Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Συντονισμένη δράση για ακόμα πιο φτηνούς εργάτες

Με κεντρικό θέμα την εξειδίκευση του «Συμφώνου για το ευρώ», οι «27» συνέρχονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Η αντεργατική στρατηγική της ΕΕ είναι δεδομένη, με ή χωρίς μνημόνια. Η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία είναι η μόνη διέξοδος που απαντά στα συμφέροντα του λαού
Η αντεργατική στρατηγική της ΕΕ είναι δεδομένη, με ή χωρίς μνημόνια. Η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία είναι η μόνη διέξοδος που απαντά στα συμφέροντα του λαού
Την επιτάχυνση της λήψης μέτρων και ανατροπών που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα και συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, αποφασίζουν οι ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, θα εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μάρτη στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το ευρώ» και θα ορίσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Διακηρυγμένος στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι η επέκταση και κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η δραστική μείωση των μισθών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος πρέπει να συγκρίνεται με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους», τονίζεται στο «Σύμφωνο για το ευρώ», όπου οι μισθοί υποτάσσονται ευθέως στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.

Για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα προϊδεάζει στην επιστολή - πρόσκληση που απέστειλε προς τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει ήδη έτοιμο σχέδιο δήλωσης που θα περιλαμβάνει τις «άμεσες δράσεις» στην κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, η λιτότητα διαρκείας είναι δεδομένη με στόχο τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και ταυτόχρονα «πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης και της ανταγωνιστικότητας και κυρίως για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αν και επισημαίνει ότι στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (1-2 Μάρτη) θα δοθούν στα κράτη - μέλη ευρύτερες κατευθύνσεις όσον αφορά στις οικονομικές πολιτικές τους και τις πολιτικές απασχόλησης, ωστόσο σημειώνει ότι στη Σύνοδο της Δευτέρας θα πρέπει «να επικεντρωθούμε στην άμεση δράση που πρέπει να αναληφθεί στους συγκεκριμένους τομείς της ανεργίας των νέων, της ενιαίας αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Αναφέρει ακόμα ότι στη Σύνοδο της Δευτέρας θα εγκριθεί η συνθήκη για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) και θα επαναβεβαιωθεί η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ όσον αφορά στη νέα συνθήκη «για τη σταθερότητα και τη σύγκλιση στη ζώνη του ευρώ», το νέο δηλαδή «ενισχυμένο» σύμφωνο σταθερότητας.

Τα ζητήματα της Ελλάδας δε συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, διπλωματικές πηγές όμως δεν απέκλειαν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης να συναντηθούν τη Δευτέρα, αν κριθεί απαραίτητο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Μέτρα για τα μονοπώλια

Στο ίδιο πνεύμα με τα παραπάνω ήταν και οι δηλώσεις που έκανε χτες η Α. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του συνδυασμού «σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και ανάπτυξης». Προκειμένου, μάλιστα, να μην αφήσει αμφιβολίες για το πώς εννοεί την ανάπτυξη, παρέπεμψε στην «Ατζέντα 2010» που προώθησε η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γκ. Σρέντερ, με ολέθρια αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αφού ήδη πάνω από 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι εργάζονται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, δηλαδή με 400 ευρώ και ανασφάλιστοι.

Η Α. Μέρκελ τόνισε επίσης ότι «για να υπάρχει σταθερό ευρώ πρέπει να είναι σταθερά και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης» και σημείωσε ότι η Γερμανία, η οποία μέχρι τώρα απαιτούσε την επιστροφή των αδιάθετων πόρων στους εθνικούς προϋπολογισμούς, είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τα κονδύλια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους ανέργους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε το Βερολίνο προς τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ένα κράτος - μέλος για παραβίαση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο - προς το παρόν - δεν αποτελεί μέρος της Συνθήκης της ΕΕ, η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, εφόσον ούτως ή άλλως ένα κράτος - μέλος έχει ήδη τη δυνατότητα να καταγγείλει ένα άλλο.

Στο μεταξύ, από γερμανική κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, έγινε γνωστό πως οι ηγέτες της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, και της Ιταλίας, Μ. Μόντι, θα συναντηθούν λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, προκειμένου «να συντονίσουν τις θέσεις στη σύνοδο». Η ενίσχυση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης» «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» και δε θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών των τριών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σενάρια εξόδου από το ευρώ

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του κόμματος της Μέρκελ πρότεινε στην Ελλάδα να βγει με τη θέλησή της από τη ζώνη του ευρώ, σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε χτες από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Σπίγκελ». «Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Φ. Κάουντερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU / CSU) στην Μπούντεσταγκ. «Ομως, αν η Ελλάδα αποφάσιζε η ίδια να βγει από την Ευρωζώνη, αυτό θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό». «Η πίεση επί της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας στον ίδιο τόνο πως «πρέπει να κάνουμε τους Ελληνες να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν χρήματα παρά μόνο αν η χώρα διοικηθεί με αυστηρότερο τρόπο, στην ανάγκη από έναν επίτροπο που θα διοριστεί από την ΕΕ ή τις χώρες της Ευρωζώνης».

Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιγκαρό». Ο ίδιος ομολόγησε ότι «προκύπτει θέμα» συμμετοχής της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ολι Ρεν δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα χρήματα από τον δημόσιο τομέα για την κάλυψη ενός ελλείμματος σε ένα δεύτερο δανειοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα, αφού επιτευχθεί συμφωνία τις ερχόμενες μέρες για την ανταλλαγή των ομολόγων. Μεγαλώνοντας τις πιέσεις στο λαό να συναινέσει στη σφαγή του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να δράσει τώρα», αν θέλει να συνεχίσει η Ευρώπη να την βοηθά για να ξεπεράσει την κρίση, προσθέτοντας πως «φτάνουν οι ανακοινώσεις».

Τέλος, για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης προετοιμάζεται η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού της των Οικονομικών. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πιθανότητα» ότι ένα ή περισσότερα βασικά μέλη της Ευρωζώνης θα εγκαταλείψουν την ένωση, τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg». «Αν διασπαστεί η Ευρωζώνη, θα πρόκειται για μία νέα κρίση. Διαθέτουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το χειρότερο σενάριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ