ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατά ζώνης απαγόρευσης πτήσεων η Ρωσία

Η Ρωσία θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να εμποδίσει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί», λίγες ώρες πριν αρχίσει η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα «σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί» στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να διανεμηθεί, από την αντιπροσωπεία του Μαρόκου, νέο σχέδιο με βάση την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να παραδώσει ο πρόεδρος Ασαντ την εξουσία σε έναν από τους αντιπροέδρους του, να αρχίσει διάλογος που θα καταλήξει στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου.

Χτες επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε πως η Ρωσία δε θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ζητά την αποχώρηση του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. «Οποιαδήποτε απόφαση για μία μελλοντική πολιτική διευθέτηση στη Συρία πρέπει να γίνει μέσω της πολιτικής διαδικασίας χωρίς προϋποθέσεις και το αίτημα για αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία είναι μία προϋπόθεση», δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax». «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα για αποχώρηση του Ασαντ σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία μπορεί να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις του.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση πτήσεων ο Σ. Ριαμπκόφ είπε ότι αυτή «ως αντίληψη έχει πλήρως διαστρεβλωθεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του 1970 και 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη, επειδή εκεί, στην ουσία, έγινε στρατιωτική επιχείρηση υπέρ της μιας πλευράς που συμμετείχε στην εμφύλια σύγκρουση». Υπεραμύνθηκε των ρωσικών πωλήσεων όπλων στη Συρία και γενικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η περιοχή αυτή ξεχείλισε από τα όπλα», και στο φόντο αυτό οι πωλήσεις της Ρωσίας είναι «πολύ σεμνές»

Στο εσωτερικό της Συρίας πηγές της «αντιπολίτευσης», αναφέρουν επίθεση του στρατού στην Χομς και άλλες συριακές πόλεις, σημειώνοντας ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, το προηγούμενο 24ωρο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 33 πολίτες νεκρούς στη Χομς, μεταξύ των οποίων και παιδιά ενώ γίνονται αναφορές και σε δεκάδες ακόμα αμάχους νεκρούς. Νεκροί είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και 12 στρατιώτες.


Ι.Π.

ΙΡΑΝ
Το Πακιστάν «πρόθυμο» για την κατασκευή αγωγού αερίου

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Πακιστάν δεν πρόκειται να αρνηθεί τη συμμετοχή του στο σχέδιο κατασκευής αεριαγωγού Ιράν-Πακιστάν, παρά την απειλή επιβολής διεθνών κυρώσεων εναντίον του όπως δήλωσε χτες ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπντούλ Μπασίτ σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της κατασκευής του αγωγού το Ισλαμαμπάντ θα παίρνει φυσικό αέριο από τα ιρανικά κοιτάσματα του Νοτίου Παρς στον Περσικό Κόλπο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου. Αρχικά η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε «υπακούσει» στις αμερικανικές επιταγές, ωστόσο η αλλαγή ισορροπιών στις διμερείς σχέσεις, οι επιτακτικές ενεργειακές ανάγκες του Πακιστάν και ο εναγκαλισμός του με την Κίνα συνιστούν το πλαίσιο της «στροφής 180 μοιρών» όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου.

Η κίνηση αυτή του Πακιστάν περιπλέκει στην «πολεμική σκακιέρα» ακόμη περισσότερο την εικόνα τη στιγμή που οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχώς αυξάνονται, τον Πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να δηλώνει «έτοιμος για διαπραγματεύεσεις» και την Κίνα να χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικές» τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος του Ιράν, μετά τις ΗΠΑ, και την επιβολή εμπάργκο στις ιρανικές πετρελαϊκές εισαγωγές στην Ευρώπη από την 1η Ιουλίου, αφού κατά το Πεκίνο «οι πιέσεις δε φέρνουν κάποια λύση».

Τέλος, ο νόμος «διπλής έκτακτης ανάγκης» που θα συζητηθεί την Κυριακή στο Κοινοβούλιο του Ιράν καλεί «για τον τερματισμό των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη από την ερχόμενη βδομάδα», όπως δήλωσε ο Χοσεΐν Ιμπραχιμί, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Κοινοβουλίου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Η Ιταλία «δεν εγκαταλείπει» το Αφγανιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΡΩΜΗ.--

Η Ιταλία υπέγραψε την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Αφγανού Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, στη Ρώμη, σύμφωνο με το οποίο υπόσχεται να προσφέρει τη στήριξή της στο Αφγανιστάν και μετά την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων, που τοποθετείται χρονικά στο 2014, διασφαλίζοντας επί της ουσίας την παρουσία και τα συμφέροντά της στη μεταπολεμική περίοδο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, στη συνάντησή του με τον Χ. Καρζάι, ισχυρίστηκε ότι η Ρώμη «δε θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν», υπογράφοντας σειρά πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες.

Ο Καρζάι είχε επίσης συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Μαρκ Γκρόσμαν, με θέμα τις «συνομιλίες με τους Ταλιμπάν» που προωθούνται με το πρόσχημα της «εθνικής συμφιλίωσης» και τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση του «πολιτικού γραφείου» των Ταλιμπάν στο Κατάρ...

Στο Πακιστάν οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι εννιά ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον στρατιωτικής σχολής κοντά στο σπίτι που διέμενε μέχρι το θάνατό του ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Βόρειου Πακιστάν, χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Ανακοίνωσε επίσης ότι συνοριακοί φρουροί του Ιράν σκότωσαν έξι Πακιστανούς και τραυμάτισαν ακόμα δύο, όταν διέσχισαν τα σύνορα την Πέμπτη από την πλευρά του Μπαλουχιστάν. Σύμφωνα με το Πακιστάν, οι νεκροί είναι κτηνοτρόφοι.

Την ίδια στιγμή μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των ελαττωματικών φαρμάκων για καρδιοπαθείς που ξέσπασε στη Λαχόρη του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε «επιδημία». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ελαττωματικά φάρμακα έχουν προμηθευεί περισσότεροι από 40.000 ασθενείς, εκ των οποίων 100 έχουν χάσει τη ζωή τους και 400 νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των παρενεργειών.

ΙΤΑΛΙΑ - ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ
Συμφωνία για αποζημιώσεις

Associated Press

ΡΩΜΗ.--

Αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ το άτομο θα δώσει η εταιρεία «Costa Crociere» στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» που στις 13 Γενάρη προσέκρουσε σε ύφαλο, καθώς έπλεε πολύ κοντά στην ακτή του νησιού Τζίλιο κοντά στην Τοσκάνη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ρήγμα μήκους 50 μέτρων και να πλημμυρίσει νερά. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας και διάφορων οργανώσεων καταναλωτών, ωστόσο, μία απ' αυτές, η «Codacons» κάλεσε τους επιβάτες να μην αποδεχθούν την ...προσφορά. Συνολικά τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι αγνοούνται ακόμα.

Το κρουαζιερόπλοιο μετατράπηκε σε «πλωτό φέρετρο» τόσο από την απαράδεκτη στάση του πλοιάρχου, όσο και από το γεγονός ότι αφού έγινε η πρόσκρουση, το πλήρωμα δεν μπορούσε να βοηθήσει στην εκκένωση του τεράστιου σκάφους των 290μ. μήκους και 61μ. ύψους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι εφοπλιστές για να θησαυρίζουν με τα λεγόμενα «διεθνή πληρώματα», όπου η πλειοψηφία των ναυτεργατών είναι θύματα του διεθνούς δουλεμπορίου, δουλεύουν με μισθούς πείνας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, ενώ σε κατάσταση ανάγκης η έλλειψη εκπαίδευσης, κοινής γλώσσας και επικοινωνίας πλήττουν καίρια τις συνθήκες ασφαλείας.

ΙΤΑΛΙΑ
Γενική απεργία κατά της λιτότητας

ΡΩΜΗ.--

Ημέρα γενικής απεργίας η χτεσινή για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, θέλοντας να εξασφαλίσει στην πλουτοκρατία τις λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση. Την απεργιακή κινητοποίησαν κάλεσαν επτά συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες και το «Unione Sindicale di Basi» (USB).

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροδρόμια, πιλότοι και αεροσυνοδοί, αλλά και εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης κατέβηκαν χτες σε απεργία ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μόντι που ουσιαστικά τιμωρεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, εκβιάζοντάς τους με το χρέος και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Χτες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, τη Ρώμη. Την Πέμπτη, το ΠΑΜΕ απέστειλε στους εργαζόμενους και το λαό μήνυμα αλληλεγγύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ