Κυριακή 19 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απολύσεις στην Αυστραλία

Πριν από λίγους μήνες η Αυστραλία παρουσιαζόταν ως παράδεισος για τους νέους που ψάχνουν για δουλειά. Οι κατά τόπους πρεσβείες της χώρας πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις για να προβάλουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστραλία στους άνεργους νέους απ' όλο τον κόσμο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που απογοητευμένοι από την κατάσταση στη Ελλάδα αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους εκεί. Ομως η διάψευση ήταν οδυνηρή, αφού μέσα σε ελάχιστο διάστημα η κατάσταση άλλαξε. Οι απολύσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην αυστραλιανή οικονομία οδήγησαν σε θεαματική άνοδο της ανεργίας.

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η μείωση του ποσοστού της ανεργίας το Γενάρη στο 5,1% ως αποτέλεσμα της δημιουργίας 46.300 νέων θέσεων εργασίας. Ομως μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι οι 34.000 αυτών των θέσεων είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και μόλις 12.300 πλήρους απασχόλησης.

Ομως ακόμα και αυτή η ψευτομείωση της ανεργίας θα είναι προσωρινή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Την περασμένη Τετάρτη η αεροπορική εταιρεία «Qantas» ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 550 άτομα το προσωπικό της καθώς τα κέρδη της στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 83% και περιορίστηκαν στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή όλες οι μεγάλες αυστραλιανές τράπεζες ανακοινώνουν μεγάλα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και μαζικές απολύσεις.

Η Westpac ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 400 άτομα, η τράπεζα ΑΝΖ κατά 1.000 και η τράπεζα National Australia Bank κατά 100.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ