ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΕΣΤΙΑΣ
Απαιτείται συντονισμός του αγώνα ενάντια στο «λουκέτο»

Κινητοποιήσεις αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Μεγάλες οι ευθύνες της ΓΣΕΕ, που έκανε «διαλόγους» για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Τα συντονισμένα αγωνιστικά πυρά των χιλιάδων δικαιούχων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας πρέπει να βρει απέναντί τους η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η Τρόικα που αποφάσισαν να μπει «λουκέτο» στους δυο Οργανισμούς. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει απευθείας δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που πήραν στεγαστικά και άλλα δάνεια μέσω του ΟΕΚ, στις δαγκάνες του τραπεζικού κεφαλαίου και τις εργατικές λαϊκές οικογένειες σε οικονομική ασφυξία. Ταυτόχρονα στην ανεργία θα οδηγηθούν οι 1.400 πανελλαδικά εργαζόμενοι στους δυο Οργανισμούς.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ειδική σημασία αποκτούν οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και ΕΚ που συσπειρώνονται σε αυτό.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας και καλεί σε μαζική συμμετοχή τους χιλιάδες δικαιούχους των Οργανισμών και τους εργαζόμενους σε αυτούς. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι σύλλογοι και στους δυο Οργανισμούς αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Ετσι, ήδη οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας έχουν ορίσει την Πέμπτη ραντεβού στις 10 το πρωί στα γραφεία του Οργανισμού και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση, αύριο στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Εργατικής Εστίας (Μητροπόλεως και Εθνικής Αμύνης).
  • Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει, αύριο Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΕΚ (στη συμβολή των οδών Παναγούλη και Ηρώων Πολυτεχνείου).

Χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ που πραγματοποιούν κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι στον ΟΕΕ που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη ο οποίος τους είπε ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι δεν είχε κάτι να τους πει. Δήλωσε ότι θα τους ενημερώσει τις επόμενες μέρες, όταν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταλήξει πώς θα μπει το «λουκέτο» στους δυο Οργανισμούς. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Θ. Πατουλιάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος και μετέφερε τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των εργαζομένων.

Πάντως από χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ χωρισμένοι σε συνεργεία ειδοποιούν τους δικαιούχους για την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους Οργανισμούς με τηλέφωνα στους συλλόγους τους, σε Εργατικά Κέντρα, με επισκέψεις στους Οικισμούς του ΟΕΚ και παράλληλα τους καλούν να συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Από χτες, οι εργαζόμενοι στα Περιφερειακά Γραφεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Μακεδονίας - Θράκης που κλείνουν, μαζί με τους γονείς και τη στήριξη των Λαϊκών Επιτροπών ξεκίνησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το βρεφονηπιακό σταθμό της Εργατικής Εστίας στην Τούμπα Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί δωρεάν περίπου 150 παιδιά εργαζόμενων. Το απόγευμα έγινε νέα συγκέντρωση στην οδό Λ. Στρατού, από όπου ξεκίνησε μαχητική πορεία προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό τους, τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή συγκέντρωση, βρέθηκαν το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές.

Οι εργαζόμενοι της Εργατικής Εστίας σήμερα στις 9 το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση στα διόδια των Μαλγάρων για ενημέρωση του λαού και αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί, οργανώνουν συγκέντρωση στα γραφεία της Εργατικής Εστίας.

Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας - Τριανδρίας με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, σπουδαστές να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους του βρεφονηπιακού σταθμού και τους γονείς των φιλοξενούμενων παιδιών για να μην κλείσει ούτε αυτός, ούτε κανένας άλλος βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΕΕ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος των ΟΕΕ - ΟΕΚ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό σε ξεσηκωμό. Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας να παλέψουν για να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί, να μη φαγωθούν τα λεφτά των εργαζομένων από τους εργοδότες και το κράτος τους. Καλεί να καταδικαστεί μαζικά η προδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συμφώνησε με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τους εργοδότες και άναψε έτσι «πράσινο φως» για την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Καλεί σε άμεση κλιμάκωση του πανεργατικού αγώνα, με το ΠΑΜΕ, «για να πέσει η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, να τσακιστούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., να μη σταθούν τα αναχώματα που στήνουν».

Στη Λάρισα

Χτες το πρωί, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΕΚ, ενώ σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, απαιτώντας να μην κλείσει ο Σταθμός, που ανήκει στην Εργατική Εστία.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί στην αυριανή κινητοποίηση τους εργαζόμενους στους δυο Οργανισμούς και τους δικαιούχους, για ν' απαιτήσουν, αγωνιστικά, να μην κλείσουν, αλλά ούτε και να συνενωθούν οι δυο Οργανισμοί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, αφού εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης, ζητάει:

  • Το ΙΚΑ ν' αποδώσει, άμεσα, τα 3 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ και το 1 δισ. ευρώ στον ΟΕΕ από την συνείσπραξη που παράνομα παρακρατεί και να καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές που εισπράττει.
  • Το κράτος να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην απόκτηση κατοικίας από τους δικαιούχους.
  • Αμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, γρήγορη αποπεράτωση των οικισμών που βρίσκονται υπό κατασκευή, δάνεια στους δικαιούχους από κεφάλαια του ΟΕΚ, στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
  • Ο ΟΕΕ να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κοινωνικού τουρισμού και τις άλλες παροχές, να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.
  • Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους των δυο Οργανισμών, το ΕΚΛ απαιτεί δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μισθούς για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, καμιά απόλυση και πρόσληψη προσωπικού.
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση των συμβασιούχων

Γίνονται «μπαλάκι» στο όνομα των «πάγιων και διαρκών αναγκών»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβασιούχοι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Οι συμβασιούχοι του δήμου στην υπηρεσία καθαριότητας, που οι συμβάσεις τους έληξαν τους προηγούμενους μήνες, απαίτησαν από τον αντιδήμαρχο να τους δώσει γραπτές βεβαιώσεις μέσα από τις οποίες θα αναγνωρίζεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού την επιστροφή τους στην εργασία. Επίσης απαίτησαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα 2 μηνών και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας που τους οφείλει η διοίκηση του δήμου. Προκλητικός ο αντιδήμαρχος, άφησε τους εργαζόμενους στο γραφείο του κι έφυγε χωρίς να δώσει καμία απάντηση.

Στο πλευρό των συμβασιούχων, που προγραμματίζουν νέα δυναμική κινητοποίηση στο δημαρχείο σήμερα στις 12 το μεσημέρι, βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τον αγώνα τους.

Οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν ότι ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου τους εμπαίζει, καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες δήλωνε πως αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τώρα αρνείται να τους δώσει γραπτές βεβαιώσεις. Επίσης καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του δήμου με την πρακτική που ακολουθεί επιβεβαιώνει ότι στόχος της είναι να παραδώσει την υπηρεσία καθαριότητας στα χέρια ιδιωτών. Οπως σημειώνουν, την ώρα που με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων πετάει στο δρόμο 900 συμβασιούχους που δούλευαν στην υπηρεσία καθαριότητας και οι συμβάσεις τους έληξαν, την ίδια ώρα προσλαμβάνει 610 συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις.

«ΡΩΜΑΝΑΣ - ΜΥΛΩΝΑΣ»
Σήμερα και αύριο οι στάσεις εργασίας

Σε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι της εταιρείας αλουμινοκατασκευών «ΡΩΜΑΝΑΣ - ΜΥΛΩΝΑΣ», απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων από την εργοδοσία, η οποία έχει φτάσει να τους χρωστάει μέχρι και τρεις μισθούς.

Τραυματίστηκε εργάτης

Εργατικό «ατύχημα», με θύμα ένα 40χρονο εργάτη από την Αλβανία, έλαβε χώρα κατά τις εργασίες - χτες - στο υπό κατεδάφιση κτίριο όπου στεγαζόταν η Γιούρομπανκ, στο Βόλο, το οποίο υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν την Κυριακή το βράδυ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος Αλβανός που εργαζόταν σε εργολάβο και βρισκόταν πάνω στην οροφή του κτιρίου, έπεσε, ξαφνικά, από ύψος 4 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί πόδι. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου για να χειρουργηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ