ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Τα μεροκάματα πείνας δε θα περάσουν

Συγκέντρωση στις πύλες της Ζώνης την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την Τετάρτη 1η του μήνα, με παύση εργασιών στη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση μία ώρα μετά στις δεξαμενές Βασιλειάδη στο λιμάνι της Δραπετσώνας, κλιμακώνουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους και τις Συλλογικές Συμβάσεις τους από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και εργολάβοι σε κοινό μπλοκ με τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Οι απαιτήσεις των εργοδοτών στη Ζώνη είναι προπομπός για όσα περιμένουν όλους τους εργάτες αν δεν ξεσηκωθούν τώρα. Στόχος της επίθεσης είναι να επιβάλουν στους εργάτες ατομικές συμβάσεις εργασίας με μεροκάματα πείνας, βγάζοντας από τη «μέση» ακόμα και ό,τι αφορά μέτρα προστασίας για να γυρίζουν στα σπίτια τους σώοι και αρτιμελείς.

Τα σωματεία, με κοινή τους ανακοίνωση, απαντούν σε όσους κατηγορούν τους εργάτες και τους αγώνες τους για το ότι η Ζώνη συρρικνώνεται. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μεταξύ άλλων, υπάρχουν εργολάβοι που αποτρέπουν άλλους εργοδότες που φέρνουν δουλειές αυτή την περίοδο στη Ζώνη. Τα σωματεία έχουν στη διάθεσή τους έγγραφο της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών με το οποίο «καλεί τους εφοπλιστές να μη φέρουν καράβια στη Ζώνη», μέχρι προφανώς να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, ενώ αναφέρουν ότι μετά από δική τους παρέμβαση «μπήκε για δουλειά» στη Ζώνη πλοίο της MSC, το οποίο έδιωχνε ο ΟΛΠ με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει θέση.

«Η κυβέρνηση - τονίζουν - του μαύρου μετώπου και η τάξη που εκπροσωπούν, η τάξη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλεμπόρων θα βρίσκει μπροστά της παντού Χαλυβουργίες. Μας θέλουν να δουλεύουμε από τα ξημερώματα μέχρι τη νύχτα χωρίς διάλειμμα ούτε για καφέ, ούτε για φαΐ και όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη». «Θα πάμε τον αγώνα μας μέχρι το τέρμα. Αγώνας διαρκείας μέχρι να κάνουμε εμείς κουμάντο στη δύναμή μας και στη ζωή μας».

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Ανακοίνωσε μειώσεις μισθών

Εξορμήσεις ξεκινά σήμερα η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Την απόφασή της να επιβάλει μείωση μισθών στους εργαζόμενους συνολικά της επιχείρησης ανακοίνωσε μέσω των στελεχών της στα καταστήματα η εργοδοσία των σούπερ - μάρκετ «Βερόπουλος». Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων η μείωση αυτή θα φτάνει το 12% για όσους απασχολούνται με 8ωρο και 10% για όσους εργάζονται με 4ωρη απασχόληση.

«Μην αποδεχτείτε καμία μείωση μισθού. Μην υποκύψετε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Καλεί όλα τα διοικητικά συμβούλια, τα συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα με την ανακοίνωση στο χέρι να βρεθούν στα καταστήματα του Ομίλου «Βερόπουλου», να μπουν μπροστά για να εμποδίσουν τα χειρότερα που έρχονται, να αναχαιτίσουν την υπόθεση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Γραμματεία έχει ήδη καθορίσει τις πρώτες εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα του Ομίλου προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους, να τους καλέσει να οργανώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για την απόκρουση της επίθεσης. Από σήμερα και όλη την επόμενη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες σε καταστήματα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις περιοχές: Βύρωνα, πλ. Παπαδιαμάντη, Γαλάτσι, Ριζούπολη, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Μοσχάτο, Ηλιούπολη, Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης, Καρέα, Παγκράτι, Ιλίσια, Ν. Σμύρνη και Μεταμόρφωση.

Μην αποδεχτείτε το σφαγιασμό σας

Οπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει η ανακοίνωση της Γραμματείας, οι πωλήσεις του Ομίλου στα Βαλκάνια αυξήθηκαν στο εννιάμηνο του 2011 κατά 25%. Τα κέρδη της θυγατρικής στα Σκόπια έφτασαν τα 9 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2011 από 7,5 εκατομμύρια ευρώ το 2010, ενώ και στη Σερβία τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ από 1,9 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

«Παρά την κερδοφορία - υπογραμμίζει - ο όμιλος Βερόπουλου παίρνει μέτρα που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση των 6.500 εργαζομένων στα 228 καταστήματα που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Η Γραμματεία δηλώνει ότι είναι δίπλα στους εργαζόμενους για να «αντιμετωπίσουμε, να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας. Μην αποδεχτείτε το σφαγιασμό σας, καμιά υπογραφή, καμία μείωση μισθού, όσοι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει μετά την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης συλλογικά να αποφασίσουν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Απάντηση μπορούμε να δώσουμε, έχουμε τη δύναμη, κανένας μόνος του δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα απέναντι στην εργοδοσία του Βερόπουλου που η κυβέρνηση τους στηρίζει».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αποκλεισμός των ταμείων για τρίτη μέρα

Εμμένουν στην επικίνδυνη πρόταση για κλείσιμο της σημερινής εφημερίας οι παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Εργαζόμενοι απέκλεισαν τα ταμεία και κάλεσαν τους ασθενείς να παλέψουν μαζί ενάντια στο κοινό τους πρόβλημα, την εμπορευματοποίηση της Υγείας
Εργαζόμενοι απέκλεισαν τα ταμεία και κάλεσαν τους ασθενείς να παλέψουν μαζί ενάντια στο κοινό τους πρόβλημα, την εμπορευματοποίηση της Υγείας
Σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου, διεκδικώντας μαζί με τους ασθενείς αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, προχώρησαν χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η κινητοποίηση είχε μεγάλη απήχηση σε ασθενείς κι εργαζόμενους των τακτικών ιατρείων, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους η διοίκηση του νοσοκομείου τους έχει απειλήσει ότι θα βάζουν από την τσέπη τους χρήματα, αν ο αριθμός των ραντεβού δε συμφωνεί με τα έσοδα από το 5ευρω!

Οι υπόλοιπες παρατάξεις δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Μάλιστα, οι παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία (σ.σ. στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ επέμειναν στην επικίνδυνη πρότασή τους για κλείσιμο της σημερινής εφημερίας (από 8 έως 10 π.μ.), σαν μορφή «πάλης» ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους, «τιμωρώντας» ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τους ασθενείς που θα επισκεφτούν το νοσοκομείο. Η πρόταση αυτή πέρασε με μικρή πλειοψηφία σε προχτεσινή Γενική Συνέλευση. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ δε δίστασε να προτείνει στους εργαζόμενους να ζητήσουν μερίδιο από την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας διεκδικώντας μερίδιο από τα έσοδα του νοσοκομείου - επιχείρηση (σ.σ. απογευματινά ιατρεία, εισιτήριο κ.λπ.)!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία μορφή πάλης που βάζει τις λαϊκές οικογένειες απέναντι από τους υγειονομικούς και πρότειναν: Να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των ταμείων (σ.σ. εκεί που πληρώνονται οι εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εφημερίας) σήμερα τις πρωινές ώρες, όπως και τη Δευτέρα, την Τρίτη να γίνει πορεία στα γειτονικά νοσοκομεία και ενημέρωση των διερχομένων, την Τετάρτη νέα Γενική Συνέλευση και την Πέμπτη συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Απήργησαν στον «Alapis»

Με 24ωρη απεργία και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων κλιμάκωσαν χτες τη δράση τους οι εργαζόμενοι στον όμιλο ALAPIS (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις που μεθοδεύει η εργοδοσία. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία στον όμιλο, στηρίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

«Θέλουμε δουλειά και τα δικαιώματά μας» δήλωναν οι εργαζόμενοι χτες, από την απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στη Συγγρού. «Εχω δύο παιδιά, άντρα άνεργο και με βγάλαν σε διαθεσιμότητα μέσω κριτηρίων όπως λένε, μας κοροϊδεύουν, εμείς μένουμε στο δρόμο και ο Λαυρεντιάδης είχε και έχει την υπερκάλυψη των κυβερνήσεων και συνεχίζει να πουλάει και ν' αγοράζει...» τόνιζε εργαζόμενη, καταγράφοντας τα αδιέξοδά τους.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στη Θεσσαλονίκη, έξω από τη φαρμακαποθήκη της εταιρείας στο Βιομηχανικό Πάρκο της Θέρμης. Στο πλευρό τους, στην απεργιακή συγκέντρωση, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες

Απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι εργάτες δίνει η χτεσινή είδηση ότι το οριστικό «λουκέτο» σε όλες πλέον τις μονάδες της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ξεμπροστιάζονται έτσι και όσοι το τελευταίο διάστημα σπεύδουν να εκφράσουν την «αλληλεγγύη» τους στους χαλυβουργούς με «συμβουλές» του τύπου «βρε παιδιά, μήπως να γυρίσετε στη δουλειά για να μην κλείσει το εργοστάσιο και μείνετε άνεργοι;». Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν ούτε οι εργάτες ούτε οι αγώνες τους. Τα εργοστάσια τα κλείνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και η αναρχία στην παραγωγή. Γι' αυτό μονάδες, αλλά και κλάδοι ολόκληροι, απαραίτητοι για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως τα κλωστοϋφαντουργεία, τα ναυπηγεία, συρρικνώνονται και κλείνουν. Μάλιστα, στην περίπτωση των «ΕΝΚΛΩ» επιβεβαιώνεται ότι η «συνεργασία» με την εργοδοσία και η ...«καλή πίστη» του προσωπικού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» από τη μια οργάνωναν συνέχεια «κινητοποιήσεις» κι άλλες παρεμβάσεις για να παίρνει δάνεια ο Λαναράς κι από την άλλη έβαζαν πλάτη στις εκατοντάδες απολύσεις) όχι μόνο δεν προστάτευσαν τους εργάτες, αλλά και βοήθησαν όσους ήθελαν να τους στείλουν σαν πρόβατα στη σφαγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ