ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Μήνυμα αλληλεγγύης μπροστά στη γενική απεργία στην Ιταλία

Σε γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σήμερα η Ιταλία ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μπροστά στην απεργία, το ΠΑΜΕ απέστειλε χτες στους εργαζόμενους και το λαό το εξής μήνυμα αλληλεγγύης:

«Tο ΠΑΜΕ, το οποίο εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την εργατική τάξη της Ιταλίας, μπροστά στην Γενική Απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 27 Ιανουαρίου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ιταλία, αλλά και στην ΕΕ, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μας για το χαρακτήρα, τα αίτια και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, τις συνέπειες που έχει για το λαό και την προσπάθεια των καπιταλιστών, πέρα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, να τη διαχειριστούν προς όφελός τους.

Αυτήν τη στρατηγική υπηρετούσαν και υπηρετούν ενιαία τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις, τα κόμματά τους (σοσιαλδημοκράτες νεοφιλελεύθεροι) που στη χώρα μας συγκρότησαν κυβέρνηση "μαύρου μετώπου" ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν τη συγκυρία σαν ιστορική ευκαιρία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Τώρα που αποκαλύπτεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Τώρα που φαίνεται πιο καθαρά ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και το αδιέξοδο της καπιταλιστικής διαχείρισης. Τώρα είναι η ώρα να προβάλουμε τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Τώρα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της "αποδέσμευσης από την ΕΕ και της μονομερούς διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία".

Ευχόμαστε στην Unione Sindicale di Basi (USB) επιτυχία στους αγώνες σας που είναι και δικοί μας αγώνες».

  • Εντεκα οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών που απεργούν από τη Δευτέρα ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και στα διόδια συνελήφθησαν χτες από την ιταλική αστυνομία με την κατηγορία ότι προέβησαν σε βίαιες επιθέσεις κατά απεργοσπαστών.
ΛΙΒΥΗ
Βροχή καταγγελιών για βασανιστήρια από τους «απελευθερωτές»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πληθαίνουν οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποίηση μέχρι θανάτου κρατουμένων σε γνωστά αλλά και άγνωστα κέντρα κράτησης είτε από μέλη του αυτοπροσδιοριζόμενου ως επίσημου λιβυκού στρατού είτε από παντελώς ανεξέλεγκτους ενόπλους, βυθίζοντας το προφίλ των «απελευθερωτών» στο αίμα. Χθες, μετά τις καταγγελίες και άλλων οργανώσεων, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις υπηρεσίες τους στη Μισράτα, καθώς τις τελευταίες μέρες κλήθηκαν να περιθάλψουν τους ίδιους 115 ασθενείς που έφεραν σοβαρές πληγές από βασανιστήρια. «Τους θεραπεύαμε για να τους βασανίσουν ξανά», δήλωνε χαρακτηριστικά γιατρός της Οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι παρόμοια κατάσταση έχει παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις, κυρίως την Τρίπολη και τη Γκχεριάν.

Το εκτεταμένο πλέον φαινόμενο κατήγγειλε και η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού σε περίπου 60 κέντρα κράτησης βρίσκονται περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι στην πλειοψηφία τους βασανίζονται. Πρόκειται, κυρίως, για κατηγορούμενους ως πιστών στο καθεστώς Καντάφι. Η Πιλάι επεσήμανε ότι παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ προς τη νέα «ηγεσία» της χώρας να λάβει μέτρα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Αντίθετα, όπως κατήγγειλε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Τρίπολη Ιαν Μάρτιν, οι διάφορες ένοπλες ομάδες των «απελευθερωτών» δρουν εντελώς ανεξέλεγκτες, συγκρούονται μεταξύ τους, συλλαμβάνουν, βασανίζουν και εκτελούν κατά το δοκούν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κατάρρευση κτιρίων στο κέντρο του Ρίο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Πέντε νεκροί είχαν ανασυρθεί από τα σωστικά συνεργεία μέχρι αργά χθες από τα συντρίμμια τριών κτιρίων που κατέρρευσαν το βράδυ της Τετάρτης στην καρδιά της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης Ρίο ντε Τζανέιρο. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ έξι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί.

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από την κατάρρευση των κτιρίων, ένα εκ των οποίων ήταν 10 ορόφων και ένα 18 ορόφων δίπλα σε δημοτικό θέατρο που υπέστη ζημιές από την καταστροφή και πολύ κοντά στην έδρα του πετρελαϊκού κολοσσού «Petrobras» και παρέσυραν καθώς κατέρρεαν και μία τετραώροφη οικοδομή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην περιοχή αναδυόταν μια έντονη οσμή φυσικού αερίου, ωστόσο ο δήμαρχος Εδουάρδο Πάες δε θέλησε «να κάνει εικασίες» και τόνισε ότι αντιθέτως οι έρευνες των αρχών στρέφονται σε δομικά προβλήματα των κτιρίων.

Μία ακόμη έκρηξη είχε σημειωθεί σε ένα κτίριο στο Ρίο τον Οκτώβρη που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες πληθαίνουν όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων, των υποδομών και την ποιότητα της κατασκευής τους. Ειδικά υπό το πρίσμα ότι η βραζιλιάνικη μεγαλούπολη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, σε ένα Ελ Ντοράντο για τις κατασκευαστικές εταιρείες, εγχώριες και διεθνείς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Στο βωμό αύξησης της κερδοφορίας της εταιρείας ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων NEC θα πέσουν το επόμενο διάστημα περίπου 10.000 υπάλληλοί της σε Ιαπωνία και άλλες χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχουν παραρτήματα του ομίλου. Η NEC διατηρεί στην Ιαπωνία περίπου 7.000 εργαζόμενους.

ΚΑΪΡΟ.-- Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μέχρις ότου ο στρατός παραδώσει την εξουσία και αποκατασταθούν όλα εκείνα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που εδώ και δεκαετίες έχουν ανασταλεί υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, χωρίς εξαιρέσεις, δηλώνουν εκατοντάδες διαδηλωτές που παρέμειναν στο σημείο και μετά την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων για την πρώτη επέτειο της έναρξης των διαμαρτυριών κατά του Μουμπάρακ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκατρείς νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικών επιθέσεων, χτες τα ξημερώματα, στο Κιρκούκ, την πόλη που διεκδικούν Αραβες και Κούρδοι, και τη Μουσαγίμπ, σιιτική πόλη λίγα χιλιόμετρα νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΑΜΜΑΝ.-- Το «τέλος» των «διερευνητικών» επαφών με στόχο την αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών ανακοίνωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος στην ιορδανική πρωτεύουσα.

AMΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Νέος ιός που προκαλεί γενετικές δυσμορφίες σε αρνιά, κατσίκες και βοοειδή εντοπίστηκε πρόσφατα σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Βρετανία. Ο ιός Σμάλενμπεργκ, που πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2011, δε μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αρον άρον και με τη βοήθεια σωματοφυλάκων εγκατέλειψαν χτες κεντρικό εστιατόριο της Καμπέρας η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Αμποτ, καθώς κυνηγήθηκαν από εξαγριωμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης των δικαιωμάτων των Αβορίγινων (ιθαγενείς της Αυστραλίας).

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Πάνω από 7.000 κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας στην Κιργισία, μεταξύ των οποίων 1.319 έχουν ράψει τα χείλη τους για να διαμαρτυρηθούν για κακομεταχείριση και για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι αρχές υποστηρίζουν πως το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται πίσω από την εξέγερση μετά την έναρξη της επιχείρησης «καθαρά χέρια» στις φυλακές της χώρας στις 16 Γενάρη, αφού είχε δολοφονηθεί αρχηγός της μαφίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 στην Ισπανία. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κριστομπάλ Μοντορο, σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η επίσημη ανεργία στην Ισπανία προσεγγίζει το 24%, δηλαδή, 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά έως το τέλος του Δεκέμβρη. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά αυξημένος συγκριτικά με το 4,9 εκατομμύρια (21,5%) που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Οι αριθμοί αυτοί είναι πιο ζοφεροί αν πάρει κανείς υπόψη ότι στην αστική στατιστική ένα άτομο που έχει εργαστεί και μόνο μία ώρα την βδομάδα εντάσσεται στην κατηγορία των απασχολούμενων.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για αποδοχή της «ανεξαρτησίας»...

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την απεμπόληση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία καταγράφονταν (στο τέλος της ΝΑΤΟικής επέμβασης του '99), τα εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο αξίωσε από τη Σερβία ο Ρόμπερτ Κούπερ, μεσολαβητής της ΕΕ στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Στεφάνοβιτς, ο Κούπερ επέμεινε ιδιαίτερα στην «αποσύνδεση» της απόφασης 1244 από τη διαπραγμάτευση της εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς και στη συνέχιση των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας σαν «μονόδρομος» για να δώσει η ΕΕ στη Σερβία τον ερχόμενο Μάρτη το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας...

Ο Σέρβος αξιωματούχος απέρριψε την απαίτηση του Κούπερ, καθώς αυτό θα σήμαινε ταυτόχρονα και την απεμπόληση των οποιωνδήποτε σερβικών διεκδικήσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Στεφάνοβιτς υποστήριξε πως ανέλυσε στον Κούπερ «σειρά προτάσεων» για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου «πάντα στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του ΟΗΕ». Ωστόσο, αυτή ακριβώς την απόφαση του ΟΗΕ χαρακτήρισε χτες «απόφαση μιας άλλης εποχής» ο Γερμανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Βόλφραμ Μάας, με το επιχείρημα πως από το 1999 ως σήμερα «δεκάδες χώρες» ανάμεσά τους και η Γερμανία, έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και έχει διαμορφωθεί μία μη αναστρέψιμη κατάσταση...

Πάντως, χτες αναβλήθηκε, λόγω κακοκαιρίας, το ταξίδι του Ρόμπερτ Κούπερ στην Πρίστινα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με την επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών Εντίτα Ταχίρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ