ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές επαφές και ελιγμοί

Δημοψήφισμα και εκλογές ανακοίνωσε η συριακή ηγεσία

Από την εκπαίδευση ένοπλων αντικαθεστωτικών στην πόλη Χομς
Από την εκπαίδευση ένοπλων αντικαθεστωτικών στην πόλη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση ενός νέου συντάγματος στη βάση του οποίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές 90 ημέρες μετά ανακοίνωσε, χτες, η συριακή ηγεσία, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα με απώτερο στόχο να αποτυπωθεί μια «μέση λύση» σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα συριακά κρατικά ΜΜΕ, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου (δηλαδή δύο ημέρες μετά την προγραμματισμένη για τις 24 σύνοδο - Τυνησία - των «Φίλων της Συρίας», της ομάδας που προσπαθούν να συστήσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στην αντιπολίτευση).

Κατά τα συριακά ΜΜΕ, το νέο σύνταγμα προωθεί «ένα πολιτικό σύστημα στη βάση του πλουραλισμού, όπου δε θα είναι σε κυρίαρχη θέση το κόμμα Μπάαθ». Επίσης, προβλέπει «μόνο δύο 7ετείς προεδρικές θητείες», ότι η «Συρία είναι κυρίαρχο, αδιαίρετο και δημοκρατικό κράτος» και ότι «το θρήσκευμα του Προέδρου είναι το Ισλάμ».

«Αστειότητα», χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός «έχει υποσχεθεί πολλά και έχει εφαρμόσει λίγα». «Βήμα στη σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε την άρση της κυριαρχίας του Μπάαθ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «λάθος την προσπάθεια ορισμένων να απομονώσουν τον Ασαντ». Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του για να συζητήσουν τρόπους συγκερασμού των διαφωνιών τους σε ένα νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα προβλέπει και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Χαμηλότερους τόνους τηρεί και η Κίνα, επαναλαμβάνοντας ότι «ζητά άμεσο τερματισμό της βίας και ανοιχτό διάλογο όλων με όλους».

Υπέρ της άσκησης περισσότερης διπλωματικής πίεσης στη συριακή ηγεσία αλλά κατά μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως και η Αίγυπτος.

Εντός Συρίας, πάντως, οι ένοπλες συγκρούσεις φαίνεται ότι επεκτείνονται πέρα από τη Χομς, όπου χτες εξερράγη ένας αγωγός πετρελαίου, χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο υπεύθυνος.

ΙΡΑΝ
Πυρηνικές ανακοινώσεις και πετρελαϊκές προειδοποιήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη χρησιμοποίηση, για πρώτη φορά, ράβδων πυρηνικού καυσίμου που κατασκευάστηκαν εντός Ιράν στον Ερευνητικό Πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, δηλαδή τη χρήση ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% αλλά και την απόκτηση επιπλέον 3.000 συσκευών φυγοκέντρισης στον πυρηνικό σταθμό του Νατάνζ (9.000 συσκευές συνολικά πια) είναι τα «επιτεύγματα», ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε, χτες, ενώ τα είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτά, που ανακοινώθηκαν από τον Ιρανό πρόεδρο, προστέθηκε και η δήλωση του επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, ότι «έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή συσκευών φυγοκέντρισης, που θα έχουν τριπλάσια απόδοση».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Τεχεράνη απάντησε στην επιστολή που είχε στείλει η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, τον Οκτώβρη ζητώντας διευκρινίσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αναθερμανθούν οι διαπραγματεύσεις Ιράν - ομάδας «των 6» (Γερμανία και πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας). Η Αστον επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ιρανική απάντηση και ότι «θα μελετήσει το περιεχόμενό της».

Προειδοποιήσεις για το πετρέλαιο,
ενώ συνεχίζεται το «βομβιστικό» σίριαλ

Οι κινήσεις αυτές στην κατεύθυνση της «αναθέρμανσης» του διαλόγου, πάντως, δεν εμπόδισαν την ιρανική ηγεσία, χτες, να καταστήσει σαφές ότι «μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει την παροχή πετρελαίου προς χώρες της ΕΕ, πολύ πριν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν το κάνει για ανθρωπιστικούς λόγους». Αρχικώς ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τεχεράνη «διέκοψε» την παροχή πετρελαίου σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια αναστάτωση στη διεθνή αγορά.

«Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες της Τεχεράνης απειλούν τη διεθνή ισορροπία» επαναλάμβανε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένοντας ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο Νέο Δελχί, την απόπειρα στο Τμπίλιζι της Γεωργίας (και οι δύο με στόχο ισραηλινές διπλωματικές αποστολές) και τη σύλληψη Ιρανών με εκρηκτικά (3 στην Ταϊλάνδη και 1 στη Μαλαισία) κρύβεται η Τεχεράνη. Οι ταϊλανδικές αρχές υποστήριξαν ότι «αρχίζει και σχηματίζεται συνολική εικόνα». Οι ιρανικές αρχές πάντως επέμειναν ότι δεν έχουν καμία σχέση.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα στο βορρά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο δημοψήφισμα σε τέσσερις σέρβικους δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με ερώτημα εάν είναι αποδεκτές «οι αρχές της λεγόμενης Δημοκρατίας του Κοσσόβου». Προχτές η συμμετοχή σε τρεις από τους τέσσερις δήμους έφθασε το 48% ενώ χτες διεξήχθη το δημοψήφισμα και στο Δήμο του Λεπόσαβιτς δίχως να υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν αργά χτες βράδυ και τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, αναμένονται στις 19 του μήνα.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του σερβικού περιοδικού «Νέα Σερβική Πολιτική Σκέψη» καταγράφεται ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου είναι πλέον αποδεκτή λύση για το 54,10% των ερωτηθέντων και απορριπτέα για το 32,5%. Επιπλέον, το 46,5% των ερωτηθέντων θα ήθελε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και μόλις 12,7% θα ήθελε την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, κάλεσε και χτες Βελιγράδι και Πρίστινα να δείξουν «ευελιξία» και να καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία για την περιφερειακή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να εισηγηθεί έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι «μόλις επιτευχθεί επαρκής πρόοδος».

Και η Ρωσία στο... παιχνίδι

Το ίδιο 24ωρο ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, δήλωσε ότι οι ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ κατά του Βελιγραδίου «σπρώχνουν τη Σερβία στην αγκάλη της Ρωσίας». Οπως πρόσθεσε, εάν το Μάρτη δεν πάρει η Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και αν συνεχίσουν ΗΠΑ και ΕΕ να μην κατανοούν τις σερβικές θέσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, «υποστηρίζοντας συνεχώς τους Αλβανούς, τότε είναι αναμενόμενο να επικρατήσουν, στις ερχόμενες εκλογές, πολιτικές δυνάμεις που θα στρέψουν τη χώρα προς τη Ρωσία». Και κατέληξε: «Η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να ασκούν αμερόληπτη πολιτική απέναντί μας για να μην περάσει από το μυαλό κάποιου στη Σερβία να προσφέρει στρατιωτικές βάσεις στους Ρώσους»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η δολοφονία του λαού συνεχίζεται

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η «εμφάνιση» ήταν ο λόγος για τη σφαγή οκτώ εφήβων στην επαρχία Καπίσα του Αφγανιστάν, από τις κατοχικές δυνάμεις, την περασμένη Πέμπτη, που υποτίθεται ότι θα ερευνούσε το ΝΑΤΟ. Οι οκτώ έφηβοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν «έφεραν όπλα» και θεωρήθηκαν «επικίνδυνοι» τόσο για τις δυνάμεις κατοχής όσο και για τους Αφγανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τις «εξηγήσεις» που επιχείρησε να δώσει ο Μάικ Γουίγκστον διοικητής των κατοχικών αεροπορικών δυνάμεων «επρόκειτο για νεαρούς Αφγανούς, με εμφάνιση ενηλίκων, αθλητικούς, σωματώδεις, που περπατούσαν στην κοιλάδα. Θεωρούμε ότι επρόκειτο για εφήβους 15-16 ετών, ο ένας μεταξύ τους ήταν πιο μεγάλος». Η εξαχρείωση των ιμπεριαλιστών σε όλο της το μεγαλείο. Δολοφονείται όποιος έχει «λάθος» εμφάνιση ή κινείται σε «λάθος» χώρο, το «λάθος» χρόνο...

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Και μαζί και χώρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνάντησή με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Σι Τζινμπίνγκ στο Λευκό Οίκο, είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπου διαπιστώθηκε πρόθεση συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο καθώς η αλληλεξάρτηση των δύο οικονομιών είναι κρίσιμη ενώ δεν έλειψαν και αιχμές περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημείο προστριβής είναι και η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι διατηρεί τεχνητά σε χαμηλό επίπεδο το γουάν για να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της και τις εξαγωγές της. Η Κίνα πάντως έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια να επιτρέψει μία κάπως μεγαλύτερη διακύμανση του γουάν έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενώ ο Σι χαιρέτισε την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και «όχι του προστατευτισμού» όπως επισήμανε. Επιπλέον, η ΗΠΑ και η Κίνα θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να «βοηθήσουν» την Ευρώπη για αυτό που ονομάζουν «κρίση χρέους» που είναι κρίση καπιταλιστική, και η ανησυχία τους είναι για να μη θιγούν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ