ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
Δείχνουμε καθαρά τον αντίπαλο

Η ένωση των τουριστικών πρακτόρων με επιστολή της στον υπουργό Δημόσιας Τάξης έκανε μια άτιμη ταύτιση. Εβαλε στο ίδιο τσουβάλι το πανό που ανάρτησε το ΚΚΕ στην Ακρόπολη, με την παρακρατική δράση στο κέντρο της Αθήνας, για να ζητήσει να μάθει γιατί δεν έγιναν συλλήψεις στην ...Ακρόπολη! (δημοσιεύτηκε χτες στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ).

Η επιστολή δεν γράφτηκε από χαζούς ανθρώπους. Αντίθετα, πρόκειται για εκπροσώπους του μονοπωλιακού κεφαλαίου που αναγνώρισαν στο σύνθημα του ΚΚΕ τον εαυτό τους ως αντίπαλο. Το σύνθημα καλούσε σε πάλη ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων. Εδινε, δηλαδή, την προοπτική που πρέπει να έχει ο αγώνας των εργαζομένων, ώστε να είναι πράγματι νικηφόρος.

Το μήνυμα στο πανό στην Ακρόπολη αντανακλά τον πυρήνα της στρατηγικής του ΚΚΕ. Αυτήν ακριβώς που αναγνωρίζει ως κίνδυνο η αστική τάξη, η οποία ξέρει επίσης να μετρά ένα προς ένα τα βήματα του αντιπάλου της, των εργατών, δηλαδή, που συσπειρωμένοι στο Κόμμα τους, το ΚΚΕ, έχουν βάλει πλώρη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, το σοσιαλισμό.

Αυτήν την προοπτική θέλουν να εμποδίσουν. Αυτήν την προοπτική θέλουν να θολώσουν στα μάτια της εργατικής τάξης. Και για να το κάνουν, καταφεύγουν ως και σε γελοιότητες. Η ταύτιση που επιχειρούν οι τουριστικοί πράκτορες δεν ανήκει στις γελοιότητες.

Είναι μέρος της επίμονης προσπάθειας των επιτελείων της αστικής τάξης να βάλουν το ΚΚΕ στο κάδρο ενός σκηνικού που η ίδια η αστική τάξη στήνει για να εκτονώσει ακίνδυνα για την ίδια τη λαϊκή αγανάκτηση.

Είχαν προηγηθεί μέσα στη βουλή ο Βενιζέλος και η Μπακογιάννη που έφτασαν να μιλούν για εμφύλιο και Στάλιν.

Η αστική τάξη δεν κρύβει την ανησυχία της για την αυξανόμενη επιρροή των θέσεων του ΚΚΕ στη συνείδηση της εργατικής τάξης και προσπαθεί να την προβοκάρει.

***

Καμιά φωτιά, κανένα πλιάτσικο, καμιά προβοκάτσια δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός που καταγράφηκε ανεξίτηλα: Πολλές χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν την Κυριακή από την Ομόνοια ως τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Εκαναν καθαρό ότι ο λαός θα παραμείνει όλο και καλύτερα οργανωμένος στο προσκήνιο, θα αντιπαλέψει ένα προς ένα τα μέτρα του νέου μνημονίου μέχρι που να το ανατρέψει στο σύνολό του μαζί με την τάξη για τα συμφέροντα της οποίας υπογράφηκε.

Οι αστοί, βέβαια, έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι στην ενημέρωση. Ετσι χτες το αίσχος στη βουλή εξαφανίστηκε από τις οθόνες. Οι απειλές του Βενιζέλου προς το εργατικό κίνημα χάθηκαν. Και στην οθόνη εμφανίστηκαν οι Βερύκιοι, οι Πρετεντέρηδες, η γυναίκα ενός αξιωματικού της αστυνομίας ως ρεπόρτερ, για να ζητήσουν αυτό που ήταν ήδη σχεδιασμένο: περισσότερη καταστολή. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε εμφύλιο», είπε ο ένας πηγαίνοντας παραπέρα τις απειλές του Βενιζέλου. Για «στοιχεία του κοινού ποινικού δικαίου», έκανε λόγο ο άλλος δημιουργώντας συνειρμό. «Σ' έναν ιδεολογικό χώρο ανήκουν όλοι αυτοί» συμπλήρωνε ο τρίτος.

Κανείς τους δεν αναφέρθηκε στο πανό στην Ακρόπολη. Κανείς τους επίσης δεν κατέγραψε το γεγονός ότι χιλιάδες διαδηλωτές κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν τη διαδήλωσή τους, δεν επέτρεψαν σε προβοκάτορες και αστυνομία να τη διαλύσουν. Αφησαν απλά - προβοκατόρικα τελικά - να πλανιέται στον τηλεοπτικό αέρα κάτι περί αριστερής υποκίνησης.

Οταν είδαμε και στενή συνεργάτιδα του Παπαχελά να περιγράφει τους βάνδαλους σαν «παιδιά», να προσπαθεί δηλαδή να στηρίξει ότι δεν πρόκειται για παρακρατικούς, ε, τότε ήμασταν σίγουροι πως στο σχέδιο δεν μετείχαν μόνο όσοι το εκτέλεσαν στο πεδίο, αλλά πολύ περισσότεροι στο επιτελείο.

***

Διάφορες αναλύσεις στον αστικό Τύπο προετοιμάζουν - ουσιαστικά προσανατολίζουν - τη σκέψη να αποδεχτεί την επέλαση της βαρβαρότητας. Υμνεί, δήθεν αναλύοντας, την τυφλή σύγκρουση σαν αναγκαστικό δρόμο. Μαρτυρούν τους ευσεβείς πόθους της αστικής τάξης η αναμέτρηση να έχει χαρακτηριστικά τυφλής σύγκρουσης και άρα εύκολα διαχειρίσιμης από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής.

Παρουσιάζοντας την ταξική πάλη σαν κάτι που καταλήγει σε τυφλές συγκρούσεις, συγκαλύπτουν παράλληλα το γεγονός ότι η βαρβαρότητα έχει αιτία, είναι η έκφραση της όξυνσης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Μιας εκμετάλλευσης την οποία συνειδητά παλεύουν να καταργήσουν οι εργάτες ανατρέποντας τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Αυτή η πάλη δεν είναι τυφλή, είναι πλήρους συνείδησης.

Τη γνώση που οδηγεί σε πάλη για τέτοια ανατροπή προσπαθούν να εμποδίσουν οι αστοί αναλυτές οδηγώντας τη σκέψη των ανθρώπων σε ιδέες δήθεν επαναστατικές, που όμως δεν είναι άλλο από ιδέες για τη συντήρηση του συστήματος. Η αστική τάξη γνωρίζει πως το εργατικό κίνημα όχι μόνο δεν κατέχεται από μηδενισμό, ίσα ίσα έχει στον πυρήνα των αξιών του τη γνώση πως ο εργαζόμενος άνθρωπος επειδή είναι παραγωγός όλου του πλούτου γι' αυτό και πρέπει να παλεύει για να εξαλείψει την αιτία του κακού, να παλεύει δηλαδή για να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις, όχι να τις καταστρέψει.

Η αστική τάξη ευνοείται από το μηδενισμό κι ας παριστάνει πως ανησυχεί για το όριο θραύσης του κοινωνικού σώματος. Στην πράξη, επιδιώκει να τσακίσει την εργατική τάξη και σ' αυτήν την επιδίωξη δεν τσιγκουνεύεται μεθόδους.

Ας έχουν γνώση οι φύλακες...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ: «Για τους περισσότερους Ελληνες το μέλλον προβάλλει μουγγό και αβέβαιο, ίσως και ζοφερό. Το κοινωνικό σκηνικό αρχίζει να δίνει και αυτό ενδείξεις ταξικού πολέμου (...) Ηδη, σημαντικά τμήματα της κοινωνίας εμφανίζονται οργισμένα και τείνουν να κυριαρχηθούν από διάθεση καταδίκης. Το χειρότερο είναι ότι ανιχνεύονται συνθήκες κοινωνικού μίσους, οι οποίες αν επικρατήσουν, θα διαμορφώσουν περιβάλλον τυφλών συγκρούσεων.

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΑ: Ανησυχητική, δυσοίωνη η εικόνα φτώχειας. Ασφαλώς συγκυριακή, αλλά τούτη η συγκυριακή εικόνα έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς επεκτεινόμενη εικόνα των νεκρών μαγαζιών, στις άδειες βιτρίνες και στα ρυπαρά πεζοδρόμια. Στις δυσοίωνες εικόνες προστίθενται εξίσου δυσοίωνα μηνύματα: για απολυμένους, για επιχειρήσεις που κλείνουν, για κλάδους που φθίνουν. Ενας ιστορικός αποτόλμησε μια θλιβερή σύγκριση: Ο χειμώνας του 2012, υπό όρους, θα μείνει στις μνήμες των χορτάτων Ελλήνων του 21ου αιώνα σαν τον σκληρό χειμώνα του κατοχικού '41. Κινδυνεύουμε να δούμε πάλι το ξεχασμένο και απωθημένο φάσμα της φτώχειας, αυτό που είχε παρέλθει οριστικά από την αυτοσυνείδηση των μεσαίων στρωμάτων, κατά τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης. Το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης, άλλωστε, στηρίχθηκε σε αυτή τη συνομολογία: ποτέ πια φτώχεια, ποτέ πια διχαστικές διακρίσεις, πολιτικές ή ταξικές.

ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ: Οι ανορθόδοξες, απρόοπτες συμπεριφορές εμφανίζονται σαν εκρήξεις, αλλά δεν προέρχονται εκ του μηδενός, πηγάζουν από υπόγεια ή και επιφανειακά ρεύματα ιδεών, που κυκλοφορούν πολλά χρόνια τώρα, επηρεάζουν, διαμορφώνουν στάσεις, ιδίως στη νεολαία, ευεπίφορη και ευάλωτη στο καινούργιο, στην υπέρβαση, στην ανυπακοή, στην αίρεση, στον οραματισμό, στη δημιουργία αλλά και στον μηδενισμό.

ΤΟ ΟΡΙΟ ΘΡΑΥΣΗΣ: Η συρρίκνωση του μέλλοντος, η διάχυση ενός μετανεωτερικού κυνισμού ντυμένου σαν πραγματισμός, ο προϊών αποκλεισμός λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων από το greek dream του αυτοδημιούργητου, η διαψευσμένη υπόσχεση της διαρκούς ευδαιμονίας, ο συστημικός αποκλεισμός των μαζών από το πολιτικό παιχνίδι ακόμη και σαν δυνατότητα φωνής, όλα αυτά τα, λίγο πολύ διεθνή, χαρακτηριστικά της άφωνης, απολιτικής μεταδημοκρατίας συγκεράζονται με εγχώριες ιδιοσυστασίες, με την υποχώρηση της παραδοσιακής οικογένειας, με απίσχνανση του παραγωγικού ιστού, με ξεθώριασμα ταυτοτήτων και αναπαραστάσεων. Συμποσούμενα και ανασυντιθέμενα δίνουν ένα δυνάμει εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, εγκαιροφλεγές, έτοιμο να αναφλεγεί δοθείσης αφορμής. Η ύφεση και η συνακόλουθη πτώση του βιοτικού επιπέδου επισωρεύονται επιβαρυντικές, σε ένα κοινωνικό σώμα του οποίου πλέον δεν γνωρίζουμε τις αντοχές, το όριο θραύσης»

(τα αποσπάσματα από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η λαϊκή οργή θα σμπαραλιάσει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

ΤΑ ΝΕΑ: Ναι διά πυρός και δακρύων

ΕΘΝΟΣ: Ιστορικό «ναι» με θύελλα στα κόμματα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η βουλή ψήφισε «ναι» στο μνημόνιο 2

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάσα για τη χώρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νύχτα τρόμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βήμα ευθύνης, ρωγμές στα κόμματα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να σηκωθούν και να φύγουν

Η ΑΥΓΗ: Ακυρο το μνημόνιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λύτρωση οι άμεσες εκλογές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Απ' το λαό εξαρτάται η αντεπίθεσή του

«Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κρίση (...) δεν μπορεί να τη διαχειριστεί την κρίση ούτε η ίδια η Κομισιόν και η ΕΕ. Κι αυτό είναι το καινούριο στοιχείο (...) πρόκειται για βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και όχι του παραγωγικού μοντέλου (...) τα καινούρια στοιχεία δείχνουν ότι ανάκαμψη, αναζωογόνηση δε θα έχετε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη (...) ακόμα κι αν έρθει αναζωογόνηση θα χτυπήσει νέος κύκλος κρίσης (...) Επομένως, τι πρέπει να φοβάται ο εργαζόμενος; Η χρεοκοπία έρχεται. Αρα πρέπει να μη φοβάται κάτι που δεν εξαρτάται από αυτόν αν θα έρθει. Από αυτόν εξαρτάται η αντεπίθεσή του.

Η χρεοκοπία θα έρθει

(...) λέμε στο λαό το εξής: Η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή δραχμή, δεν μπορούμε να προδικάσουμε (...) ακόμα και να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα, οι άλλες χώρες θα την αναπτύξουν πιο πολύ. Αντε, το πολύ πολύ να ανέβει δυο-τρία σκαλοπάτια. Και αυτή η ανταγωνιστικότητα θα κοστίζει ακόμα περισσότερο στον εργαζόμενο (...) αυτό που υπάρχει μπροστά (...) ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή (...) και ανάμεσα στους εταίρους της ΕΕ (...) Οχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες είναι πιθανό να τις πετάξουν από την Ευρωζώνη και από την ΕΕ. Εμείς λέμε στο λαό ότι "κοίταξε να δεις, πρέπει να το αξιοποιήσεις αυτό, γιατί αν καθίσεις παθητικά και σε πετάξουν από την ΕΕ, χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο, χωρίς να κάνεις ριζική πολιτική αλλαγή, δεν πρόκειται να είσαι καλύτερα". Θα δυναμώσει η πολιτική αστάθεια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αλίμονο στους λαούς, να το πω καθαρά, και στην εμπροσθοφυλακή των λαών, που δεν έχουν ικανότητα να μετατρέψουν αυτήν την πολιτική αστάθεια σε ήττα της αστικής τάξης.

Να μη χαθεί άλλος χρόνος

(...) ο βρεγμένος δεν πρέπει να φοβάται τη βροχή. Ο λαός δεν πρόκειται να γλιτώσει τη χρεοκοπία ό,τι κι αν κάνει, ακόμα κι αν δεχθεί να δουλεύει χωρίς αμοιβή για ένα, δυο, τρία χρόνια (...) Τώρα βρίσκεται στα χέρια του λαού η ευθύνη (...) να μη χαθεί άλλος χρόνος γιατί και η πολιτική αστάθεια θα έρθει, και η χρεοκοπία θα έρθει, και ο πόλεμος θα έρθει» (από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ