ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Συνεχίζεται το επικίνδυνο σκηνικό με τις βόμβες

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η ιστορία που άνοιξαν οι βομβιστικές επιθέσεις κατά των διπλωματικών αποστολών του Ισραήλ στην Ινδία και στη Γεωργία (απόπειρα στη δεύτερη καθώς εξουδετερώθηκε η βόμβα) τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζεται με ιδιαίτερα επικίνδυνες και αβέβαιες συνέπειες. Χτες, οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, στις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι. Στη μία περίπτωση, έγινε γνωστό ότι η αστυνομία ακολουθώντας πληροφορίες προσπάθησε να εισβάλλει σε σπίτι που νοικιάζουν Ιρανοί, εκ των οποίων ένας στην προσπάθειά του να διαφύγει έριξε χειροβομβίδα σε ένα ταξί και ακρωτηριάστηκε στα κάτω άκρα από βομβιστικό μηχανισμό που μετέφερε.

Στο Ιράν έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη της επίθεσης ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, κατηγορώντας το ότι «έχει σχεδιάσει κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων». Η Τεχεράνη δεν σχολίασε τις νέες κατηγορίες.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης απέφυγαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα συμβάντα, αλλά αξιωματούχος της αστυνομίας υποστήριζε ότι «αναμενόταν κάτι τέτοιο γιατί είχαμε πληροφόρηση από ξένες υπηρεσίες ότι σχεδιάζονται επιθέσεις κατά ξένων συμφερόντων επί ταϊλανδικού εδάφους». Τις πληροφορίες αυτές φέρεται να είχε δώσει η αμερικανική πρεσβεία, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχε συλληφθεί στην Ταϊλάνδη Λιβανέζος υπήκοος, σχετιζόμενος με τη «Χεζμπολάχ», και οι αρχές υποστήριξαν ότι τις οδήγησε σε μεγάλη αποθήκη οπλισμού.

Δύο συλλήψεις ατόμων που «σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής» ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα και το Αζερμπαϊτζάν, που κατηγορείται από το Ιράν ότι «επιτρέπει στη Μοσάντ να δρα από το έδαφός του ενάντια στην Τεχεράνη». Επιπλέον, χτες, οι αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο διπλωματικό ισραηλινό αυτοκίνητο είχε κατασκευαστεί «από ξένους ειδικούς».

  • «Σιωπηλές» διαδηλώσεις της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του καθεστώτος και συγκρούσεις με δυνάμεις καταστολής ανέφεραν, χτες, ορισμένες ιστοσελίδες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης της είδησης, αφού οι ιρανικές αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία «ενόψει εκλογών», στις αρχές Μάρτη.
ΣΥΡΙΑ
Αναζητούνται τρόποι υποστήριξης της αντιπολίτευσης

Ένοπλοι αντικαθεστωτικοί στη Χομς
Ένοπλοι αντικαθεστωτικοί στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές και οι συζητήσεις με επίκεντρο την τελευταία απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης «διεθνούς δύναμης από ΟΗΕ και Σύνδεσμο» στη Συρία και δεσμεύεται για παροχή βοήθειας «υλικής και πολιτικής προς την αντιπολίτευση», κάτι που σηματοδοτεί απροκάλυπτη υποστήριξη της αντιπολίτευσης έναντι της ηγεσίας Ασαντ. Οπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο ανάπτυξης δύναμης δε φαίνεται τόσο πιθανό βραχυπρόθεσμα και έτσι το μεγαλύτερο βάρος «πέφτει» στο δεύτερο σκέλος της πρότασης του Συνδέσμου: Στη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η Αμερικανίδα ομόλογός του, που είχαν άλλη μια συνάντηση, στην Αγκυρα αυτή τη φορά, συμφώνησαν, μπροστά στους δημοσιογράφους, ότι η πρόταση για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχει συμφωνία της συριακής ηγεσίας, κάτι που δεν υφίσταται. Επίσης, η Χίλαρι Κλίντον συμφώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι χρειάζεται να έχει προηγηθεί πλήρης κατάπαυση πυρός.

Την αραβική πρόταση ανακοίνωσε ότι εξετάζει και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά και να δοθούν διευκρινίσεις από τις αραβικές χώρες. Ανάλογη συζήτηση είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, με την πρώτη να δηλώνει ότι συμφωνεί με την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Συρίας και τον δεύτερο να επαναλαμβάνει ότι ο Σύνδεσμος «θα πρέπει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η βία».

Υπό το κλίμα αυτό, είναι προφανές ότι αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία η προγραμματισμένη για τις 24 Φλεβάρη πρώτη σύνοδος των «φίλων της Συρίας» στην Τυνησία. Οπως υπογράμμισαν Κλίντον και Νταβούτογλου, στόχος είναι να επιτευχθεί «συμφωνία επί συγκεκριμένων πρωτοβουλιών». Αν και δεν διευκρίνισαν ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές, μία ιδέα δίνουν οι δηλώσεις Αραβα διπλωμάτη, χτες, που τήρησε την ανωνυμία του: «Εφόσον δεν καταστεί δυνατός άλλος τρόπος τερματισμού της βίας, θα πρέπει να εξοπλιστεί η αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός επαναλάμβανε, σε συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, ότι το Πεκίνο «δεν πρόκειται να προστατεύσει κανένα από τα εμπλεκόμενα, στην ένταση, μέρη στη Συρία» και ότι «θα επιμείνει στην επίτευξη λύσης και αποκλιμάκωσης στη βάση των αρχών του ΟΗΕ».

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση μιλούσε για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Χομς και σε άλλες πόλεις. Σχολιάζοντας αυτά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Νάβι Πιλάι, επανέλαβε την άποψη ότι διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις συριακές δυνάμεις κατηγορώντας Ρωσία - Κίνα πως το πρόσφατο βέτο τους «έδωσε θάρρος στο συριακό καθεστώς». Αμεση ήταν η απάντηση της Δαμασκού που κατηγόρησε την Αρμοστεία ότι «χειραγωγείται από δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν αστάθεια στη Συρία».

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εκτός λειτουργίας η μοναδική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σταμάτησε, χτες, τη λειτουργία της η μοναδική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας λόγω έλλειψης καυσίμων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρισμού, όλες τις τελευταίες ημέρες υπήρχε σημαντική έλλειψη καυσίμων και πλέον η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη καθημερινές διακοπές ρεύματος θα γίνουν ακόμη περισσότερες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοσοκομεία αλλά και τα νοικοκυριά, πολλά εκ των οποίων επίσης βασίζονται στις γεννήτριες.

Η Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρισμού της Γάζας καλύπτει το 30% - 40% των αναγκών της περιοχής, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ρεύμα που εισάγεται από το Ισραήλ. Εφόσον τερματίστηκε η λειτουργία της Εταιρείας, η Λωρίδα εξαρτάται πλέον πλήρως ηλεκτροδοτικά από τις «καλές προθέσεις» του Ισραήλ.

Λόγω του φονικού εμπάργκο που το Ισραήλ, μαζί με ΗΠΑ και ΕΕ, έχουν επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, δεν μπορεί να εισαχθούν καύσιμα. Μέχρι σήμερα, καύσιμα εισέρχονται διά μέσου των υπογείων σηράγγων που λειτουργούν στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο στη Ράφα. Αλλά από πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή που εκδιώχθηκε ο Μουμπάρακ από την εξουσία, οι εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν προκαλέσει διακοπές στην ομαλή, έστω και υπόγεια, τροφοδοσία, όπως οι αρχές της «Χαμάς» επεσήμαιναν, ενώ το ρόλο τους έχουν παίξει και οι αεροπορικές επιδρομές.

ΚΙΝΑ
Ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Αυξάνει σταθερά τον αμυντικό της προϋπολογισμό η Κίνα, ο οποίος αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2015, ξεπερνώντας τις αμυντικές δαπάνες 12 χωρών της Ασίας - Ειρηνικού. Τον περασμένο χρόνο οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας έφταναν τα 119,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αγγίξουν τα 238,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου (ΙΗS) και βάσει των δαπανών που δημοσιοποιεί το Πεκίνο. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας που αναμένεται να φτάσει στο τετραπλάσιο του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας, δείχνει να προκαλεί ανησυχία τόσο στην περιοχή όσο και στις ΗΠΑ. Η Κίνα από την πλευρά της εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι απλά «εκσυγχρονίζει» το στρατό της, με στόχο «μόνο την άμυνα».

Η Κίνα μπαίνει στα «γεμάτα» στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τόσο στην περιοχή του Ειρηνικού όσο και σε άλλες ηπείρους, με τη διείσδυση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της σε διάφορους τομείς, από τις κατασκευές και τις υποδομές μέχρι την ενέργεια.

Κέρδη για το μονοπώλιο κατασκευής όπλων

Στο τέλος του 2011 τα κέρδη της κινέζικης βιομηχανίας όπλων έφτασαν στα 300 δισεκατομμύρια γιουάν (ή 47,6 δισ. δολάρια).

Να σημειωθεί πως συγκεκριμένη βιομηχανία δεν παράγει μόνον οπλικά συστήματα, αλλά και είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κ.ά. Ωστόσο, συμβάλλει σημαντικά στη ραγδαία ανάπτυξης της Κίνας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα η Κίνα πλέον να διεκδικεί μερίδιο στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Η κινέζική βιομηχανία όπλων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ομίλους του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της χώρας. Το 2011 κατέλαβε τη 250η θέση στην κατάταξη των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο.

Να σημειωθεί, πως από τη δεκαετία του 1980 η Κίνα ξεκίνησε να προωθεί τα όπλα της στην παγκόσμια αγορά. Το1996 η Κίνα πέρασε στην έκτη θέση των εξαγωγών όπλων, πουλώντας εξοπλισμό στις άλλες χώρες αξίας πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια (το 3,7% των παγκόσμιων εξαγωγών). Το 2006 κατέλαβε την τέταρτη θέση, όμως το 2008 πάλι οπισθοχώρησε στην έκτη θέση.

Από το 2002 έως το 2009 το μεγαλύτερο μέρος των όπλων της η Κίνα τα είχε προμηθεύσει στις χώρες στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (το 56% του συνολικού των οπλικών εξαγωγών της Κίνας), το 25,4% στις χώρες της Μέσης Ανατολής, το 12,9% στις χώρες της Νότιας Αφρικής, το 4,3% στη Νότια Αμερική, το 1,4% στις χώρες της βόρειας και βορειοανατολικής Αφρικής.

Η πλειοψηφία των αγοραστών των κινέζικων όπλων τα προτιμούν, λόγω του χαμηλότερου κόστους τους, σε σχέση με τα επώνυμα μοντέλα όπλων. Ετσι, π.χ. την ώρα που ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο «MIG-29» στοιχίζει 35 εκατομμύρια δολάρια, το κινεζικό ανάλογό του «FC-1» κοστίζει μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτιμάται πως η ορμητική αύξηση του κινεζικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος μπορεί να μετατρέψει τη χώρα αυτή μέσα στα επόμενα χρόνια σε έναν από τους βασικούς «παίκτες» και στην παγκόσμια αγορά όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ