ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παραίτηση κυβέρνησης υπό λαϊκές διαμαρτυρίες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ και η κυβέρνησή του ύστερα από μαζικές καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το Γενάρη, ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα. Ο ίδιος υποστήριξε πως παραιτήθηκε «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση». Ως κίνηση «εκτόνωσης» της λαϊκής δυσαρέσκειας θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το διορισμό από τον Πρόεδρο της χώρας Τράιαν Μπασέσκου τον μέχρι πρότινος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μιχάι Ράζβαν Ουγκουρεάνου στη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Ο Ράζβαν υπήρξε υπουργός Εξωτερικών την περίοδο Δεκέμβρης 2004 έως και Μάρτη 2007. Θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός 60 ημερών, αλλιώς θα διαλυθεί το κοινοβούλιο και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στις μαζικές συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται από την ντόπια αστική τάξη και το ΔΝΤ, καθώς και στο επίμαχο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, με αντικατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας «CNAS» από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και υποχρέωση των εργαζομένων να δίνουν εισφορές σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως στη Ρουμανία μεταξύ άλλων έχουν περικοπεί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% και έχουν «παγώσει» οι συντάξεις, ενώ παράλληλα ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 24%. Με αυτήν τη βαρβαρότητα, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να δανειοδοτήσει την ντόπια πλουτοκρατία με ακόμα 505 εκατομμύρια δολάρια.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τη Βραζιλία επισκέπτεται η ύπατη Αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, για συνομιλίες με αντικείμενο τη διμερή στρατηγική συμμαχία. Η Αστον είχε σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα, όπου εξέτασαν τα αποτελέσματα της 5ης Διμερούς Συνόδου, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Mercosur, τη διεθνή καπιταλιστική κρίση, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Ρίο+20» κ.ά.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από το Χρηματοστήριο του Σάο Πάολο, η ιδιωτικοποίηση τριών αεροδρομίων που εξυπηρετούν το 30% της κίνησης των επιβατών όλης της χώρας, έναντι τιμήματος συνολικά 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το διεθνές αεροδρόμιο του Γκουαρούλχος στο Σάο Πάολο, το μεγαλύτερο της χώρας, που παραχωρήθηκε στις εταιρείες Invepar, OAS και στη νοτιοαφρικανική ACSA, το αεροδρόμιο Βιρακόπος στο Καμπίνας που παραχωρήθηκε στις εταιρείες Triunfo Participacoes, UTC Participacoes και στη γαλλική Egis και το αεροδρόμιο της Μπραζίλια που παραχωρήθηκε στις εταιρείες Engevix και στην Corporacion America της Αργεντινής.

Πάντως, στη Βραζιλία τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στην πολιτεία της Μπαΐα, όπου εκφράζονταν και φόβοι για αναμέτρηση του στρατού που στάλθηκε με εντολή της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ και χιλιάδων αστυνομικών που συνέχιζαν την απεργία τους που ξεκίνησαν την Τετάρτη με αιτήματα την αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Νεκρός με εμφανή σημάδια σκληρών βασανιστηρίων στο κορμί του βρέθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ζιντάν, λίγο περισσότερο από 24 ώρες μετά την κλήση του για ανάκριση από κυρίαρχη παραστρατιωτική ομάδα της λιβυκής πρωτεύουσας, ο πρώην πρέσβης της χώρας στο Παρίσι. Ο Ομάρ Μπέρμπες υπήρξε διπλωμάτης επί καθεστώτος Καντάφι αλλά και υπό την νέα ηγεσία δεν είχε διωχθεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί ισάξιοι, τουλάχιστον με βάση τις αρχές του κόμματός μας και όχι τις σχετικότητες των "αριστερών"», υποστήριξε σε εκδήλωση το Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού Κλοντ Γκεάν και σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί. Η συνέχεια της δήλωσης Γκεάν με αναφορές σε μπούργκες, μαντίλες, δικαιώματα γυναικών κλπ. κατέστησε σαφές ότι «έδειχνε» το μουσουλμανισμό και όπως αναμενόταν προκάλεσε κύμα οργισμένων αντιδράσεων από κόμματα, οργανώσεις και την μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία. Επίσης, έδωσε το έναυσμα της σκληρής κόντρας με το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» για τον προσεταιρισμό του ακροατηρίου του ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Μολυσμένη σε επικίνδυνο βαθμό είναι η καλλιεργήσιμη γη στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρει η αλβανόφωνη εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» της Πρίστινας, επικαλούμενη σχετικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο καταγράφει μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (π.χ. χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδο, αρσενικό).

ΚΑΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε μάλλον εύκολα την αναμέτρηση στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην πολιτεία της Νεβάδα, καταλαμβάνοντας το 47%. Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Νιουτ Γκίνγκριτς (22%) και ακολούθηκε ο Ρον Πολ (19%).

ΣΥΝΟΔΟΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ALBA
Επέκταση της συνεργασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την επέκταση της Μπολιβαριανής Συμμαχίας (ALBA) σε όλη την Καραϊβική, την προοπτική ένταξης του Σουρινάμ και της Σάντα Λουτσία και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών καθώς η Συμμαχία διευρύνεται εξέτασαν οι ηγέτες των οκτώ κρατών - μελών της ALBA κατά τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

Η Σύνοδος των χωρών της ALBA - Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Ντομινίκα, Αντίγκουα και Μπαρμπούδα και Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες - αποφάσισε την ίδρυση και χρηματοδότηση περιφερειακής τράπεζας με το 1% των διεθνών αποθεματικών τους, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης, καθώς και την επέκταση της χρήσης του νομίσματος «σούκρε» για τις εμπορικές ανταλλαγές τους, ώστε να απεμπολήσουν το δολάριο από τις συναλλαγές τους. Η συνεργασία αυτή είναι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας, κάτι που δεν αναιρείται από τη συμμετοχή της σοσιαλιστικής Κούβας.

Οι ηγέτες της οργάνωσης καταδίκασαν την επιθετικότητα ενάντια στη Συρία και το Ιράν, τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο και τάχθηκαν υπέρ των θέσεων της Αργεντινής όσον αφορά την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας - Φόκλαντς για τους Βρετανούς - καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της Βρετανίας, ενώ ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα πρότεινε οι χώρες της ALBA να μποϊκοτάρουν την επικείμενη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών εξαιτίας του μακρόχρονου αποκλεισμού της Κούβας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ως «παρατηρητής» παρέστη στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ALBA στην Αϊτή το Μάρτη με μοναδικό αντικείμενο ένα «σχέδιο ανάκαμψης». Στο περιθώριο της Συνόδου ο Μαρτελί και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο που στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της Βενεζουέλας, σε διάφορους τομείς μεταξύ αυτών του γεωργικού, της μεταποίησης και του τουρισμού.

ΚΟΥΒΑ
Απομνημονεύματα Φ. Κάστρο

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο παρουσίασε τη Παρασκευή τους δύο τόμους των απομνημονευμάτων του με τίτλο: «Φιντέλ Κάστρο Ρουζ: Αντάρτης του καιρού». Στις περίπου χίλιες σελίδες των δύο τόμων μέσω συζητήσεων με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Κατιούσκα Μπλάνκο καταγράφονται τα παιδικά του χρόνια έως το Δεκέμβρη του 1958, λίγο πριν την νίκη της Επανάστασης την 1η Γενάρη του 1959. Υπεύθυνοι για την παρουσίαση των απομνημονευμάτων του Κουβανού ηγέτη ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Αμπέλ Πριέτο και ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Κουβανών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Μιγκέλ Μπαρνέτ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Δεκάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ισχυρός σεισμός της τάξης των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις κεντρικές Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα μέχρι χτες βράδυ οι νεκροί να φτάνουν τους 43, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις, σπίτια κατέρρευσαν, γέφυρες κόπηκαν στα δύο και υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές. Ο σεισμός σημειώθηκε μεταξύ των στενών των πυκνοκατοικημένων νησιών Νέγκρος και Τσεμπού, το μεσημέρι τοπική ώρα. Μετά το σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι με συναγερμό επιπέδου 2, με τις αρχές να αναφέρουν ωστόσο ότι εκτιμούν πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Σύμφωνα με τις αρχές επίφοβα για ζημιές είναι σπίτια τα οποία δεν πληρούν τους όρους αντισεισμικότητας. Το σεισμό έχουν ακολουθήσει περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους των περιοχών που πλήγηκαν από το σεισμό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χιλιάδες άμαχοι νεκροί το 2011

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στους 3.011 υπολογίζονται οι άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων και «Ταλιμπάν», για το 2011. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, για ακόμα μία φορά επιχειρείται να δοθεί συγχωροχάρτι στις κατοχικές δυνάμεις, που εμφανίζονται ως υπεύθυνες μόνο για το θάνατο 250 ανθρώπων από τους 3.011. Χτες εννιά ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κανταχάρ, από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί και τέσσερις άμαχοι.

Σε δηλώσεις του από τη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο υπουργός Αμυνας του ΝΑΤΟ, Λίον Πανέτα, ανέφερε ότι οι αφγανικές δυνάμεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τη διεθνή κοινότητα επαρκώς και μακροπρόθεσμα από τη διεθνή κοινότητα για να «εγγυηθούν την ασφάλεια στο Αφγανιστάν» και, επί της ουσίας, να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

  • Στο γειτονικό Πακιστάν άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε εργοστάσιο της Λαχόρης, που κατέρρευσε μετά από πιθανολογούμενη έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, ενώ εννιά είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί. Το εργοστάσιο και δύο γειτονικά σπίτια διαλύθηκαν στην κυριολεξία, μετά την έκρηξη, παγιδεύοντας μέχρι 60 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά που δούλευαν παράνομα. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των εγκλωβισμένων δεν έχει διευκρινιστεί καθώς το συμβάν έλαβε χώρα την ώρα που έφταναν οι εργαζόμενοι και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ