ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΖ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Εβγαλε χολή για το λαό και το κίνημα

Συνέδραμε τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και επιτέθηκε στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Σε ευθεία ομολογία ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου στο διεθνή ανταγωνισμό, προχώρησε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Οικονομικών της Βουλής. Ο Μ. Σουλτζ, ο οποίος πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στην Ελλάδα, κάλεσε τους Ελληνες βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, κινδυνολογώντας κι αυτός περί κατάρρευσης του ευρώ ή εκδίωξης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ» γιατί «αν αποτύχει αυτό το κοινό νόμισμα, η Ευρώπη με ένα δραματικό τρόπο θα χάσει στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού». Υποστήριξε πως «αν είμαστε ένα ισχυρό κομμάτι του κόσμου, κάτι μπορούμε να κάνουμε», ενώ «αν περιθωριοποιηθούμε, δεν θα είμαστε αποτελεσματικοί». Τάχθηκε υπέρ των πολιτικών λιτότητας, σημειώνοντας ότι πρέπει να κάνουμε «μια πολιτική εξοικονόμησης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν μπορούμε στην επόμενη γενιά να αφήσουμε χρέη επί χρεών»...

Συνδράμοντας τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τα προτεινόμενα μέτρα, αναφέροντας πως «ξέρω πόσο δύσκολο είναι να πάρουμε αποφάσεις μεγαλύτερες από τον ορίζοντα που πρέπει κανείς να εκλεγεί», όμως «τα προβλήματά σας είναι παρόμοια με αυτά των μελών των Κοινοβουλίων όλης της Ευρώπης». Ο ίδιος ζήτησε να γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τα μονοπώλια, λέγοντας ότι «αν έχουμε γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία θα απεμπολήσουμε τότε θα έχουμε τους μεγάλους επενδυτές που μπορούν να μπουν στην ηλιακή ενέργεια», ενώ και «το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά».

Ο αντικομμουνιστής Σουλτς δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι «ένα κράτος που στρέφει τα νώτα του στην ΕΕ» και πως «οι εικόνες ανθρώπων που καίνε σημαίες της ΕΕ στους δρόμους με κάνουν να νοιώθω πώς έχω τρωθεί προσωπικά».

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σουλτς συναντήθηκε χτες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Κώστα Τσίφτη

Εγινε το Σάββατο η πολιτική κηδεία του κομμουνιστή δημοσιογράφου, που έφυγε ξαφνικά, σε ηλικία μόλις 34 ετών

902

Μ' ένα μαζικό κατευόδιο, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι είπαν το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Κώστα Τσίφτη, μέλος του ΚΚΕ και δημοσιογράφο του «902», που έχασε ξαφνικά τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, από ανακοπή καρδιάς, μόλις στα 34 χρόνια του. Στην πολιτική κηδεία, που έγινε στο Γ' Νεκροταφείο της Νίκαιας, παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς και Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ και διευθυντής του «902», αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Δίπλα στη σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ σορό του στάθηκαν τιμητική φρουρά οι σύντροφοι και συνάδελφοί του.

Αποχαιρετώντας εκ μέρους του ΚΚΕ τον σύντροφο Κώστα Τσίφτη, ο Βασίλης Βούλγαρης, μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στάθηκε στη σημασία της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης και την αξία τού να υπηρετείς με το μικρόφωνο και την πένα το ΚΚΕ και τα δίκια της εργατικής τάξης. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο Κώστας ήταν κομμουνιστής δημοσιογράφος, που κατέγραφε, ανέλυε και προπαγάνδιζε την είδηση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Με συνέπεια υπηρέτησε για πάνω από μία δεκαετία τον "902", παλεύοντας και από αυτό το πολύ σημαντικό μετερίζι για την υπόθεση της εργατικής τάξης και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Είχε πάθος για τη ζωή ο Κωστής. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Ηταν νέος άνθρωπος, μικρό παιδί ακόμα. Μα πάνω από όλα αυτή η δίψα του και αυτή του η αισιοδοξία πήγαζε από το ότι ήταν κομμουνιστής. Γιατί ήξερε ότι το μέλλον δεν θα 'ρθει μονάχο του έτσι νέτο σκέτο. Ηξερε ότι δεν ήταν σπορά της τύχης, αλλά ήταν τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής. Ηξερε ότι το γρανάζι δίχως τον εργάτη δεν γυρνά.

Οι μέρες που θα έρθουν μπροστά μας θα είναι δύσκολες. Ο πόλεμος που θα δεχτεί η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ο λαός και η νεολαία θα είναι συνεχής, αδυσώπητος. Οι μέρες όμως που θα έρθουν, θα είναι και διαφορετικές. Γιατί ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας των επαναστάσεων, των σκληρών ταξικών αναμετρήσεων. Και εκεί θα είναι μπροστά η οργανωμένη πολιτική επαναστατική πρωτοπορία των προλετάριων, το ΚΚΕ, στην πάλη για την αλλαγή της τάξης στην εξουσία, για την οργάνωση της οικονομίας με κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, για την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της».

Εκ μέρους των συντρόφων και συναδέλφων του στον «902», δυο λόγια διάβασε ο Γιάννης Ευσταθίου. «Πέρασαν 13 χρόνια, από το 1999, όταν κατέβηκες τα σκαλιά του "902". Κι από τότε έκανες ρεπορτάζ και είδηση τα δίκια του λαού, τον πλούτο που του κλέβουν και τα όνειρα που ληστεύουν. Εκανες ρεπορτάζ και είδηση την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης, που μόνο αυτή μπορεί ν' αλλάξει τη φορά της ιστορίας, χαρίζοντας απλόχερα ευημερία στο λαό μας», είπε μεταξύ άλλων.

ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες με υποψήφιους και διαγραμμένους

Εξελίξεις στη μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ πυροδότησε η παραίτηση, τη Δευτέρα, του Χρ. Παπουτσή από την κυβέρνηση, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διακινούν κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ευ. Βενιζέλου, ενώ η Λ. Κατσέλη με τον Χ. Καστανίδη και άλλους διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλουν την ίδρυση «πολιτικού φορέα».

Οι έντονες εσωκομματικές διεργασίες γίνονται στο φόντο των γενικότερων αναδιατάξεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, τόσο ενόψει των εθνικών εκλογών, όσο και των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας που «μαγειρεύουν» τα αστικά κόμματα μετά τη διεξαγωγή τους. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι διαγραφέντες βουλευτές, παρά τη ρητορεία για τα επιμέρους, συναινούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων και του ευρωμονόδρομου.

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στις 9 και 10 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα κατατεθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες. Οι εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνουν στις 18 Μάρτη.

Στην επιστολή παραίτησης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που απέστειλε στον πρωθυπουργό, ο Χρ. Παπουτσής επιδιώκει να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και φορώντας «αντιμνημονιακό φερετζέ» ισχυρίζεται ότι «εξέφρασε επανειλημμένα επιφυλάξεις σε ορισμένα θέματα κρίσιμης σημασίας για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας». Βέβαια, ο ίδιος ψήφισε και εφάρμοσε από τη θέση του υπουργού την πολιτική των μνημονίων από το Μάη του 2010 και κάθε αντιλαϊκό μέτρο της κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου.

Από την πλευρά της, η Λ. Κατσέλη με συνέντευξή της χτες στο «ΣΚΑΪ», έθεσε σαν στόχο να «προκύψει μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές».

ΕΕΔΥΕ
Ο λαός δεν τρομοκρατείται

Σε ανακοίνωση σχετικά με τα σεμινάρια παραστρατιωτικών και τις στρατιωτικές ασκήσεις που παραπέμπουν σε προετοιμασία μηχανισμών εσωτερικής καταστολής, η ΕΕΔΥΕ τονίζει τα εξής: «Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει σε όλο τον ελληνικό λαό τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, καθώς με δική της ευθύνη προγραμματίζεται για τις 12-18 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, σεμινάριο εκπαίδευσης στρατιωτικών και παραστρατιωτικών για καταστολή του κινήματος. Πρόκειται για βρώμικες αποστολές, εκτός αλλά και εντός των χωρών του ΝΑΤΟ σε "επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου".

Γίνεται φανερό, ότι οι ντόπιοι εκμεταλλευτές, η κυβέρνησή τους και η τρόικα ανησυχούν για τη δράση του λαϊκού κινήματος και για αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Η συγκεκριμένη άσκηση εκεί στοχεύει. Απαιτούμε να ακυρωθεί το σεμινάριο εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης καθώς και οποιεσδήποτε άλλες παρόμοιες ασκήσεις και αποστολές! Εχουν εχθρό το λαό, το αποδεικνύουν καθημερινά με τα μέτρα πτώχευσής του. Ο λαός δεν τρομοκρατείται! Εχει τη δύναμη, χωρίς φόβο και αγώνα να τους σαρώσει!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για τα 69 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ