ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ασκηση συνεκπαίδευσης στο Μεγάλο Πεύκο

Επικίνδυνα και ύποπτα σενάρια εν μέσω κρίσης και της προετοιμασίας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Από τη χτεσινή άσκηση στον κόλπο των Μεγάρων
Από τη χτεσινή άσκηση στον κόλπο των Μεγάρων
Ασκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποιείται το διάστημα 6-16 Φλεβάρη στον κόλπο των Μεγάρων. Παίρνουν μέρος μια ελληνική μοίρα Υποβρυχίων Καταστροφών και αντίστοιχα μια αμερικανική και χρησιμοποιούν φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και ένα αμερικανικό «Μπλακ Χοκ» αλλά και ελληνική φρεγάτα. Η αμερικανική δύναμη 14 «βατράχων» και προσωπικό υποστήριξης με τα αντίστοιχα μέσα κατέφθασαν στις 4 Φλεβάρη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «C-9».

Χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό Στόλου υποναύαρχο Κ. Μαζαράκη - Αινιάν, παρακολούθησαν στον κόλπο των Μεγάρων μέρος της κοινής άσκησης ελληνικών και αμερικανικών μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Η άσκηση, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, διεξάγεται στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας «με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας».

Υπενθυμίζεται πως την ίδια περίπου περίοδο (14-26 Φλεβάρη) θα διεξαχθεί μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με την επωνυμία «PROUD MANTA», που παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας που έχει διαθέσει ένα υποβρύχιο και άλλα μέσα. Αυτή η άσκηση συνδέεται με τις πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας για το 2012 έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης.

Το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για συγκέντρωση και ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη και Καβάλα για Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Οπως αναφέρεται από ΝΑΤΟικές πηγές, στόχος της άσκησης είναι να «επιδείξει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, επάρκεια και τη διαλειτουργικότητα σε συντονισμένες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πλοίων επιφάνειας και παράκτιες δραστηριότητες επιτήρησης». Οπως, μάλιστα, σημειώνεται, η άσκηση σκοπεύει «να παράσχει επιχειρησιακή εκπαίδευση στο δυναμικό της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), τα καθήκοντα, τους ρόλους και τις αποστολές».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τελεσίγραφα στέλνει ο Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για ροκάνισμα του χρόνου κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να πετύχει «την υποστήριξη δύο αντιπολιτευομένων κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2013», κατηγορώντας τον παράλληλα ότι δεν ξέρει να «δίνει» στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Ντ. Ερογλου, ο οποίος αναπαράγει αυτούσιες τις τουρκικές θέσεις, μετά «την 1η Ιουλίου δεν θα έχει κανέναν νόημα η συνέχιση των συνομιλιών», μετά δηλαδή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Δ. Χριστόφιας, μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ Ρωσίας - Κύπρου εξέφρασε την προσδοκία οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να επιδείξουν ενδιαφέρον ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, και να εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, επιθυμεί να δώσει στις ρωσικές εταιρείες, που επιδιώκουν να αναπτύξουν δράση σε διεθνείς αγορές, έναν αξιόπιστο προορισμό, όντας αυτή τη στιγμή ένας «ασφαλής και αξιόπιστος εταίρος», στον οποίο μπορεί να βασιστεί η Ρωσία. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Λαθροχειρίες και αχταρμάς

Μιλώντας χτες στη Βουλή, στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, είπε για τα μέτρα του νέου μνημονίου: «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι αποφάσεις θα μας οδηγήσουν τελικά και στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Μια χώρα που προσεγγίζει τους μισθούς τριτοκοσμικών χωρών - της Αιγύπτου, της Λιβύης - δεν είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, είναι μια χώρα που απομακρύνεται από την Ευρώπη και αυτό ενδεχομένως να γίνεται με σχέδιο». Οπως αποδεικνύεται, ο καημός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι στρατηγική της ΕΕ είναι οι υψηλοί μισθοί, η συρρίκνωση των οποίων σε ένα κράτος είναι λόγος αποπομπής του από τη λυκοσυμμαχία! Πρόκειται για χυδαία προσπάθεια να εξωραϊστεί στα μάτια του λαού η καπιταλιστική Ευρωένωση και η στρατηγική της. Κρύβει ο Αλ. Τσίπρας ότι στην ατμομηχανή της ΕΕ, στη Γερμανία, πάνω από 7 εκατ. εργαζόμενοι απασχολούνται με 400 ευρώ μηνιαίως, και η κυβέρνηση καυχιέται μάλιστα ότι με τέτοια και άλλα μέτρα πέτυχε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Κρύβει το γεγονός ότι το «Σύμφωνο για το ευρώ», την αποδοχή του οποίου ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να τη συνοδέψει η κυβέρνηση με παζάρια για «καλύτερο κούρεμα» του χρέους, προβλέπει σύνδεση των μισθών στα κράτη μέλη της ΕΕ με τους εσωτερικούς ανταγωνιστές τους, αλλά και με τα γειτονικά κράτη και τις ανερχόμενες καπιταλιστικές οικονομίες, όπου οι μισθοί βρίσκονται στον πάτο. Κοροϊδεύει το λαό ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας τα αδιέξοδα της στρατηγικής του.

***

Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα του ο Αλ. Τσίπρας, ήταν όταν - απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη - είπε: «Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλω να πιστεύω και της πλειοψηφίας πια της ελληνικής κοινωνίας, μία δέσμευση μπορώ να δώσω σε εσάς, στον Υπουργό και σε όλη την ΕΕ. Οτι αργά ή γρήγορα στη χώρα μας θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση με λαϊκή εντολή, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, που όχι μόνο δε θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις που είναι καταφανώς εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλά θα τα ξηλώσει ένα - ένα αυτά τα μέτρα. Θα ξηλώσει ένα - ένα τα μέτρα που καταδικάζουν στη φτώχεια τον ελληνικό λαό, θα ξηλώσει ένα - ένα τα μέτρα που έχουν σαν μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων της πλουτοκρατίας». Λαθροχειρίες και αχταρμάς για να μπερδέψει το λαό, που αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπάζει από παντού. Ταυτίζει τη λαϊκή εξουσία με το ενδεχόμενο μια «αριστερή - προοδευτική» τάχα συμμαχία να αναλάβει τη διακυβέρνηση, για να θολώσει το πραγματικό περιεχόμενο της λαϊκής εξουσίας, που ταυτίζεται με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δε το θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πολεμά. Οπως το πολεμούν όλες οι δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται, αλλά και τα αστικά κόμματα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει αλλαγή κυβέρνησης και όχι αλλαγή τάξης στην εξουσία. Η κυβέρνηση αυτή έχει πει ότι θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, άρα και την καπιταλιστική εξουσία στην Ελλάδα. Αρα, ακόμα και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει, τα περί κατάργησης των μέτρων του μνημονίου είναι φούμαρα, αφού θα σκοντάψει στις αντιδράσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ. Κοροϊδεύει το λαό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας αντικειμενικά υπηρεσίες σε εκείνους που θέλουν να θωρακίσουν το αστικό σύστημα από το ενδεχόμενο να ριζοσπαστικοποιηθεί η λαϊκή πάλη και να το ανατρέψει.


Π.

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας

Τις επόμενες μέρες, διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ:

-- Από την Εδαφική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο 11/2 στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Θα μιλήσει ο Χ. Αγγελόπουλος μέλος της ΕΠ.

-- Απ' την ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στο θέατρο «Κέφαλος», στις 7.30μ.μ. Θα μιλήσει η Αγγελική Τσώλου, Γραμματέας της ΝΕ.

-- Απ' τη ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 8.15 μ.μ., στο Θέατρο του Σαρακινάδου. Θα μιλήσει ο Σ. Μπέτσης, Γραμματέας της ΝΕ.

-- Απ' την ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, στη Λιβαδειά. Θα μιλήσει ο Ν. Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Απ' τη ΝΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 13/2 στις 18.00 στο Aμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Καλαμάτας «Ν. Πολίτης». Θα μιλήσει ο Κ. Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Από την Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 13/2 στις 12.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΑΑ Πρυτανείας). Θα μιλήσει η Ε. Μπιρλή, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου.

-- Από την Εδαφική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 15/2 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26 - Πλ. Ελευθερίας). Θα μιλήσει ο Π. Ματσώκης, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ