ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στρατός και τανκς απέναντι στους απεργούς

Εντείνεται η παρουσία στρατού και αστυνομίας στους δρόμους
Εντείνεται η παρουσία στρατού και αστυνομίας στους δρόμους
ΚΑΪΡΟ.--

Επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και τανκς σε όλες τις πόλεις κατεβάζουν οι αιγυπτιακές αρχές για ν' αντιμετωπίσουν όσους συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 11 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την οριστική εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία, τα συνδικάτα που πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και επιμένουν να διαμαρτύρονται για την παραμονή του στρατού στην εξουσία. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας και η ασφάλεια της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας» και διέταξε αύξηση των περιπολιών παντού.

Υπό τη λαϊκή πίεση έπεσαν τα προσχήματα και για τη δήθεν «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον Καμάλ αλ Γκαντζούρι, που ουσιαστικά λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του στρατού. Ο Γκαντζούρι απέρριψε κάθε αίτημα αποχώρησης του στρατού από την εξουσία πριν από τον Ιούνη, όπως έχει αρχικώς προγραμματιστεί, δίνοντας τέλος στις διάφορες κατευθυνόμενες, από το στρατό, διαρροές περί πιθανής επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών, οι οποίες είχαν ως στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής αγανάκτησης. Μάλιστα, ο Γκαντζούρι κινδυνολόγησε λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 1967 μετά τον καταστροφικό πόλεμο με το Ισραήλ και την απώλεια της χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας, και υποστήριξε ότι «αν φύγει πρόωρα ο στρατός από την εξουσία θα γίνει ό,τι συνέβη στο Ιράκ το 2003, που κλιμακώθηκαν οι εμφύλιες συγκρούσεις όλων των μορφών, αφού δεν υπήρχε κανείς να εγγυηθεί την ενότητα του έθνους»!

Στο πλευρό του Γκαντζούρι και του στρατού τάχθηκαν, απροκάλυπτα, και οι θρησκευτικοί επικεφαλής των κοινοτήτων της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, τόσο ο ιμάμης του τεμένους αλ Αζχαρ όσο και ο πάπας των κοπτών χριστιανών, τάχθηκαν ενάντια στην εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στην οποία έχουν καλέσει οι διοργανωτές της απεργίας με στόχο να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Και οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι «η πολιτική ανυπακοή αντίκειται στη θρησκεία» και «βλάπτει τη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν καλέσει σε ακύρωση και της απεργίας αλλά και της πολιτικής ανυπακοής.

ΣΥΡΙΑ
Προς νέα αποστολή από Αραβικό Σύνδεσμο και ΟΗΕ

Επαφές με τμήμα της αντιπολίτευσης έχει η κινεζική διπλωματία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδεχόμενο αποστολής μιας νέας ομάδας παρατηρητών στη Συρία, η οποία θα αποτελείται από παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και του ΟΗΕ, εξετάζουν οι δύο οργανισμοί. Αυτό δήλωσε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τονίζοντας ότι η πρόταση έγινε από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, σε τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ζήτησε τη συμβολή του Οργανισμού σε μια νέα αποστολή «που θα έχει άλλη εμβέλεια, στόχους και δικαιοδοσία».

Το ζήτημα αναμένεται να εξετάσει, προτού κινηθεί η οποιαδήποτε διαδικασία στον ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνεδρίασή του. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή Αράβων παρατηρητών που άρχισε στις 26 Δεκέμβρη, έχει παγώσει εδώ και δύο εβδομάδες μετά και από την αποχώρηση των παρατηρητών που προέρχονται από τις μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, της Ιορδανίας και του Μαρόκου, που συνεργάζονται με το Συμβούλιο. Οι αποχωρήσεις έγιναν ως «διαμαρτυρία γιατί η συριακή ηγεσία συνέχιζε να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με το Σύνδεσμο».

Τις πιέσεις κατά της συριακής ηγεσίας αναμένεται να εντείνει και η ΕΕ. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν την επιβολή ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά της Συρίας, στις οποίες δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται απαγόρευση στις εισαγωγές συριακών ορυκτών και στις εμπορικές πτήσεις Ευρώπης - Δαμασκού.

Από την άλλη, το Πεκίνο, για πρώτη φορά χθες, επιβεβαίωσε ότι έχει επαφές με ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης, που δεν σχετίζεται με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο επικρατούν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι στην κινεζική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές μια αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή», η οποία εδρεύει εντός Συρίας και έχει ταχθεί ενάντια σε μια διεθνή επέμβαση, επιμένοντας στην ανάγκη αραβικών πρωτοβουλιών.

Στη Χομς, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις. Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωσαν, ούτε χθες, ότι έχουν εισέλθει τανκς στην πόλη, ενώ φαίνεται ότι οι συγκρούσεις σημειώνονται κυρίως σε τέσσερις συνοικίες, όπου οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έχουν δυνάμεις καθώς και τη στήριξη της Τουρκίας και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Χτες ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι φερόμενοι ως «Κούρδοι αντάρτες», ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ακόμα εννιά άνθρωποι επίσης φερόμενοι ως μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχασαν τη ζωή τους από τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή της επαρχίας Μπινγκόλ, με το στρατό να υποστηρίζει ότι επιτέθηκε όταν ανακάλυψε χειμερινό καταφύγιο του ΡΚΚ. Οπως ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές, η πλειοψηφία των θυμάτων σκοτώθηκε απασφαλίζοντας χειροβομβίδες προκειμένου να μη συλληφθούν ζωντανοί.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ - ΙΡΑΝ
Προβληματίζει ο ρόλος της αμερικάνικης βάσης

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στις 8 Φλεβάρη ο πρέσβης του Ιράν στην Κιργιζία, Μανουτσέχρ Μοράντι, κάλεσε τις αρχές της Κιργισίας να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το λεγόμενο Κέντρο διαμετακομιστικών μεταφορών (ΚΔΜ) των ΗΠΑ, όπως αποκαλείται η αεροπορική βάση των ΗΠΑ που βρίσκεται στα 23 χλμ. από το Μπισκέκ, για την επίθεση εναντίον του Ιράν.

Ο Ιρανός πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι κυρώσεις και οι λεκτικές επιθέσεις της Δύσης έχουν χαρακτήρα «ψυχολογικής επίθεσης εναντίον του Ιράν» και κανείς στην πραγματικότητα δε θα τολμήσει να επιτεθεί κατά της χώρας, ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Ιράν πιστεύει πως δεν θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Κιργιζίας για μια τέτοια επίθεση.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κιργιζίας, Αλμαζμπέκ Αταμπάεφ, δήλωσε, πως μετά το 2014, μετά τη λήξη της συμφωνίας σχετικά με την παραμονή του Κέντρου διαμετακομιστικών μεταφορών στα εδάφη της Κιργιζίας, οι ΗΠΑ κατηγορηματικά πρέπει να απομακρύνουν τη στρατιωτική τους βάση από τη χώρα ή να δημιουργήσουν το πολιτικό κέντρο μεταφορών από κοινού με τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας εξέφρασε την ανησυχία, πως σε περίπτωση σύγκρουσης είναι πιθανή η ανταποδοτική επίθεση του Ιράν κατά της στρατιωτικής βάσης του Μανάς.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση με μη επανδρωμένα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν για πολλοστή φορά χτες αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, στην περιοχή της Μιρανσάχ. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι φερόμενοι ως «ισλαμιστές μαχητές».

Σύμφωνα με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες νεκρός από τις χτεσινές επιθέσεις στην περιοχή της Μιρανσάχ είναι ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ο Πακιστανός Μπαντάρ Μανσουρένας εκ των βασικών στόχων τόσο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών όσο και των ΗΠΑ στο Πακιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλείται η ζωή Παλαιστίνιου απεργού πείνας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Περαιτέρω χειροτέρευση παρουσίασε, χθες, η υγεία του Κχάντερ Αντνάν, του 33χρονου Παλαιστινίου, που συμπλήρωσε 55 ημέρες απεργίας πείνας με αποτέλεσμα ακόμη και οι γιατροί του ισραηλινού νοσοκομείου που κρατείται να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατό, ζητώντας να υπάρξει άμεση αντίδραση. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σιέφ, στην πόλη Σάφεντ του βόρειου Ισραήλ, όπου νοσηλεύεται ο Αντνάν, υποστήριξε ότι η κατάστασή του πλέον είναι «περισσότερο από κρίσιμη», ότι πιθανότατα αρχίζει να υφίσταται μόνιμες βλάβες ο οργανισμός του και ότι «δεν δέχεται κανενός είδους θεραπεία ή βοήθεια».

Ωρες νωρίτερα, η ισραηλινή οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα δικαιώματα» κατήγγειλαν ότι ο στρατός δεν δέχτηκε να εξεταστεί ο Αντνάν από δικούς τους γιατρούς καθώς αρνήθηκε το αίτημα του Παλαιστινίου να εξέλθουν από το δωμάτιο οι δεσμοφύλακές του. Ο Αντνάν, τον οποίο ισραηλινές πηγές χαρακτηρίζουν στέλεχος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», διαμαρτύρεται για την, άνευ αιτιολογίας, σύλληψη και κράτησή του και για τους εξευτελισμούς που καταγγέλλει ότι υπέστη κατά την ανάκρισή του. Οπως και άλλοι τουλάχιστον 320 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με στοιχεία ισραηλινών οργανώσεων, ο Αντνάν κρατείται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, δηλαδή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, κάτι που μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον με αποφάσεις στρατοδικείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ