Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς νέα αποστολή από Αραβικό Σύνδεσμο και ΟΗΕ

Επαφές με τμήμα της αντιπολίτευσης έχει η κινεζική διπλωματία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδεχόμενο αποστολής μιας νέας ομάδας παρατηρητών στη Συρία, η οποία θα αποτελείται από παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και του ΟΗΕ, εξετάζουν οι δύο οργανισμοί. Αυτό δήλωσε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τονίζοντας ότι η πρόταση έγινε από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, σε τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ζήτησε τη συμβολή του Οργανισμού σε μια νέα αποστολή «που θα έχει άλλη εμβέλεια, στόχους και δικαιοδοσία».

Το ζήτημα αναμένεται να εξετάσει, προτού κινηθεί η οποιαδήποτε διαδικασία στον ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνεδρίασή του. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή Αράβων παρατηρητών που άρχισε στις 26 Δεκέμβρη, έχει παγώσει εδώ και δύο εβδομάδες μετά και από την αποχώρηση των παρατηρητών που προέρχονται από τις μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, της Ιορδανίας και του Μαρόκου, που συνεργάζονται με το Συμβούλιο. Οι αποχωρήσεις έγιναν ως «διαμαρτυρία γιατί η συριακή ηγεσία συνέχιζε να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με το Σύνδεσμο».

Τις πιέσεις κατά της συριακής ηγεσίας αναμένεται να εντείνει και η ΕΕ. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν την επιβολή ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά της Συρίας, στις οποίες δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται απαγόρευση στις εισαγωγές συριακών ορυκτών και στις εμπορικές πτήσεις Ευρώπης - Δαμασκού.

Από την άλλη, το Πεκίνο, για πρώτη φορά χθες, επιβεβαίωσε ότι έχει επαφές με ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης, που δεν σχετίζεται με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο επικρατούν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι στην κινεζική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές μια αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή», η οποία εδρεύει εντός Συρίας και έχει ταχθεί ενάντια σε μια διεθνή επέμβαση, επιμένοντας στην ανάγκη αραβικών πρωτοβουλιών.

Στη Χομς, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις. Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωσαν, ούτε χθες, ότι έχουν εισέλθει τανκς στην πόλη, ενώ φαίνεται ότι οι συγκρούσεις σημειώνονται κυρίως σε τέσσερις συνοικίες, όπου οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έχουν δυνάμεις καθώς και τη στήριξη της Τουρκίας και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ