ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Καιρού επιτρέποντος...

Στην παγωμένη Μόσχα ο Ολυμπιακός, καιρού επιτρέποντος, θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 13.00 (ΑΝΤΕΝΑ) την Ρούμπιν Καζάν, στο πρώτο ματς για τη φάση των «32» στο ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη τη Ρωσία, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε πολικά επίπεδα, καθιστούν τη διεξαγωγή του αγώνα αμφίβολη.

Η UEFA ενημέρωσε χτες ότι τρεις ώρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα θα μπουν στο «Λουζνίκι», ο διαιτητής και ο παρατηρητής για να μετρήσουν τη θερμοκρασία στις δύο εστίες και στο κέντρο του γηπέδου.

Ακολούθως θα ενημερωθούν οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού και της Ρούμπιν Καζάν και εφόσον η θερμοκρασία είναι στο -14, τότε η αναμέτρηση θα γίνει κανονικά.

Στην περίπτωση που δείχνει από -15 και κάτω, τότε θα ζητηθεί η γνώμη των δύο προπονητών (Κουρμπάν Μπερντίγεφ - Ερνέστο Βαλβέρδε) και μόνο αν συμφωνήσουν, τότε θα διεξαχθεί το ματς. Σε περίπτωση, πάλι, που η θερμοκρασία είναι -17 και κάτω, τότε η ΟΥΕΦΑ αποφασίζει την αναβολή.

Με... δυναμικό τρόπο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έστειλε το μήνυμα ενόψει του αγώνα του Ολυμπιακού με την Ρούμπιν Καζάν: «Ηρθαμε για να παίξουμε ένα παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μας δεν είναι στο κρύο, ούτε στο συνθετικό αγωνιστικό χώρο, αλλά στη Ρούμπιν. Είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Ηρθαμε για να παίξουμε το ματς και αυτό θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε για τον καιρό. Είναι Φεβρουάριος και είμαστε στη Μόσχα. Περιμέναμε ότι θα έκανε πολύ κρύο»... Από τη μεριά του ο κόουτς της Ρούμπιν, Κουρμπάν Μπερντίγεφ είπε: «Εάν ρωτηθώ, θα δηλώσω ότι δεν επιθυμώ να γίνει το παιχνίδι και θα ζητήσω αναβολή».

Ο προπονητής της Ρούμπιν Καζάν αναφέρθηκε στη συνέχεια για τον αντίπαλο: «Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα μέσα του ελληνικού πρωταθλήματος, σε αντίθεση με μας που δεν έχουμε παιχνίδια στα πόδια μας και αυτό του δίνει σαφές πλεονέκτημα».

Αγνωστο παραμένει μέχρι την τελευταία ώρα εάν ο Ολυμπιακός ξαναμπεί ή όχι στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις σήμερα

Icon

Αγνωστο παραμένει μέχρι την τελευταία ώρα εάν ο Ολυμπιακός ξαναμπεί ή όχι στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις σήμερα
ΠΑΟΚ
Σε ρυθμούς Ουντινέζε

Με τον Κλάους Αθανασιάδη να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης και να αποτελεί το ευχάριστο γεγονός και την πιστοποίηση ότι ο Βλάνταν Ιβιτς θα μείνει εκτός δράσης για 4 εβδομάδες να είναι το άσχημο νέο της ημέρας, ο ΠΑΟΚ μπήκε από χτες σε ρυθμούς Γιουρόπα Λιγκ. Οι «ασπρόμαυροι» αντιμετωπίζουν την Πέμτπη στο Φρίουλι την Ουντινέζε στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων για τη φάση των «32» της διοργάνωσης, με τις μνήμες να γυρνάνε 11 χρόνια πίσω όταν ο Δικέφαλος είχε καταφέρει αν αποκλείσει την ιταλική ομάδα για το τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν και η ιταλική ομάδα δείχνει να πραγματοποιεί φέτος μια από τις καλύτερες πορείες της τα τελευταία χρόνια στο Καμπιονάτο (αλλά και στην Ευρώπη), στους Θεσσαλονικείς υπάρχει η αισιοδοξία ότι μπορούν από την Πέμπτη να βάλουν τις βάσεις πρόκρισης, ώστε τα πράγματα να είναι καλύτερα στη ρεβάνς της Τούμπας.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Επιστροφή στη δράση

Ξανά στη σέντρα η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης με τη διεξαγωγή σήμερα δυο αγώνων στη φάση των «16». Σήμερα το ΑΠΟΕΛ, η ομάδα που έκανε την υπέρβαση στο θεσμό και αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στη φάση των ομίλων, θα δοκιμαστεί στο Ζερλάν απέναντι στη Λιόν (21.45 ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ 1). Η ομάδα του Ιβαν Γιοβάνοβιτς θα έχει στο πλευρό της πάνω από 3.000 Κυπρίους φιλάθλους.

Στην άλλη αναμέτρηση στη Γερμανία η Λεβερκούζεν θα αντιμετωπίσει την κάτοχο του περσινού τροπαίου Μπαρτσελόνα, που θέλει να πάρει τα ...πάνω της μετά τις μέτριες εμφανίσεις στο ισπανικό πρωτάθλημα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα οι επιχειρηματίες

Σε εργασιακό μεσαίωνα - αξιοποιώντας τις γενικότερες συνθήκες - επιχειρούν οι επιχειρηματίες/εργοδότες (και) του ποδοσφαίρου να οδηγήσουν (και) τους ποδοσφαιριστές/εργαζομένους. Επαναφέροντας προσπάθειες ανατροπής - υπέρ των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων - των δεδομένων που είχαν αποτύχει και (όπως αποδεικνύεται προσωρινά) είχαν σταματήσει.

Στις 3/2 έγινε μια πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση των εργοδοτικών ενώσεων (Super League, Football League/Football League 2) με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Χτες καθορίστηκαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων πλευρών και σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Ομως ήδη έχουν διαρρεύσει, ορισμένες από τις βλέψεις των επιχειρηματιών που (επανέρχονται και) «φωτογραφίζουν» το στόχο τους. Και, τι σύμπτωση..., αφορούν σε μείωση του «εργασιακού κόστους», των παροχών, δημιουργία πλαισίου συνθηκών γαλέρας. «Φυσικά» με το πρόσχημα της κρίσης.

«Θέλουμε να επανεξετάσουμε την σχέση παιχτών - εργοδοτών, ώστε να είναι βιώσιμες οι ομάδες (σ.σ. επιχειρήσεις)» είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση μέλους της Football League/Football League 2, αναφορικά με την κατεύθυνση των προτάσεων από τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις. Μπορεί ακόμα να μην έχουν, οι εργοδοτικές ενώσεις, διαμορφώσει κοινές θέσεις σε όλα τα ζητήματα (υπάρχουν διαφορές στην ακριβή οριοθέτηση και διατύπωση των αιτημάτων τους) αλλά ο κοινός σκοπός έχει ξεκαθαρίσει.

Στο τραπέζι - μεταξύ άλλων - (επανέρχεται) η μείωση αποδοχών και η χρονική διάρκεια των συμβολαίων... Να μπορούν δηλαδή οι εργοδότες να «σπάσουν» τα συμβόλαια ακόμα και όταν δεν συμφωνούν οι παίχτες... Η αναμόρφωση του άρθρου 17 (συνέπειες λύσης συμβολαίου χωρίς νόμιμη αιτία) στον Κανονισμό Ιδιότητας Μετεγγραφών. Οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις στοχεύουν σε μείωση ως εξάλειψη των συνεπειών...

Θέλουν να συμφωνήσει ο ΠΣΑΠ σε αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων (για καταβολή οφειλομένων) τουλάχιστον ως τον Ιούνη (με το πρόσχημα της μη - από τις προβλεπόμενες συνέπειες - διατάραξης στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων).

Στο μεταξύ χτες με αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ συναντήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος. Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συζήτησαν για την έρευνα («Μαύρη Βίβλος») που έκανε η Διεθνής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Και - αναφορικά με την Ελλάδα - έχει αρκετά αποκαλυπτικά στοιχεία.

Στις δηλώσεις του ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού... έδωσε ρέστα. Σχολίασε πως η έρευνα «δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο χρησιμοποιούνται οι Ελληνες παίκτες (σ.σ. και οι αλλοδαποί) για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ανθρώπων που μπορεί να τους εκβιάσουν με τους μισθούς τους ή με τα μπόνους τους ή με τον τρόπο με τον οποίο προπονούνται».

Και ισχυρίστηκε πως με το αθλητικό νομοσχέδιο (σ.σ. που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για ψήφιση) η πολιτεία «παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να προστατεύσει τους Ελληνες παίκτες και τους Ελληνες αθλητές από αυτά τα φαινόμενα». Μόνο που στο αναφερόμενο πόνημα - για τα περισσότερα - δεν υπάρχουν όχι μέτρα, ούτε καν αναφορά. Π.χ. για τις οφειλές και τους εκβιασμούς...

ΠΙΕΡΙΑ
Κατάρρευση στέγης γυμναστηρίου

Καθαρά από θέμα τύχης δεν υπήρξαν θύματα στο κλειστό γυμναστήριου του Αιγίνιου Πιερίας, όταν εξαιτίας του βάρους του χιονιού οι κολώνες του κλειστού γυμναστηρίου λύγισαν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη! Το κλειστό γυμναστήριο του Αιγινίου αποτελεί έδρα της πρωτοπόρου της Α2 βόλεϊ ανδρών, Νίκης Αιγινίου. Ο χρόνος αποκατάστασης της ζημιάς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός και μέχρι τότε οι ομάδες που φιλοξενούνταν στο κλειστό θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού στέγη.

Ωστόσο το περιστατικό δημιουργεί αρκετές απορίες αφού το εν λόγω γυμναστήριο εγκαινιάστηκε το 2006, ενώ και οι καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση στην περιοχή) δεν θεωρούνται ακραίες ώστε να δικαιολογούν τη συγκεκριμένη καταστροφή. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του γυμναστηρίου, Γιώργος Καρανικόλας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103, 3» ανέφερε για το θέμα: «Εχουμε 30-40 πόντους χιόνι. Δεν δικαιολογείται, το γυμναστήριο άνοιξε το 2006. Είμαστε συγκλονισμένοι, είναι δημοτικό γυμναστήριο Αιγινίου, ξεκίνησε το 2001, ολοκληρώθηκε το 2006, την κατασκευή του την είχε αναλάβει ο Δήμος».

ΒΟΛΕΪ
Βήμα τίτλου για ΑΕΚ

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος της Α1 γυναικών στο βόλεϊ έκανε χτες η ΑΕΚ, που επικράτησε άνετα του Παναθηναϊκού με 3-0 (25-18, 25-20, 25-15) για την 3η αγωνιστική του Β' γύρου θέτοντας τον ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης, αφήνοντας τον 7 βαθμούς πίσω στη βαθμολογία. Παράλληλα η ΑΕΚ διατήρησε το αήττητό της και το +4 από το δεύτερο Ολυμπιακό. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (οι πρώτοι 6): 1. ΑΕΚ 26 (9-1), 2. Ολυμπιακός 22 (9-2), 3. Παναθηναϊκός 19 (5-6), 4. Ηρακλής Κηφισιάς 15 (4-6), 5. Μαρκόπουλο 13 (3-7), 6. Βριλήσσια 8 (1-9) κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ