ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής καταστολής

Από τη μαζική κινητοποίηση στη Βαλένθια ενάντια στην καταστολή
Από τη μαζική κινητοποίηση στη Βαλένθια ενάντια στην καταστολή
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βαλένθια την Τρίτη για να καταγγείλουν την αστυνομική καταστολή και επιθετικότητα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της Δευτέρας ενάντια στις περικοπές των δαπανών στην Παιδεία και την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στη ειρηνική διαδήλωση αυτή, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από την αστυνομική βιαιότητα, ενώ έγινε προσαγωγή 25 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ανήλικοι. Εκπρόσωποι των φοιτητών κατήγγειλαν την αστυνομία για βιαιότητες τονίζοντας ότι ξυλοκοπήθηκαν ακόμα και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για πρόκληση εκ μέρους των διαδηλωτών. Μάλιστα, ένας αστυνομικός διευθυντής προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν αποκάλεσε τους φοιτητές «εχθρούς»...

Τις τελευταίες ημέρες οι φοιτητές και οι μαθητές διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία που αποφάσισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια, όπου και ορισμένα σχολεία να παραμένουν χωρίς θέρμανση, στα πλαίσια της συνολικότερης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών καταγγέλλουν τη δράση της αστυνομίας, απαιτούν την άμεση παραίτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης που φέρει την ευθύνη της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης και καλούν τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να δράσουν για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και για να μην πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα την καπιταλιστική κρίση.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Σι Τζίνπινγκ, στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Χτες υπογράφηκαν εμπορικές συμφωνίες 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες αφορούν 500 εκατ. δολάρια τουρκικές εξαγωγές στην Κίνα, 570 εκατ. δολάρια για την οικονομική υποστήριξη των κινεζικών επιχειρήσεων στην Τουρκία και 308,5 εκατ. δολάρια αφορούν ένα πακέτο επενδύσεων στις κατασκευές και στην ενέργεια.

Παρά το γεγονός ότι το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών έχει αυξηθεί στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις κινεζικές εξαγωγές, με την Τουρκία να ζητά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών «μεγαλύτερη ισορροπία». Σημειώνεται ότι κινεζικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για έργα υποδομής δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο και του σχεδίου Ερντογάν, για την κατασκευή διώρυγας που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οπως ανακοινώθηκε, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Πεκίνο μετά τις 15 Απρίλη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά το συγκεκριμένο ταξίδι αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος σε χθεσινή ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξής της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ολοκληρώθηκε, χτες, με τις απολογίες των κατηγορουμένων η δίκη του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, του υπουργού Εσωτερικών του, Αλ Αντλι και έξι ακόμη συνεργατών του, όπως και των δύο γιων του, που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες των εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία. Ο Αλ Αντλι απέδωσε το αιματοκύλισμα «σε ξένο δάκτυλο», ενώ η υπεράσπιση υποστήριξε ότι η δίκη είναι άκυρη αφού ο Μουμπάρακ παραμένει τυπικά Πρόεδρος. Ο ίδιος ο Μουμπάρακ δε θέλησε να πάρει καθόλου το λόγο. Η ετυμηγορία θα εκδοθεί, όπως γνωστοποιήθηκε, στις 2 Ιούνη αν και, ήδη, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι ο στρατός κατέβαλε κάθε προσπάθεια «να χαμηλώσει τους τόνους και να ρίξει στα μαλακά» τον Μουμπάρακ και τους συνεργάτες του μη συλλέγοντας στοιχεία.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 550 τραυματίστηκαν από την ισχυρή πρόσκρουση, ενός συρμού του προαστιακού σιδηρόδρομου κοντά στον σταθμό Ονσε, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση κρατικών μετοχών αξίας έως και 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέρος ανήκει σε δημόσιες εταιρείες - όπως την «Bord Gais Energy», θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής εταιρείας «Electricity Supply Board» (ESB) και το 25% των μετοχών στον πρώην κρατικό αερομεταφορέα «Aer Lingus» - προκειμένου να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, εξέφρασαν οι ηγέτες όλης της Λατινικής Αμερικής, μετά τη δημόσια ομιλία του όπου ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση θα γίνει στην ίδια περιοχή που είχε γίνει και στα μέσα του 2011, όπου είχε εμφανίσει κακοήθη όγκο, με αποτέλεσμα να μεταβεί στην Κούβα.

ΜΟΣΧΑ.-- Απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Αμπχαζίας, Αλεξάντρ Ανκβάμπ, σημειώθηκε χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Το αυτοκίνητο του Ανκβάμπ δέχθηκε επίθεση από αγνώστους κοντά στην πόλη Γκουνταούντ καθώς μετέβαινε στο Σουχούμι. Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα ένας σωματοφύλακάς του.

«Υπνος» σε ... καρέκλα

Παράνομο ...ξενοδοχείο σε δημοφιλή συνοικία της Μαδρίτης «προσέφερε στέγη σε Κινέζους για ποσά από 10 έως 35 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, της καρέκλας ή της πολυθρόνας». Αυτή ήταν η ανακοίνωση της ισπανικής Αστυνομίας. Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι, μετανάστες εργάτες πλήρωναν για να «κοιμούνται» σε δωμάτια που για να ...φτουράνε στον ξενοδόχο, δεν είχαν καν κρεβάτια αλλά μόνο καρέκλες μικρές, μεγαλύτερες ή πολυθρόνες.

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου και για άλλη μια φορά καταδεικνύει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ...επιχειρηματικότητα και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει η ισραηλινή ηγεσία στον εποικισμό

Νέα όξυνση με υπερορθόδοξους εβραίους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Πράσινο φως» για την ανέγερση και άλλων κατοικιών σε εποικισμό στη Δ. Οχθη δίνουν, εντός των επομένων ημερών, οι αρμόδιες κατοχικές αρχές αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τέτοια τετελεσμένα στο έδαφος που να είναι αδύνατη η ίδρυση βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ακόμη και αν συμφωνηθεί στα χαρτιά. Η απόφαση αφορά την ανέγερση 600 νέων κατοικιών στον εποικισμό Σίλο, μεταξύ Ραμάλα και Νάμπλους.

Εντός Ισραήλ, στο μεταξύ, άρχισε νέος γύρος τριβών ανάμεσα σε υπερορθόδοξους εβραίους και σε κοσμικούς ομόθρησκούς τους. Αφορμή αποτελεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει τη νομοθεσία που έδινε το δικαίωμα στους υπερορθόδοξους εβραίους να επιλέγουν ανάμεσα στη στρατιωτική θητεία και την κοινωνική εργασία, καθώς εκτίμησε ότι «αν και είχε τεθεί ο στόχος της αύξησης του αριθμού όσων θα μετείχαν στο στρατό, τελικά έγινε το αντίθετο ενώ μειώθηκε και η κοινωνική εργασία που προσέφεραν».

Το μεγαλύτερο θρησκευτικό κόμμα «Σας», που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι οι «θρησκευόμενοι εβραίοι δε θα στρατεύονται». Η κυβέρνηση Νετανιάχου θα πρέπει να φέρει στη βουλή νέο σχετικό νόμο. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει μεγάλο καθώς ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει, ήδη, αρχίσει να εξοργίζεται με το γεγονός ότι οι θρησκευόμενοι δεν στρατεύονται, δεν εργάζονται ζώντας με παχυλά κρατικά επιδόματα, αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολιτικές αποφάσεις που άλλοι καλούνται να εφαρμόσουν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται με νεκρούς οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και χτες στο Αφγανιστάν με σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική», με αφορμή την είδηση ότι Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες στη ΝΑΤΟική βάση Μπαγκράμ έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου. Σύμφωνα με την αφγανική αστυνομία κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν, ωστόσο οι Αφγανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Παρουάν οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια «προσπάθησαν να εισβάλουν στο κυβερνείο και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών με αληθινά πυρά».

Αξιωματούχοι των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, χωρίς να αποκαλύπτουν τα ονόματά τους, ισχυρίζονται ότι οι στρατιώτες έκαψαν ιερά κείμενα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τους κρατούμενους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί στο Αφγανιστάν ο τραυματισμός εννιά μικρών κοριτσιών, κατά τη διάρκεια επίθεσης των κατοχικών αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο σχολείο τους. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι δε διαθέτουν πληροφορίες για το συμβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ