ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Αγωνιστικό προσκλητήριο και στην πύλη της πρώην ΠΕΣΙΝΕ

Η κοινή οργανωμένη πάλη των εργατών μπορεί ν' αποτρέψει την αντεργατική επίθεση τονίζουν απεργοί χαλυβουργοί που εξορμούν σε όλη τη χώρα

Φορώντας τη φόρμα της δουλειάς...
Φορώντας τη φόρμα της δουλειάς...
«Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας βρίσκονται 88 μέρες σε απεργία και ανοίγουν το δρόμο για να δείξουν ότι τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με αίμα και ιδρώτα είναι αδιαπραγμάτευτα. Ακούστε τη φωνή των χαλυβουργών, αν περάσουν τα μέτρα στο εργοστάσιο του Μάνεση, θα μας τσακίσουν όλους. Κανένας εργάτης δεν μπορεί να είναι αμέτοχος στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο η κοινή οργανωμένη πάλη των εργατών μπορεί να την αποτρέψει». Είναι τα λόγια και το κάλεσμα που απηύθυναν χθες οι απεργοί χαλυβουργοί στη μαζική εξόρμηση που έκαναν το μεσημέρι έξω από την πύλη της επιχείρησης «Αλουμίνιον Ελλάδος» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ) στη Βοιωτία. Εχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων Λιβαδειάς και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μοίρασαν χέρι - χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας την ανοιχτή επιστολή της Γενικής τους Συνέλευσης. Κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να συμπαρασταθεί στον ηρωικό τους αγώνα και ταυτόχρονα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν τη κοινή τους πάλη ενάντια στο σφαγιασμό που ετοιμάζει στην εργατική λαϊκή οικογένεια η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κατά παραγγελία των εργοδοτών.

«Αντισταθείτε - δεν έχουμε άλλο δρόμο»!

... έπαιρναν την ανακοίνωση κι έστηναν κουβέντα για την αντίσταση
... έπαιρναν την ανακοίνωση κι έστηναν κουβέντα για την αντίσταση
Και ήταν πολλοί οι εργαζόμενοι που έπαιρναν την ανακοίνωση και αντάλασσαν έστω και λίγες κουβέντες με τους απεργούς χαλυβουργούς δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους αλλά και ότι ο αγώνας τους έχει ανοίξει ήδη δρόμους. «Συνάδελφοι συνεχίστε, τον ξέρουμε τον αγώνα σας και σας στηρίζουμε»! «Να είστε σίγουροι ότι θα ζητήσει και ο δικός μας εργοδότης ίδια μέτρα και τότε θα το κλείσουμε το εργοστάσιο σαν εσάς», ήταν μερικές από τις κουβέντες που είπαν αλλά και καταγγελίες όπως: «Εχουμε μπλέξει με ξεπουλημένους συνδικαλιστές» για να πάρουν όμως ξεκάθαρη απάντηση από τους χαλυβουργούς : «Ανατρέψτε τους, απομονώστε τους, ξεμπερδέψτε μαζί τους».

Η ντουντούκα δε σταματούσε να φωνάζει λεπτό: «Εχουν βαλθεί να εξαθλιώσουν τη λαϊκή οικογένεια και συζητάνε πώς θα περάσουν μέτρα - καρμανιόλα. Να είστε σίγουροι ότι οι χαλυβουργοί θα κρατήσουμε τις πύλες του αγώνα, δε θα υποταχθούμε. Θέλουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Αντισταθείτε δεν έχουμε άλλο δρόμο από την πάλη. Συσπειρωθείτε στα σωματεία, στα κλαδικά ταξικά συνδικάτα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό».

Στα πλαίσια της εξόρμησης οι απεργοί χαλυβουργοί συναντήθηκαν και με το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Ενημέρωσαν για τον αγώνα που δίνουν και τους επισήμαναν ότι αυτός αφορά όλο τον κλάδο του μετάλλου. Γι΄αυτό τόνισαν πρέπει να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη όλων αλλά κυρίως να γίνει κάθε χώρος δουλειάς εστία αντίστασης ανάλογη με αυτή της Χαλυβουργίας γιατί οι βιομήχανοι του κλάδου είναι έτοιμοι να χυμήξουν στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από χθες αντιπροσωπείες των χαλυβουργών βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα και Κύπρο και σε συγκεντρώσεις και περιοδείες καλούν σε συμπαράσταση και να ανάψει παντού η φωτιά της Χαλυβουργίας.

Αργά το απόγευμα αντιπροσωπεία των απεργών συμμετείχε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώθηκε σε κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς με κεντρικό ομιλητή το Γιώργο Σιφωνιό, πρόεδρο του σωματείου τους.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
«Τυφλή σύγκρουση» ο αγώνας των χαλυβουργών!

Στην κρίση να ...«κάνουμε συμβιβασμούς», σημειώνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Τον υπονομευτικό τους ρόλο έδειξαν για μια ακόμη φορά ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αυτή τη φορά στην τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Εκεί, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - δυνάμεις του ΠΑΜΕ - κατέθεσε πρόγραμμα κινητοποιήσεων με επίκεντρο την αλληλεγγύη που οφείλει να εκφράσει αγωνιστικά η Ομοσπονδία στους χαλυβουργούς απεργούς, αλλά και στους άλλους χώρους του κλάδου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (π.χ. ΛΟΥΚΙΣΑΣ, αλουμινάδικα Περιστερίου κ.λπ.) και πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Επίσης, πρότεινε πρώτος σταθμός να είναι η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη.

Κι όμως... Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όχι μόνο αρνήθηκε την αγωνιστική δράση, αλλά επιτέθηκε και στον αγώνα των απεργών της «Χαλυβουργίας Ελλάδας». Θεωρεί ότι ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών είναι... «τυφλή σύγκρουση» και ότι στην κρίση πρέπει να... «κάνουμε συμβιβασμούς». Ο,τι δηλαδή λένε η εργοδοσία και οι άνθρωποί της. Καλεί τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι, να συμβιβαστούν στο όνομα της κρίσης, ενώ κάθε αγώνας που διεκδικεί την αξιοπρέπεια της εργατιάς και μια καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους είναι μια... «τυφλή σύγκρουση», που δεν οδηγεί πουθενά.

«Για μια ακόμη φορά ο εργοδοτικός συνδικαλισμός βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική», τονίζει με σχετικό της δελτίο Τύπου η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ. «Δίνουν άλλοθι στην επίθεση του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό», επισημαίνεται στη συνέχεια. Και τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του Μετάλλου να οργανωθούν απ' τα κάτω, στα σωματεία τους. Να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης, να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ. Τους καλούμε να ξεπεράσουν την αδράνεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργεί η συμβιβασμένη Ομοσπονδία Μετάλλου. Να προχωρήσουν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις στην κήρυξη απεργίας στις αρχές Φλεβάρη. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

Κλιμακώνεται η αλληλεγγύη

Σήμερα η συναυλία στην Κύπρο

Συνεχίζεται και διευρύνεται η διεθνής έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών και στα πλαίσια αυτά, σήμερα Παρασκευή, διοργανώνεται στην Κύπρο μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και τα Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, μέλη της ΠΣΟ.

Εκδήλωση με θεατρική παράσταση για την ενίσχυση των απεργών χαλυβουργών διοργανώνει τη Δευτέρα στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης (οδός Τριών Ιεραρχών), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος». Ο θίασος ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ θα ανεβάσει το έργο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη και το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ. Την ίδια μέρα θα κοπεί η πίτα του συλλόγου.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων και η Επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ στη Νέα Σμύρνη θα ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Ομήρου και Ελ. Βενιζέλου και θα συγκεντρώσουν υλική βοήθεια για τους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Στηρίζει Μάνεση ο Σκοτινιώτης

Τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στους εργαζομένους της Χαλυβουργίας Βόλου και το Σωματείο τους, που δίνουν το δικό τους δύσκολο αγώνα, με τον τρόπο που οι ίδιοι επέλεξαν, εξέφρασε ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο του Σωματείου. Τον κ. Σκοτινιώτη επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη Χαλυβουργία Βόλου Θ. Γκλαβίνης, ο γραμματέας Δ. Τσοπάνος, ο αντιπρόεδρος Σ. Κορώνης και το μέλος της διοίκησης Χ. Καραλής.

Η είδηση στην ηλεκτρονική εφημερίδα «e-volos» δεν ξένισε. Ο Σκοτινιώτης (ΠΑΣΟΚ) έχει στηρίξει ουκ ολίγες αντεργατικές επιλογές. Ηταν θέμα χρόνου να δηλώσει ανοιχτά ότι στηρίζει και τον βιομήχανο Μάνεση. Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του ότι στηρίζει τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που τον επισκέφθηκαν. Ο «δύσκολος αγώνας» που δίνουν οι εργατοπατέρες είναι το τσάκισμα των εργατών. Είναι η με ρόπαλα και ΜΑΤ επιβολή του 5ωρου με 500 ευρώ. Είναι ο εξαναγκασμός των εργατών να δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε ένα εργοστάσιο κρεματόριο με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους. Αυτόν τον «αγώνα» στήριξε ο δήμαρχος και γι' αυτή του την επιλογή πρέπει να πληρωθεί ανάλογα και από την εργατική τάξη του Βόλου. Με το γκρέμισμα του ίδιου και της τάξης που εκπροσωπεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ