ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κοινή σύσκεψη φοιτητών - μαθητών

Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Κάλεσμα προς όλους τους μαθητές για κοινή οργάνωση της πάλης απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και για το σκοπό αυτό οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

«Μαθητές - φοιτητές, σπουδαστές να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας, από τον αγώνα μας! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει η Γραμματεία του ΜΑΣ και καλεί: «Σε κάθε σχολείο και σχολή να ανάψει η φλόγα του αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Να συναντηθούμε στο δρόμο για την ανατροπή».

Το ΜΑΣ καλεί τους μαθητές να παλέψουν από κοινού για:

  • Ενα σχολείο που δε θα εξοντώνει αλλά θα μορφώνει.
  • Ενα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού.
  • Μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
  • Να παλέψουμε συντονισμένα για να μην πληρώσουμε την κρίση εμείς και οι οικογένειές μας,
  • για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα,
  • για τη Λαϊκή Παιδεία των αναγκών μας, για να μην εφαρμοστεί ο νέος Νόμος-Εκτρωμα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.
  • Για τα δικαιώματα μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Κυβερνητική απραξία για τα υποσιτισμένα παιδιά!

Οταν πριν από λίγους μήνες ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες καταγγελίες για υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία και για λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία της Αθήνας, το υπουργείο Παιδείας είχε σπεύσει να μιλήσει για ψέματα, γιατί έκανε έρευνα στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δεν εντόπισε τέτοια περιστατικά. Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά των λιποθυμιών ήταν περσινά, γεγονός, βέβαια, που καθόλου δε θα έπρεπε να καθησυχάζει το υπουργείο, αφού η κατάσταση των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει από μήνα σε μήνα, πόσο μάλλον από χρονιά σε χρονιά...

Σήμερα, τρεις μήνες μόλις μετά τις πρώτες καταγγελίες, τα στοιχεία που καταγράφουν τη βαρβαρότητα του υποσιτισμού μικρών παιδιών που εντοπίζεται σε σχολεία είναι αμείλικτα:

  • Λιποθυμία μαθήτριας λόγω υποσιτισμού σημειώθηκε σε σχολείο της Κρήτης.
  • Το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας διανέμει σε καθημερινή βάση 220 μερίδες φαγητού σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης, μετά από αιτήματα των ίδιων των σχολείων όπου εντοπίστηκαν παιδιά νηστικά ή υποσιτισμένα. Και, μάλιστα, τα αιτήματα αυτά προς το βρεφοκομείο διαρκώς αυξάνονται, προέρχονται δε από όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας κι όχι μόνο από κάποιες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιο υποβαθμισμένες...
  • Αντίστοιχα, κάποιες μερίδες φαγητού διανέμονται σε σχολεία της Αθήνας από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και από τα συσσίτια της Εκκλησίας.
  • Μερίδες φαγητού από την Εκκλησία διανέμονται σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ και εκεί είναι αρκετά πια τα αιτήματα προς το δήμο, από σχολεία του κέντρου της πόλης για διανομή φαγητού σε κάποιους μαθητές ή και κολατσιού σε όλους τους μαθητές.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων, ώστε να καταρτίσουν λίστα με τον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε (καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή) 500 μαθητές χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση!

Απέναντι σ' αυτό το βάρβαρο φαινόμενο, που πλέον δεν μπορεί να διαψευστεί, το υπουργείο Παιδείας ψέλλισε στα μέσα Δεκέμβρη ότι εξετάζει τη δυνατότητα να δίνεται ένα μικρογεύμα στους μαθητές των 300 σχολείων που ανήκουν στις λεγόμενες «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Κι όσο διαρκεί η ...«εξέταση» του υπουργείου, το πρόβλημα οξύνεται και εξαπλώνεται στα αστικά κέντρα χωρίς να κάνει διακρίσεις σε ...«ζώνες».

Η κυβέρνηση φέρει πλέον ακέραια την ευθύνη για την απραξία της απέναντι στο φαινόμενο των νηστικών παιδιών στα σχολεία.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου. «Το θέμα του υποσιτισμού μαθητών, κυρίως του Δημοτικού, ως επίπτωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται καθημερινά, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρουν ενδεικτικά τα σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπου έχει εντοπιστεί έντονο πρόβλημα. Ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών «δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της Εκκλησίας, των ΜΚΟ ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως καλεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης», οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό «άμεσα να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων».

ΕΣΤΙΑ ΟΔΟΥ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
Χωρίς ρεύμα έμειναν το πρωί οι φοιτητές!

Κινητοποίηση σήμερα στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, με πρωτοβουλία των εστιακών φοιτητών της οδού Δροσοπούλου, που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Χωρίς ρεύμα έμειναν, χτες το πρωί για περίπου τέσσερις ώρες, οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που στεγάζονται στη Φοιτητική Εστία, στην οδό Δροσοπούλου! Φοιτητές της Εστίας που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι έμειναν έκπληκτοι όταν το πρωί κατάλαβαν πως «δεν υπάρχει σε κανένα χώρο της Εστίας ρεύμα»!

Το ρεύμα ...επανήλθε, αλλά οι φοιτητές δεν έμειναν άπραγοι. Χτες το απόγευμα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην υπεύθυνη της Εστίας. Η συγκεκριμένη Εστία, όπως ενημερώθηκαν, είναι μισθωμένο κτίριο για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση με την ΑΣΟΕΕ, μετά από διαγωνισμό. Σύμφωνα με την υπεύθυνη, η σύμβαση δεν τηρείται και δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικό είναι, όπως υποστήριξε, πως η σύμβαση ορίζει 12 ευρώ το κεφάλι για κάθε μέρα, άρα 360 ευρώ για κάθε φοιτητή, δηλαδή 720 ευρώ για κάθε δωμάτιο. Στην Εστία στεγάζονται 80 φοιτητές της ΑΣΟΕΕ. Οι φοιτητές προγραμμάτιζαν, για χτες το βράδυ, συνέλευση για το θέμα, ενώ σήμερα στις 11 π.μ. θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ.

Στην ανακοίνωση των φοιτητών που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ τονίζεται ότι «δεν φτάνει που εδώ και τόσο καιρό επικρατούν άθλιες συνθήκες μέσα στους χώρους που στεγαζόμαστε, δεν φτάνει που τόσο καιρό συζητάνε πώς θα καταφέρουν να βγάζουν κέρδος από τις Εστίες, βάζοντας ενοίκια, πετώντας έξω φοιτητές που δε θα πληρώνουν, τώρα έχουν το θράσος να αφήνουν στο έλεος τους 80 φοιτητές της Εστίας, που μάλιστα είδαν ότι τρόφιμα είχαν αρχίσει να καταστρέφονται, μιας και χρειάζονται ψύξη, ενώ πρέπει να μετακομίσουν άμεσα κάπου ώστε να μπορούν να διαβάζουν, μιας και βρίσκονται εν καιρώ εξεταστικής.

Την ίδια ώρα, οι πρυτανικές αρχές και η διευθύντρια παίζουν κρυφτούλι πίσω από τις πλάτες των εστιακών φοιτητών, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο. Πίσω από την μετάθεση ευθυνών όμως κρύβεται η κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας να ξεπουληθούν οι Εστίες στους ιδιώτες και να μπουν νοίκια, κρύβονται οι μειωμένοι προϋπολογισμοί».

Οι φοιτητές καλούν να μην υπάρξει «καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός»! Επισημαίνουν πως το «ρεύμα επανασυνδέθηκε αυτή τη φορά (...) παραμένουν όμως οι αιτίες και οι υπεύθυνοι. Ολοι οι φοιτητές να απαιτήσουν το ρεύμα να μην ξανακοπεί, να μην κοπεί όχι μόνο στις Εστίες αλλά και σε κανένα σπίτι συναδέλφου. Η δωρεάν στέγαση, το ρεύμα, το νερό είναι δικαίωμα και όρος για να ζήσουμε και να σπουδάσουμε».

Σοκολάτα για την πείνα...

Σοκολάτες συγκεκριμένης εταιρείας μοίρασε σε δημοτικά σχολεία ο Δήμος Νέας Ιωνίας, για ν' ...αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Πέρα απ' το γεγονός της αντιμετώπισης της πείνας με σοκολάτες, αξίζει να σχολιάσουμε και το γεγονός πως, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος «Γ. Σεφέρης», «η "καλόκαρδη" εταιρεία είχε μια παρτίδα σοκολάτες που λήγουν στο τέλος του μήνα κι έπρεπε άρον άρον να καταναλωθούν»! Ετσι, «προτίμησε να τις διαθέσει για "αγαθοεργή" διαφήμιση, μέσω του πάντα πρόθυμου Δήμου και του "Κοινωνικού Παντοπωλείου"»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ