ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
Η ύφεση επανακάμπτει στην Ευρωζώνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με νέα ύφεση βρίσκεται η Ευρωζώνη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 0,3% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 έναντι ανάπτυξης 0,1% και 0,3%, αντίστοιχα.

ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ, που αφορούν τριμηνιαίες συγκρίσεις, προκύπτει ότι η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ είχαν αρνητική ανάπτυξη στο τέλος του περασμένου έτους και ότι υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης (τεχνικά η ύφεση ορίζεται όταν σε δύο διαδοχικά τρίμηνα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ).

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και της ΕΕ κατά 0,9%.

Για το σύνολο του 2011, η Ευρωζώνη σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και η ΕΕ 1,6%. Η οικονομική επίδοση της Ευρωζώνης είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Η ΕΛΛΑΔΑ κατέγραψε με διαφορά τη χειρότερη επίδοση, καθώς το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση. Οι μόνες άλλες χώρες που είχαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση ήταν η Πορτογαλία (-2.7%), η Ολλανδία (-0,7%), η Ιταλία (-0,5%) και η Κύπρος (-0,5%).

Σε τριμηνιαία βάση μεγάλη υποχώρηση σημείωσε το ΑΕΠ της Πορτογαλίας (-1,3%), της Λιθουανίας (-0,9) και της Εσθονίας (-0,8%), ενώ μικρότερη ήταν η μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας (-0,2%) και της Ισπανίας (-0,3%). Οι χώρες με θετικό πρόσημο ανάπτυξης ήταν η Γαλλία (0,2%), η Βουλγαρία (0,4%), η Λετονία 0,8%), η Σλοβακία (0,9%) και η Ουγγαρία (0,3%).

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης 114 ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζικών κολοσσών της Γηραιάς Ηπείρου, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου σειράς κρατών, εξαιτίας της κρίσης χρέους, πρόσφατα.

Ο «Moody's» έθεσε «υπό επιτήρηση την αξιολόγηση μεγάλων γαλλικών τραπεζών (BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Natixis...), καθώς και ένα μακρύ κατάλογο πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία καθώς και σκανδιναβικών χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μεταξύ αυτών, τράπεζες κολοσσοί όπως οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και HSBC, η ολλανδική ING, η ισπανική Santander και η ιταλική Unicredit.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, υπό επιτήρηση τέθηκαν 24 χρηματοοικονομικοί όμιλοι στην Ιταλία, 21 στην Ισπανία, 10 στη Γαλλία, 9 στη Βρετανία, 8 στην Αυστρία, 8 στη Δανία, 7 στη Γερμανία, και 6 στην Πορτογαλία και την Ολλανδία. Στη Σουηδία τέθηκαν υπό επιτήρηση 5 τράπεζες, στη Σλοβενία 4, στην Ελβετία 2 και από μια στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο.

Απολύσεις στην Αυστραλία

Πριν από λίγους μήνες η Αυστραλία παρουσιαζόταν ως παράδεισος για τους νέους που ψάχνουν για δουλειά. Οι κατά τόπους πρεσβείες της χώρας πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις για να προβάλουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστραλία στους άνεργους νέους απ' όλο τον κόσμο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που απογοητευμένοι από την κατάσταση στη Ελλάδα αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους εκεί. Ομως η διάψευση ήταν οδυνηρή, αφού μέσα σε ελάχιστο διάστημα η κατάσταση άλλαξε. Οι απολύσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην αυστραλιανή οικονομία οδήγησαν σε θεαματική άνοδο της ανεργίας.

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η μείωση του ποσοστού της ανεργίας το Γενάρη στο 5,1% ως αποτέλεσμα της δημιουργίας 46.300 νέων θέσεων εργασίας. Ομως μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι οι 34.000 αυτών των θέσεων είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και μόλις 12.300 πλήρους απασχόλησης.

Ομως ακόμα και αυτή η ψευτομείωση της ανεργίας θα είναι προσωρινή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Την περασμένη Τετάρτη η αεροπορική εταιρεία «Qantas» ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 550 άτομα το προσωπικό της καθώς τα κέρδη της στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 83% και περιορίστηκαν στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή όλες οι μεγάλες αυστραλιανές τράπεζες ανακοινώνουν μεγάλα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και μαζικές απολύσεις.

Η Westpac ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 400 άτομα, η τράπεζα ΑΝΖ κατά 1.000 και η τράπεζα National Australia Bank κατά 100.

ΑΤΙΤΛΟ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ρυθμό ανάπτυξης 2,79% κατέγραψε η οικονομία της Βραζιλίας κατά το 2011, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας, έβδομο μεγαλύτερο παγκοσμίως, είχε αυξηθεί κατά 7,5% το 2010. Η χώρα, όμως, πλήττεται από τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά επίσης και από τα κυβερνητικά μέτρα για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, στα οποία περιλαμβάνονται και η περικοπή δαπανών και οι περιορισμοί στα δάνεια.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ Αύξηση 50% κατέγραψαν σε ετήσια βάση (Γενάρης 2011 - Γενάρης 2012) οι πτωχεύσεις στη Ρουμανία, ανακοίνωσε η Ενωση Επαγγελματιών Εκκαθαριστών της χώρας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου 35.000 αιτήσεις πτώχευσης συζητούνται στα ρουμανικά δικαστήρια, με το 90% του συνόλου να σχετίζεται με την εκκαθάριση εταιρειών και το υπόλοιπο ποσοστό με διαδικασίες αναδιοργάνωσης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξημένοι κατά 48.000, στα 2,67 εκατομμύρια, ήταν οι άνεργοι στη Βρετανία το τελευταίο τρίμηνο του 2011, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 8,4%, ενώ στους νέους ανήλθε στο 22,2%. Στο μεταξύ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 6.900, στα 1,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο για 11ο συνεχόμενο μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ