφαλής του IFF Τσ. Νταλάρα, που επέστρεψε στην Αθήνα, μετά το μπλοκάρισμα των διαβουλεύσεων την περασμένη βδομάδα από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, που ζητάνε μικρότερα επιτόκια στα ανταλλάξιμα ομόλογα, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο» το χρέος. Η συνάντηση θα επαναληφθεί σήμερα.

Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι η κυβέρνηση να πάει στη Σύνοδο με μια καταρχήν συμφωνία στα βασικά και μετά να καθοριστούν οι επιμέρους παράμετροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, το επίπεδο συμφωνίας στα επιτόκια των νέων ομολόγων τοποθετείται μεταξύ του 3,5% και 3,8%, τα οποία θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με τη διάρκεια των νέων ομολόγων και την ωρίμανση - εναπομείνασα περίοδος ως τη λήξη τους - των παλαιών ομολόγων που θα αντικατασταθούν.

Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα συνδέονται άμεσα με την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία, σύμφωνα με διαρροές που αποδίδονται στην Α. Μέρκελ, δε θα είναι έτοιμη μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τα παζάρια για το κούρεμα εκτιμάται ότι δε θα ολοκληρωθούν μέχρι τότε, αφού η έκθεση της τρόικας περιέχει εκτιμήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και τη συνακόλουθη πορεία των δημοσιονομικών και γι' αυτό θεωρείται «βαρύνουσας σημασίας» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Κλιμακώνοντας τέλος, τις πιέσεις για συμμετοχή και της ΕΚΤ στο «κούρεμα», η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ ανέφερε χτες ότι «αν το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν αναδιαρθρωθεί επαρκώς από τους ιδιώτες πιστωτές, οι δημόσιοι επενδυτές οφείλουν να συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ