ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα κλιμάκωσης από τη Θράκη ως την Κρήτη

Με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη της 48ωρης απεργίας σε όλη τη χώρα

Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης
ΟΧΙ σε μια Ελλάδα-σφαγείο του λαού της στο βωμό της πλουτοκρατίας, βροντοφώναξαν όσοι πήραν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και το περασμένο Σάββατο. Χιλιάδες φλογισμένες καρδιές, μέσα στην παγωνιά του χειμώνα και τη μαυρίλα που απλώνουν πάνω στο λαό τα κόμματα της πλουτοκρατίας, διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα μέτρα-λαιμητόμο.

Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα (FOKAS, HONDOS, ZARA, MARK & SPENSER, NOTOS κλπ.) στο κέντρο της πόλης.

Από τις βορειοδυτικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν πορείες από τις Λαϊκές Επιτροπές που συνέκλιναν στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, έδωσε το σύνθημα για ξεσηκωμό παντού κάθε ώρα, κάθε μέρα: «Κλιμακώνουμε τις επόμενες μέρες με απεργιακή και κάθε άλλη μορφή δράσης, πρώτα και κύρια εκεί που πραγματικά ανάβει η ταξική σύγκρουση: Στους τόπους δουλειάς. Εκεί γράφεται η ιστορία, εκεί θα κριθεί ποιος θα νικήσει ποιον».

Από το πρωί, με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες, με περιφρούρηση στα εμπορικά καταστήματα («Carrefour» στην Ξάνθη κ.α.), μαζικές πικετοφορίες και ακόμη πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις δόθηκε η μάχη της απεργίας και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε Βέροια, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Κατερίνη, Σκύδρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά.

Σε Θεσσαλία και Ηπειρο

Γιάννενα (περιφρούρηση έξω από το «Νιτσιάκο»)
Γιάννενα (περιφρούρηση έξω από το «Νιτσιάκο»)
Παρά τη βροχή που έπεφτε συνεχώς, πετυχημένες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του Σαββάτου στη Λάρισα, το Βόλο και τη Σκόπελο, ενώ σε χιονισμένο τοπίο πραγματοποιήθηκαν οι πικετοφορίες στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Φάρσαλα.

«ΠΙΝΔΟΣ, ΒΙΚΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια του λαού τώρα που ματώνει», το σύνθημα αυτό, απάντηση στην πολιτική φτώχειας και χρεοκοπίας του λαού, οδηγός και προοπτική στην πάλη της εργατικής τάξης και του λαού για να καρπωθεί τον πλούτο που παράγει, της δυνατότητάς του να ζήσει ανθρώπινα όπως του αξίζει, κάνοντας λαϊκή ιδιοκτησία τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, δόνησε το βράδυ της Παρασκευής την πτηνοτροφική επιχείρηση ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ στα Γιάννενα. Μέχρι το χάραμα μέσα στο κρύο και την παγωνιά, τη χιονόπτωση και τον αέρα οι απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ στήθηκαν στις πύλες μιας εκ των πιο βασικών παραγωγικών μονάδων πανελλαδικής σημασίας, αφού μαζί με την ΠΙΝΔΟ ελέγχουν το 50% της εγχώριας πτηνοτροφικής παραγωγής. Με περίσσιο κουράγιο, σθένος και αποφασιστικότητα, νικώντας την κούραση και την κόπωση από την απεργιακή μάχη που δόθηκε το πρωί σε άλλους χώρους δουλειάς δόθηκε μια παλικαρίσια μάχη όλο το βράδυ σπάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εργάτες άφησαν τα πόστα τους, έφυγαν από την παραγωγή μέσα σε χειροκροτήματα και με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να επιβεβαιώνει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι για να επιβάλουν το δίκιο της τάξης τους. Οι εργάτες κοντοστάθηκαν για λίγο να ζεσταθούν στη φωτιά, αντάλλαξαν ολιγόλεπτες αλλά παστρικές κουβέντες μέχρι να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να γυρίσουν στα σπίτια τους με ψηλά το κεφάλι.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Σκύδρα (Πέλλα) διαδήλωσαν σε χιονισμένους δρόμους
Στη Σκύδρα (Πέλλα) διαδήλωσαν σε χιονισμένους δρόμους
Δυναμικές και μαχητικές συγκεντρώσεις έγιναν το πρωί του Σαββάτου σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λαμία, Αταλάντη, Θήβα και Ιτέα και εξορμήσεις στη Λιβαδειά και την Ιστιαία. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η πορεία που έγινε στη Χαλκίδα, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, όπου διατρανώθηκε το «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στην Κεφαλονιά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατέληξε στο λιμάνι του Αργοστολίου, όπου από την προηγούμενη μέρα είχε σταματήσει με παρέμβασή του τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης σε πλοίο από το εργοστάσιο του Καλαφάτη. Και οι ναυτεργάτες και οι φορτοεκφορτωτές δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία.

Στην Πελοπόννησο έγιναν πολλές πικετοφορίες σε λαϊκές περιοχές και γειτονιές.

Στο Ηράκλειο οι διαδηλωτές ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης με το σύνθημα «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αγώνας, ρήξη, ανατροπή». Στη συγκέντρωση, αλλά και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης, η συμμετοχή εργαζομένων από χώρους και κλάδους δουλειάς ήταν μαζική, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία αυτοαπασχολούμενων με ξεχωριστό το πανό των ιδιοκτητών ταξί.

Στα Χανιά αντίστοιχα απεργιακή φρουρά του ΠΑΜΕ απέκλεισε το κεντρικό κατάστημα «Καρφούρ». Στη συγκέντρωση μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων καθώς και αγροτών που συμμετείχαν με κάλεσμα της ΠΑΣΥ και αγροτικών συλλόγων. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Θεσσαλονίκη

Motion Team

Θεσσαλονίκη
Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ έγινε και στο Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ