ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαίτησαν μέτρα για την προστασία της λαϊκής οικογένειας

Διαδήλωσαν χτες ενάντια στη νέα σφαγή των συντάξεων και για να μη μείνει καμιά οικογένεια χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η βροχή δεν εμπόδισε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν προς τη Βουλή
Η βροχή δεν εμπόδισε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν προς τη Βουλή
Δυναμική κινητοποίηση και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το πρωί Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της λαϊκής οικογένειας. Εκεί, ήταν και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι έθεσαν στο επίκεντρο τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, με κυριότερα τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων υγείας δίχως όρους και προϋποθέσεις, ενώ για μια ακόμη φορά διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη νέα περικοπή συντάξεων.

Να σημειωθεί πως για την ασφάλιση του βιβλιαρίου υγείας απαιτούνται 90 ένσημα για τους οικοδόμους και 100 ένσημα για όλους τους άλλους εργαζόμενους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της ανεργίας σε όλους τους κλάδους, να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανασφάλιστων, δίχως τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι όλ' αυτά την ώρα που βασικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας απαιτούν από κάθε οικογένεια να βάζει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ το εισόδημα συρρικνώνεται με αμείωτους ρυθμούς.

Ταυτόχρονα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν: «Ακρωτηριάζουν για άλλη μια φορά τις συντάξεις των πολύπαθων συνταξιούχων με σκοπό να τις κατεβάσουν σε προνοιακά επιδόματα 300 - 400 ευρώ». Μάλιστα, μόλις χτες, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, είδαν τις συντάξεις του Μαρτίου κουτσουρεμένες, εξαιτίας της παρακράτησης της μηνιαίας Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης καθώς και της μείωσης του αφορολογήτου. Σ' αυτές τις μειώσεις θα προστεθούν και οι καινούριες, από το νέο τσεκούρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις όπως προβλέπουν οι εφαρμοστικοί νόμοι που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.

«Λεφτά δικά μας, λεφτά που πληρώσαμε με συνέπεια, λεφτά που στερηθήκαμε για να έχουμε αξιοπρεπή σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα σφετερίζονται όπως τους αρέσει προκειμένου να ικανοποιήσουν το αδηφάγο κεφάλαιο, για να εκπληρώσουν τις εντολές που έχουν», τονίζουν οι συνταξιούχοι.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αφού συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή. «Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και τις συμβάσεις» και «Κόστος δεν είναι οι εργάτες, είναι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία. Στη Βουλή, αντιπροσωπεία απαίτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα γίνει τις επόμενες μέρες.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την παραπέρα δράση τους

Κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, 23 Φλεβάρη, για το σχεδιασμό της παραπέρα δράσης τους, απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Παράλληλα, αφού καλούν τους ναυτεργάτες να οργανώσουν τη δράση τους, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, στην κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: «Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους που τη στηρίζουν ότι μπορεί στη Βουλή να αποφάσισαν να μας πάνε στο Μεσαίωνα, αλλά όταν πάνε να τα εφαρμόσουν στους χώρους δουλειάς θα μας βρουν απέναντί τους. Γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ. Αρνούμαστε την εξαθλίωση με ή χωρίς ευρώ. Στα κάλπικα αστικά διλήμματα απαντάμε με αντεπίθεση, ρήξη, ανατροπή, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».

«ΕΒΓΑ»
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους της ΕΒΓΑ το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, σε περίπτωση που η εργοδοσία επιχειρήσει να επιβάλλει μέτρα εις βάρος των εργαζομένων εκμεταλλευόμενη την κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, πήρε ομόφωνη απόφαση στην οποία ξεκαθαρίζει: «Δε θα δεχθούμε μειώσεις μισθών, επιδομάτων, κατακτήσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αλλαγή εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, ωράρια, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.), λόγω του νέου μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που ψήφισαν και θα ψηφίσουν στη Βουλή η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου για να σώσει και να αυξήσει τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων».

Την Τετάρτη, 29 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ», θα προχωρήσουν στην ετήσια Γενική Συνέλευση, όπου και θα συζητήσουν και θα πάρουν αποφάσεις για την αντίστασή τους στα μέτρα.

Πρώτα σε «διαλόγους» και μετά στις πλατείες

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει ως χαριστική βολή τις νέες περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Μόνο που τέτοια εποχή, πριν από δύο χρόνια, ήταν η ίδια η ΓΣΕΕ που έτρεξε να στρογγυλοκαθήσει (από τότε κιόλας) για μήνες στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα από το 1ο μνημόνιο. Σ' αυτόν το διάλογο, έγινε η επεξεργασία όλων των μέτρων που ακολούθησαν (μέρος αυτών είναι και όσα εφαρμόζουν τα μνημόνια), και το χειρότερο, σε αυτό το τραπέζι εκκολάφθηκε η τρομοκρατία των ελλειμμάτων, συκοφαντήθηκαν οι συνταξιούχοι, υπονομεύτηκε η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Αλλά ακόμα και σήμερα, η ΓΣΕΕ συνεχίζει στο γνωστό της δρόμο τη διγλωσσία και την παραπληροφόρηση. Μπροστά στο συλλαλητήριο που συγκάλεσε για χτες αποσιωπά τις ευθύνες της συγκυβέρνησης, μιλάει μόνο για τους εκβιασμούς των δανειστών και της τρόικας και την ίδια στιγμή που μιλά για εκβιασμούς, αποθεώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητά - όπως έκανε πριν από λίγες μέρες - την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου, λες και αυτό δεν αποτελεί εργαλείο της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οργανώνει συλλαλητήρια, όχι για να εναντιωθεί στην εξουσία των μονοπωλίων, όχι για να εμποδίσει τα μέτρα στην πράξη, αλλά για να εμφανιστεί ως δύναμη διαμαρτυρίας, να θολώσει τα νερά και τις τεράστιες ευθύνες που έχει. Στις πλατείες, σηκώνει τάχα αγωνιστική φωνή, όπως π.χ. την περασμένη Κυριακή, όπου προσπάθησε να δείξει ότι αντιπαλεύει τα μέτρα. Αλλά, όλη της η ταχτική είναι προδοτική για το κίνημα και θέλει να το οδηγήσει συνειδητά στον εκφυλισμό, όπως π.χ. έκανε με τις δύο τελευταίες απεργίες, τις οποίες εξάγγειλε ουσιαστικά από την τηλεόραση χωρίς καμιά προετοιμασία. Και παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούσαν για μέρες πριν να αποφασιστεί και να οργανωθεί απεργία ενάντια στο νέο μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, παντού, σε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, είχαν αρνητική, υπονομευτική στάση για την απεργία.

Η προδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από τη μια, συναντιέται με όσους φωνάζουν «έξω τα κόμματα από τις πλατείες» τσουβαλιάζοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φυγαδεύοντας τους ενόχους των λαϊκών προβλημάτων κι, από την άλλη, μες στους τόπους δουλειάς υπονομεύει με κάθε τρόπο την οργάνωση των αγώνων, βάζει εμπόδια στους εργάτες, από τα κάτω να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και κυρίως αποκρύβει τον ένοχο και την αιτία. Φτιασιδώνει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αποδέχεται και στηρίζει το καπιταλιστικό κέρδος.

Και πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, όταν έχει ανακηρύξει σε «εταίρο» τον ΣΕΒ, όταν αναγνωρίζει το θεάρεστο ρόλο των τραπεζιτών, όταν μαζί με τους εργοδότες θεωρεί κόστος τον εργάτη, όταν σε όλους τους τόνους διακηρύσσει την «κοινωνική ειρήνη», την υποταγή δηλαδή των εργαζομένων στις ορέξεις της εργοδοσίας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες, την ώρα που τα μονοπώλια και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι σέρνουν την εργατική τάξη στο ικρίωμα του δεύτερου μνημονίου, με την αξίωση μάλιστα να το θεωρήσει ως τη «σωτηρία» της, η ΓΣΕΕ παραμένει δύναμη του κεφαλαίου, δύναμη αποτροπής στην οργάνωση των αγώνων, δύναμη ενσωμάτωσης και απορρόφησης της ριζοσπαστικοποίησης της εργατικής τάξης. Ηταν και παραμένει απέναντι στους εργάτες και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.


Γ. ΖΑΧ.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει του ιδιοκτήτες της κεραμοποιίας ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ, γιατί, ενώ είχαν δεσμευτεί στους 104 εργαζόμενους που απέλυσαν όταν έκλεισαν το εργοστάσιο ότι στις 22 Φλεβάρη, θα εξοφλούσαν το σύνολο των αποζημιώσεων, δεν το έκαναν. Επίσης, δεν πλήρωσαν ακόμα τα δεδουλευμένα που χρωστούν στους εργαζόμενους (3 μήνες από το 2011, το επίδομα αδείας του 2011, υπόλοιπο αδείας 2011 και σε ορισμένους υπόλοιπα οφειλών από το 2010). Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους, να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο και να κινητοποιηθούν άμεσα για τη διεκδίκησή τους και για την επαναλειτουργία του εργοστασίου με επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού με τις αποδοχές και τις συμβάσεις που δούλευε πριν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ