ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
COCA COLA
Συνεχίζουν με νέα απεργία σήμερα

Με καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, συνεχίζουν για 22η μέρα σήμερα τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της COCA COLA 3Ε ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και στην απόφασή της να μεταφέρει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στη Βουλγαρία. Καθημερινά μπλοκάρουν και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει η πολυεθνική. Σήμερα, Πέμπτη 23 Φλεβάρη, με απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα εργοστάσια της COCA COLA σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ρόδο. Σε χτεσινή Γενική Συνέλευση στο ΕΚΘ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα. Απαιτούν προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών που προέκυψαν από τις εθελούσιες εξόδους και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εργοδοσία αρνείται να μπει στο διάλογο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ στο μεταξύ έχει μειώσει το προσωπικό κατά 10-15% μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων.

Χτες η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων εντόπισε οχήματα μεταφοράς της εταιρείας «Κασσιουδάκης», η οποία λειτουργεί ως μέρος του απεργοσπαστικού μηχανισμού της «Coca Cola». Τα οχήματα ελέγχθηκαν από την τροχαία και το ΣΔΟΕ για σωρεία παραβάσεων. Επιβλήθηκε, σύμφωνα με τους αρμόδιους, «τσουχτερό πρόστιμο» για μη ακριβή παραστατικά, παράνομη διακίνηση και το όχημα μεταφοράς υποχρεώθηκε να επιστρέψει χωρίς να ξεφορτώσει στη Θεσσαλονίκη, στο εργοστάσιο της Coca Cola 3E στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

Ν/Σ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ν/σ, αποκαλύπτοντας όλες τις αλυσιδωτές απειλές που εγκυμονεί η παρουσία ενόπλων στα πλοία

Με συνοπτικές διαδικασίες και με αποκλεισμό της ακρόασης των συνδικαλιστικών φορέων των ναυτεργατών ξεκίνησε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του επικίνδυνου για τη ζωή των ναυτεργατών νομοσχεδίου που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας προβλέπει την παρουσία ενόπλων φρουρών στα πλοία.

Οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για ασφυκτικές προσθεσμίες συζήτησης (προγραμματίζεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη) και η άρνηση να ακουστούν από την Επιτροπή οι ναυτεργάτες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας τους ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία που επέλεξαν τα κόμματα της «μαύρης συμμαχίας», προκειμένου να ικανοποιήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις επιταγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Εμείς, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, όχι απλά καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, αλλά το χαρακτηρίζουμε επικίνδυνο και ζητάμε να αποσυρθεί.

Η ύπαρξη, είπε, ενόπλων φρουρών και ο στρατιωτικός εξοπλισμός πάνω στα πλοία διαμορφώνουν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που θα έχει τραγικές συνέπειες σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και θα ενισχύσει την επιθετικότητα του πειρατικού κυκλώματος και συνεπώς σε βάρος του πλοίου και του πληρώματος. Και αυτό, όπως τόνισε, γιατί όπως είναι γνωστό το πειρατικό κύκλωμα διαθέτει οικονομικά μέσα και προσαρμόζει τη δράση του, διαθέτοντας σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό ικανό να ξεπερνάει κάθε αντίσταση που προβάλλεται από το πλοίο, εμπλέκοντας το πλήρωμα σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι σήμερα.

Επί της ουσίας, συνέχισε, η ύπαρξη ενόπλων φρουρών διαμορφώνει πραγματικά συνθήκες πολέμου που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ζημιές, ακόμα και σε καταστροφές πλοίων, σε νεκρούς και τραυματίες σε μεγέθη που δε συγκρίνονται με τις σημερινές συνέπειες και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Εκτός των άλλων, τόνισε, η ύπαρξη ενόπλων φρουρών διαμορφώνει συνθήκες που αλλάζουν το χαρακτήρα του ναυτικού επαγγέλματος, αφού η ναυτολόγηση σε ένα τέτοιο πλοίο αντιστοιχεί σε ναυτολόγηση σε εμπόλεμη ζώνη με μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ναυτεργατών.

Γενικότερα, είπε, αυτή η κατάσταση παρεμβαίνει αρνητικά στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, εγκυμονεί κινδύνους αυθαιρεσιών, προβοκάτσιας και χρησιμοποίησης αυτού του μηχανισμού ακόμα και για αντεργατικές πιέσεις, ενώ αλλάζει και ο χαρακτήρας της εργασίας του πλοιάρχου, ο οποίος αναγκάζεται να παίζει στρατιωτικό ρόλο, αφού οι ένοπλοι φρουροί τελούν υπό την εξουσία του. Πρόσθεσε δε ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω θα αναπτυχθεί και μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που τροφοδοτεί με «Ράμπο», με ένοπλους και άοπλους φρουρούς στα πλοία όπου «το ημερομίσθιο θα είναι γερό».

Ζητούν να γίνουμε πρωτοπόροι σε ... τέτοια εγχειρήματα!

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε ότι αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης «της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας» και καλύπτει την ανάγκη «αποτελεσματικής πολιτικής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ναυτικής πειρατείας». Οπως είπε εκτός από τους ιδιώτες ένοπλους φρουρούς προβλέπεται και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με αμοιβή και από στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής μετά από έγκριση του υπουργείου.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Πλακιωτάκης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου λέγοντας ότι η χώρα μας «θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε τέτοια εγχειρήματα», ενώ το ίδιο θετικός ήταν και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης, ισχυριζόμενος ότι τα ελληνικά πλοία αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την αύξηση της πειρατείας. Ο δε Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι ένοπλοι φρουροί θα αποτρέψουν τις πειρατείες.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα συγκέντρωση αύριο στην ΑΘήνα

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια

Η οικονομική εξόρμηση που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Εβδομάδα Αλληλεγγύης που οργανώνει η ΠΣΟ, δίνουν νέα δύναμη στους απεργούς
Η οικονομική εξόρμηση που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Εβδομάδα Αλληλεγγύης που οργανώνει η ΠΣΟ, δίνουν νέα δύναμη στους απεργούς
Συνέχεια στο σκληρό και περήφανο αγώνα τους δίνουν οι απεργοί χαλυβουργοί εδώ και 116 ημέρες και μετά τη χτεσινή τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Την ίδια στιγμή, και στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα τους, οργανώνουν και θα προχωρήσουν σε νέες μαζικές εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στον κλάδο του μετάλλου.

Οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν να παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα τους από την αστείρευτη πολύπλευρη αλληλεγγύη που έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα και έχει ξεπεράσει πλέον και τα σύνορα. Ετσι ήδη ξεκίνησε η οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη των χαλυβουργών που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη με διακίνηση κουπονιών και κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό: 146/762521-91 στην ΕΤΕ. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε και προχτές, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ και της Διεθνούς Οργάνωσης Μετάλλου, θα διοργανωθεί Παγκόσμια βδομάδα αλληλεγγύης από 9 με 14 Μάρτη, για τη στήριξη των χαλυβουργών.

Χτες στην πύλη της «Χαλυβουργίας» βρέθηκαν εργαζόμενοι από την επιχείρηση ασβεστοποιΐας «ΡΑΙΚΟΣ» εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και παρέδωσαν τρόφιμα που μάζεψαν για τους απεργούς. Με ανακοίνωσή της, η Ενωση υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εκφράζει «το θαυμασμό μας για την αγωνιστική στάση σας που αποτελεί πλέον σύμβολο αντίστασης για όλους τους εργαζόμενους της χώρας», ενώ το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να προσφέρει στους απεργούς 300 ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα η πανευρωπαϊκή μέρα δράσης

Συγκέντρωση σήμερα στις 4 μ.μ. στο Σύνταγμα

Στη σημερινή πανευρωπαϊκή μέρα δράσης που κήρυξε η Διεθνής Οργάνωση Συνδικάτων στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Ευρώπης (TUI- RS-S) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες, συμμετέχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ καλούν όλα τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην Κεντρική, Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση (Δημόσιο και ΟΤΑ), σήμερα, Πέμπτη 23 Φλεβάρη, να οργανώσουν συγκεντρώσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς ενάντια στο ξεπούλημα των Δημόσιων Υπηρεσιών, ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματά μας και τη ζωή μας. Επιπρόσθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα για την υπεράσπιση των Δημόσιων Υπηρεσιών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ»
Συνέλευση την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης μαζί με την Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο εμπόριο και τις υπηρεσίες οργανώνουν συνέλευση την Κυριακή 26 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης στην επίθεση της εργοδοσίας. Καλούν όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» στην κεντρική Μακεδονία να συμμετέχουν μαζικά στη συνέλευση. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλλει ατομικές συμβάσεις εργασίας με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με βάση την ΕΣΣΕ και όχι την κλαδική με την οποία αμείβονταν μέχρι τώρα και ήταν πολύ υψηλότερη. Πολλοί εργαζόμενοι παίρνουν κουράγιο από τη δράση των ταξικών συνδικάτων και αρνούνται να υπογράψουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ