Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα στο βορρά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο δημοψήφισμα σε τέσσερις σέρβικους δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με ερώτημα εάν είναι αποδεκτές «οι αρχές της λεγόμενης Δημοκρατίας του Κοσσόβου». Προχτές η συμμετοχή σε τρεις από τους τέσσερις δήμους έφθασε το 48% ενώ χτες διεξήχθη το δημοψήφισμα και στο Δήμο του Λεπόσαβιτς δίχως να υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν αργά χτες βράδυ και τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, αναμένονται στις 19 του μήνα.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του σερβικού περιοδικού «Νέα Σερβική Πολιτική Σκέψη» καταγράφεται ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου είναι πλέον αποδεκτή λύση για το 54,10% των ερωτηθέντων και απορριπτέα για το 32,5%. Επιπλέον, το 46,5% των ερωτηθέντων θα ήθελε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και μόλις 12,7% θα ήθελε την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, κάλεσε και χτες Βελιγράδι και Πρίστινα να δείξουν «ευελιξία» και να καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία για την περιφερειακή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να εισηγηθεί έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι «μόλις επιτευχθεί επαρκής πρόοδος».

Και η Ρωσία στο... παιχνίδι

Το ίδιο 24ωρο ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, δήλωσε ότι οι ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ κατά του Βελιγραδίου «σπρώχνουν τη Σερβία στην αγκάλη της Ρωσίας». Οπως πρόσθεσε, εάν το Μάρτη δεν πάρει η Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και αν συνεχίσουν ΗΠΑ και ΕΕ να μην κατανοούν τις σερβικές θέσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, «υποστηρίζοντας συνεχώς τους Αλβανούς, τότε είναι αναμενόμενο να επικρατήσουν, στις ερχόμενες εκλογές, πολιτικές δυνάμεις που θα στρέψουν τη χώρα προς τη Ρωσία». Και κατέληξε: «Η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να ασκούν αμερόληπτη πολιτική απέναντί μας για να μην περάσει από το μυαλό κάποιου στη Σερβία να προσφέρει στρατιωτικές βάσεις στους Ρώσους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ