Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ν/σ, αποκαλύπτοντας όλες τις αλυσιδωτές απειλές που εγκυμονεί η παρουσία ενόπλων στα πλοία

Με συνοπτικές διαδικασίες και με αποκλεισμό της ακρόασης των συνδικαλιστικών φορέων των ναυτεργατών ξεκίνησε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του επικίνδυνου για τη ζωή των ναυτεργατών νομοσχεδίου που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας προβλέπει την παρουσία ενόπλων φρουρών στα πλοία.

Οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για ασφυκτικές προσθεσμίες συζήτησης (προγραμματίζεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη) και η άρνηση να ακουστούν από την Επιτροπή οι ναυτεργάτες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας τους ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία που επέλεξαν τα κόμματα της «μαύρης συμμαχίας», προκειμένου να ικανοποιήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις επιταγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Εμείς, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, όχι απλά καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, αλλά το χαρακτηρίζουμε επικίνδυνο και ζητάμε να αποσυρθεί.

Η ύπαρξη, είπε, ενόπλων φρουρών και ο στρατιωτικός εξοπλισμός πάνω στα πλοία διαμορφώνουν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που θα έχει τραγικές συνέπειες σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και θα ενισχύσει την επιθετικότητα του πειρατικού κυκλώματος και συνεπώς σε βάρος του πλοίου και του πληρώματος. Και αυτό, όπως τόνισε, γιατί όπως είναι γνωστό το πειρατικό κύκλωμα διαθέτει οικονομικά μέσα και προσαρμόζει τη δράση του, διαθέτοντας σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό ικανό να ξεπερνάει κάθε αντίσταση που προβάλλεται από το πλοίο, εμπλέκοντας το πλήρωμα σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι σήμερα.

Επί της ουσίας, συνέχισε, η ύπαρξη ενόπλων φρουρών διαμορφώνει πραγματικά συνθήκες πολέμου που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ζημιές, ακόμα και σε καταστροφές πλοίων, σε νεκρούς και τραυματίες σε μεγέθη που δε συγκρίνονται με τις σημερινές συνέπειες και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Εκτός των άλλων, τόνισε, η ύπαρξη ενόπλων φρουρών διαμορφώνει συνθήκες που αλλάζουν το χαρακτήρα του ναυτικού επαγγέλματος, αφού η ναυτολόγηση σε ένα τέτοιο πλοίο αντιστοιχεί σε ναυτολόγηση σε εμπόλεμη ζώνη με μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ναυτεργατών.

Γενικότερα, είπε, αυτή η κατάσταση παρεμβαίνει αρνητικά στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, εγκυμονεί κινδύνους αυθαιρεσιών, προβοκάτσιας και χρησιμοποίησης αυτού του μηχανισμού ακόμα και για αντεργατικές πιέσεις, ενώ αλλάζει και ο χαρακτήρας της εργασίας του πλοιάρχου, ο οποίος αναγκάζεται να παίζει στρατιωτικό ρόλο, αφού οι ένοπλοι φρουροί τελούν υπό την εξουσία του. Πρόσθεσε δε ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω θα αναπτυχθεί και μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που τροφοδοτεί με «Ράμπο», με ένοπλους και άοπλους φρουρούς στα πλοία όπου «το ημερομίσθιο θα είναι γερό».

Ζητούν να γίνουμε πρωτοπόροι σε ... τέτοια εγχειρήματα!

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε ότι αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης «της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας» και καλύπτει την ανάγκη «αποτελεσματικής πολιτικής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ναυτικής πειρατείας». Οπως είπε εκτός από τους ιδιώτες ένοπλους φρουρούς προβλέπεται και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με αμοιβή και από στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής μετά από έγκριση του υπουργείου.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Πλακιωτάκης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου λέγοντας ότι η χώρα μας «θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε τέτοια εγχειρήματα», ενώ το ίδιο θετικός ήταν και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης, ισχυριζόμενος ότι τα ελληνικά πλοία αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την αύξηση της πειρατείας. Ο δε Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι ένοπλοι φρουροί θα αποτρέψουν τις πειρατείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ