Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα οι επιχειρηματίες

Σε εργασιακό μεσαίωνα - αξιοποιώντας τις γενικότερες συνθήκες - επιχειρούν οι επιχειρηματίες/εργοδότες (και) του ποδοσφαίρου να οδηγήσουν (και) τους ποδοσφαιριστές/εργαζομένους. Επαναφέροντας προσπάθειες ανατροπής - υπέρ των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων - των δεδομένων που είχαν αποτύχει και (όπως αποδεικνύεται προσωρινά) είχαν σταματήσει.

Στις 3/2 έγινε μια πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση των εργοδοτικών ενώσεων (Super League, Football League/Football League 2) με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Χτες καθορίστηκαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων πλευρών και σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Ομως ήδη έχουν διαρρεύσει, ορισμένες από τις βλέψεις των επιχειρηματιών που (επανέρχονται και) «φωτογραφίζουν» το στόχο τους. Και, τι σύμπτωση..., αφορούν σε μείωση του «εργασιακού κόστους», των παροχών, δημιουργία πλαισίου συνθηκών γαλέρας. «Φυσικά» με το πρόσχημα της κρίσης.

«Θέλουμε να επανεξετάσουμε την σχέση παιχτών - εργοδοτών, ώστε να είναι βιώσιμες οι ομάδες (σ.σ. επιχειρήσεις)» είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση μέλους της Football League/Football League 2, αναφορικά με την κατεύθυνση των προτάσεων από τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις. Μπορεί ακόμα να μην έχουν, οι εργοδοτικές ενώσεις, διαμορφώσει κοινές θέσεις σε όλα τα ζητήματα (υπάρχουν διαφορές στην ακριβή οριοθέτηση και διατύπωση των αιτημάτων τους) αλλά ο κοινός σκοπός έχει ξεκαθαρίσει.

Στο τραπέζι - μεταξύ άλλων - (επανέρχεται) η μείωση αποδοχών και η χρονική διάρκεια των συμβολαίων... Να μπορούν δηλαδή οι εργοδότες να «σπάσουν» τα συμβόλαια ακόμα και όταν δεν συμφωνούν οι παίχτες... Η αναμόρφωση του άρθρου 17 (συνέπειες λύσης συμβολαίου χωρίς νόμιμη αιτία) στον Κανονισμό Ιδιότητας Μετεγγραφών. Οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις στοχεύουν σε μείωση ως εξάλειψη των συνεπειών...

Θέλουν να συμφωνήσει ο ΠΣΑΠ σε αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων (για καταβολή οφειλομένων) τουλάχιστον ως τον Ιούνη (με το πρόσχημα της μη - από τις προβλεπόμενες συνέπειες - διατάραξης στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων).

Στο μεταξύ χτες με αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ συναντήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος. Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συζήτησαν για την έρευνα («Μαύρη Βίβλος») που έκανε η Διεθνής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Και - αναφορικά με την Ελλάδα - έχει αρκετά αποκαλυπτικά στοιχεία.

Στις δηλώσεις του ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού... έδωσε ρέστα. Σχολίασε πως η έρευνα «δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο χρησιμοποιούνται οι Ελληνες παίκτες (σ.σ. και οι αλλοδαποί) για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ανθρώπων που μπορεί να τους εκβιάσουν με τους μισθούς τους ή με τα μπόνους τους ή με τον τρόπο με τον οποίο προπονούνται».

Και ισχυρίστηκε πως με το αθλητικό νομοσχέδιο (σ.σ. που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για ψήφιση) η πολιτεία «παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να προστατεύσει τους Ελληνες παίκτες και τους Ελληνες αθλητές από αυτά τα φαινόμενα». Μόνο που στο αναφερόμενο πόνημα - για τα περισσότερα - δεν υπάρχουν όχι μέτρα, ούτε καν αναφορά. Π.χ. για τις οφειλές και τους εκβιασμούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ