ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΣΧΡΗ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ανταλλάγματα στους εργοδότες αν καταδώσουν τους μετανάστες εργάτες!

Με φακέλωμα και απέλαση για τους υπόλοιπους, συν απαλλαγή για το κεφάλαιο από εισφορές και πρόστιμα

Με το γράμμα πλέον του νόμου, αλλά και «ανταλλάγματα», προωθεί η συγκυβέρνηση την παράδοση από τους ίδιους τους εργοδότες στις Αρχές όσων μεταναστών εργαζομένων δεν έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Την ίδια στιγμή δίνεται το σύνθημα για να ενταθούν οι εκβιασμοί, αφού η παράδοση ισοδυναμεί με φακέλωμα και απέλαση των φτωχοδιαβόλων, ανοίγει έτσι δρόμο για ακόμα μεγαλύτερους εκβιασμούς από πλευράς εργοδοτών στους εργαζομένους, να δουλέψουν ακόμα σκληρότερα, ακόμα φτηνότερα, προκειμένου να μην τούς καρφώσουν και απελαθούν.

Σε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (εφαρμοστικός του νέου μνημονίου) ορίζει ότι ως 31/12/12 αλλοδαποί διαμένοντες «παράνομα» και εργαζόμενοι στη γεωργία/κτηνοτροφία, αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οικιακοί βοηθοί, καθαριστές με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε έναν ή περισσότερους σταθερούς εργοδότες «μπορούν» να εμφανισθούν, εντός 3 μηνών στις αστυνομικές αρχές, «μαζί με τον εργοδότη τους προκειμένου να καταγραφούν τα στοιχεία τους. Εάν διαπιστωθεί ότι ο πολίτης τρίτης χώρας έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία, απελαύνεται αμελλητί (...) Ο εργοδότης του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από τις οφειλόμενες ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές καθώς και από την επιβολή κυρώσεων για την απασχόληση του παρανόμως διαμένοντος πολίτη τρίτης χώρας για το χρονικό διάστημα πριν από την ως άνω καταγραφή του». Μέχρι σήμερα, εργοδότης που απασχολεί «παράνομο» μετανάστη απειλείται ακόμα και με Αυτόφωρο, φυλάκιση κτλ.

Αν εργαζόμενος και εργοδότης δεν έχουν προσέλθει στην αστυνομία και στο μεταξύ ο εργαζόμενος συλληφθεί για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα, ο εργοδότης και πάλι «απαλλάσσεται από τις οφειλόμενες ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές για την απασχόληση του παρανόμως διαμένοντος (...) Ομως, δεν απαλλάσσεται από την τυχόν επιβολή κυρώσεων για την απασχόληση του παρανόμως διαμένοντος πολίτη τρίτης χώρας για το χρονικό διάστημα πριν από την καταγραφή του». Δίνει κίνητρο δηλαδή για να παραδώσει ο ίδιος ο εργοδότης τους μετανάστες εργάτες στην αστυνομία.

Μετά την καταγραφή των στοιχείων, οι αρχές εκδίδουν «απόφαση επιστροφής» όπου ορίζεται προθεσμία 6 μηνών για «οικειοθελή αναχώρηση» του φακελωμένου αλλοδαπού εργάτη. Ενα μήνα μετά τη δίωξη του εργαζομένου πίσω στη χώρα του, ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει αίτημα για «προσωπική μετάκληση» για απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας και να ξεκινήσει ολόκληρη διαδικασία (μέσω Περιφέρειας, ΥΠΕΞ και προξενείων) για να ειδοποιηθεί και να πάρει θεώρηση εισόδου διάρκειας ενός έτους. Μετά πάλι πίσω...

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Στα νύχια των ιδιωτών

Επιβάλλεται ασφαλιστική εισφορά στο σύνολο των εργαζομένων για τη χρηματοδότησή του!

Στους ιδιώτες επιχειρηματίες παραδίδεται το «Βοήθεια στο Σπίτι» και την ίδια στιγμή το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει μετακυλίεται στο σύνολο των εργαζομένων, μέσα από την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς για το σκοπό αυτό. Τα παραπάνω, που προβλέπονται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στον έναν από τους δύο εφαρμοστικούς νόμους, ουσιαστικά ολοκληρώνουν ό,τι ξεκίνησε πριν 15 χρόνια από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου: την ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η φροντίδα ηλικιωμένων.

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι σήμερα είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (κονδύλια από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό) που παρέχεται μέσα από τους δήμους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτό δουλεύουν επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.

Στο εξής, η παράδοσή του στους ιδιώτες σημαίνει χειροτέρευση των ήδη άθλιων συνθηκών εργασίας αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εργαζόμενοι καθώς βασικό κριτήριο θα είναι το κέρδος και όχι η ανάγκη των ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται:

  • «Τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτουν τις ανάγκες κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Το πρόγραμμα αυτό που πλέον θα ονομάζεται «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», «έρχεται να αντικαταστήσει το σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».
  • Θα χρηματοδοτείται από το 2015 από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται για αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012. «Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας (...) για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών».
  • Μέχρι τότε και μετά την ψήφιση του νόμου το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, δηλαδή και πάλι από λεφτά των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Το πρόγραμμα παραδίδεται στα νύχια των ιδιωτών επιχειρηματιών αφού το ΙΚΑ θα «συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους». Μεταξύ αυτών θα είναι «αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις» αλλά και άλλες συγκαλυμμένες μορφές επιχειρηματικής δράσης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Καμαρώνουν για το «σφαγείο» σε Υγεία και Φάρμακα

Το «μαχαίρι» στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία επιβεβαίωσε και ζήτησε να μπει πιο βαθιά ο υπουργός Υγείας, Αντρέας Λοβέρδος, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. Κι ενώ η διαχρονική και εντεινόμενη κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας έχει δραματικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου δεν υπάρχει σπίτι χωρίς έναν ή περισσότερους ανέργους, ο υπουργός καμάρωσε για ακόμη μια φορά ότι το Γενάρη τα νοσοκομεία κινήθηκαν εντός του πετσοκομμένου προϋπολογισμού με μείωση των δαπανών τους κατά 5%.

Υπουργός Υγείας και διοικητές ξεσπάθωσαν για τη διαφθορά και τη σπατάλη που γινόταν στα νοσοκομεία. Σπατάλη που - όπου υπήρχε - γινόταν με ευθύνη των διοικητών και των κυβερνήσεων που για χρόνια τάιζαν και ταΐζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε Υγεία - Φάρμακο και τώρα αξιοποιείται για να χάσουν τα λαϊκά στρώματα όσες υποτυπώδεις υπηρεσίες και θεραπείες είχαν δωρεάν. Αλλά, αξιοποιείται και για να συκοφαντηθεί η πάλη για υψηλού επιπέδου και αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για ασθενείς και ασφαλισμένους, για όλο το λαό.

Ετσι σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίστηκε, ότι απομένουν ακόμη 40 νοσοκομεία που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με κάποια από τις 6 ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα στείλουν εσωτερικούς ελεγκτές στα νοσοκομεία για να μάθουν στους εργαζόμενους πώς θα προσαρμοστούν με τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις και την αντιμετώπιση των ασθενών σαν πελάτες.

«Καλό φάρμακο» το... «φτηνό φάρμακο»!

Για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να αγοράζουν αποκλειστικά γενόσημα (σ.σ. αντίγραφα) φάρμακα και από όποια χώρα της ΕΕ βρίσκουν τις φθηνότερες τιμές. Το «μότο», δηλαδή του υπουργείου είναι πως το καταλληλότερο φάρμακο είναι εξ ορισμού το φθηνότερο φάρμακο! Επιπλέον ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το ίδιο βράδυ ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου (την Τετάρτη το βράδυ) θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για άμεση εφαρμογή της διεύρυνσης των φαρμάκων που δεν θα καλύπτουν τα Ταμεία (σ.σ. αρνητική λίστα), των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς και τα πρωτόκολλα 160 ασθενειών για τις οποίες θα χορηγούνται από τα Ταμεία αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα.

Τροπολογία για βιβλιάρια ασθενείας

Στο ίδιο πακέτο των τροπολογιών σε εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, επαναφέρεται ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων στα 50 ένσημα προκειμένου να δίνεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας, όμως και πάλι η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει τους άνεργους και να ανανεώσει τα βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, των οποίων τα βιβλιάρια έληγαν στο τέλος Φεβρουαρίου δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης των βιβλιαρίων, με την προϋπόθεση ότι τον προηγούμενο χρόνο ή το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι δυο τελευταίοι μήνες, είχαν 50 ημέρες ασφάλισης. Αντίστοιχα, οι άνεργοι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν τις επιμέρους διατάξεις του νόμου 2768/1999 και του 3845/2010 και επειδή λόγω της οικονομικής κατάστασης και της αύξησης της ανεργίας συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι πέραν των δύο ετών μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια ασθενείας μέχρι το τέλος του 2012.

Με σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, ορισμένες παροχές ή προσαυξήσεις σύνταξης, αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης με εξαγορά, περικοπή ποσού σύνταξης λόγω απασχόλησης με εισοδηματικά κριτήρια που ο υπολογισμός τους συνδέεται με το ύψος του κατώτερου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), ως ποσό του ΗΑΕ υπολογίζεται εκείνο της 31.12.2011, δηλαδή πριν τη μείωση κατά 22% που επιβλήθηκε με τον νόμο. Στην τροπολογία δεν περιλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας, για το οποίο η διάταξη θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και άρα πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος η μείωση του κατώτερου μισθού να συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας.

ΟΕΚ
Νέα απεργία από Τρίτη

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προχωρούν οι εργαζόμενοι με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Την Τρίτη 28 Φλεβάρη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι και καλούν σε μαζική συμμετοχή τους δικαιούχους του Οργανισμού καθώς και συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΧΑΪΑΣ
Αφήνουν ξανά χωρίς φάρμακα τους ασφαλισμένους

«Ξεκρέμαστοι», με άμεσο κίνδυνο για την Υγεία τους, μένουν για ακόμη μια φορά οι ασφαλισμένοι καθώς οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας σταματούν από 1/3/2012 την πίστωση σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δικαιολογώντας αυτή την απαράδεκτη ενέργεια με τα χρέη του Δημοσίου και με το γεγονός ότι «οι προμηθευτές μας απαιτούν εξόφληση τοις μετρητοίς». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα απαραίτητα φάρμακα και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν θα μένουν χωρίς θεραπεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ