ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Περιουσία του ελληνικού λαού οι αρχαιότητες»

Χωρίς χρήμα, προσωπικό, μέσα και - κυρίως - αντιαγοραίο προσανατολισμό στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ουσιαστική φύλαξή της δεν πρόκειται να υπάρξει, όσες «ομάδες εργασίας» κι αν φτιάξει το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, όπως αυτή με αφορμή την πρόσφατη κλοπή στο παλιό Μουσείο Ολυμπίας.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), χτες, από το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ολυμπίας. Η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, αναφερόμενη στις ευθύνες του κράτους, έθεσε το θέμα ως εξής: «Ολόκληρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία το 2011 πήρε 12 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό (για όλες τις Εφορείες και τα Μουσεία σε όλη την Ελλάδα). Με την εφεδρεία χάσαμε το 10% των εργαζομένων στον πολιτισμό, ενώ ακόμη και σήμερα, μετά την κλοπή, ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίζεται το βράδυ (σ.σ. χτες) στη Βουλή, προβλέπει επιπλέον περικοπές από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΤ. Ακόμη και μετά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, δεν αντιμετωπίστηκε, με τη δέουσα προσοχή, το θέμα της ασφάλειας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, παρότι είχε ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ΥΠΠΟΤ από όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες και ότι η κλοπή πρέπει να προβληματίσει και την κοινωνία, «καθώς η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινή περιουσία όλων μας, όλου του ελληνικού λαού, και ως τέτοια πρέπει να προστατεύεται (...) Θα 'πρεπε να το διεκδικούν οι ίδιοι οι πολίτες ως κοινωνικό αγαθό, πλάι στην Υγεία και την Παιδεία. Θα 'πρεπε ως κοινωνία να μη δεχόμαστε "εκπτώσεις" στους τομείς αυτούς».

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

«Ονειρα»
«Ονειρα»
Μέχρι τις 4/3, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (9.30μμ) και Κυριακή (8μμ) η θεατρική ομάδα «C.ultureV.ictims» παρουσιάζει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550) την παράσταση «4 πλευρές». Το έργο μιλά για τα επικριτικά βλέμματα και τα στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. Κείμενο - σκηνοθεσία - σκηνικά: Οθωνας Λαμπρόπουλος. Παίζουν: Κάλλι Μαυρομάτη, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Νίκος Μπραχιμλάρης, Γρηγόρης Σέρμπης.

Από 5/3-24/4 κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9μμ), στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η ομάδα «Αρένα» παρουσιάζει την παράσταση «Ονειρα», βασισμένη σε αποσπάσματα έργων του Σαίξπηρ, με θέμα την εξουσία, τις τύψεις, επιθυμίες, εμμονές και το φόβο. Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένου, σχεδιασμός σκηνικού: Αλέξανδρος Σωτηρίου. Μετάφραση: Εύα Σιμάτου. Μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Παίζουν: Εύα Σιμάτου, Λάζαρος Βαρτάνης, Χρήστος Τζιώτας, Αλέξανδρος Σωτηρίου κ.ά.

Επίσης κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9μμ) από χτες μέχρι τις 3/4 παρουσιάζεται η παράσταση «Ακούω φωνές». Πρόκειται για σύγχρονη κωμωδία για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης, τη μοναξιά και δυσκολία επικοινωνίας των δυο φύλων. Τρεις νέοι μέσα σε ένα μπαρ, ενώ έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν, αυτό ματαιώνεται από τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα βεβιασμένα συμπεράσματα που γεννά η σκέψη. Κείμενο: Ομάδα «Στίγμα». Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Πατρικαρέας. Παίζουν: Ρούλα Αντωνοπούλου, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Δημήτρης Νικολόπουλος.

Τέλος, κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 29/3, θα παίζεται η «Γραμμή» του Ισραελ Αρθουρ Χόροβιτς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ. Πέντε αντιήρωες στέκονται σε μια ουρά, αλλά ξεχνούν τι περιμένουν. Ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει παλεύει να περάσει πρώτος. Σύγκρουση, ανταγωνισμός, διεκδίκηση. Ολοι θέλουν να βρεθούν πρώτοι στη σειρά και κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν, αλλά ανακαλύπτουν τη ματαιότητα αυτής της πρωτιάς... Παίζουν: Γιώργος Σουξές, Αντώνης Χαντζής, Νίκη Λειβαδάρη, Δημήτρης Λύρας, Βασίλης Χρηστίδης.

Τον... απαθανάτισε ο Μπέργκμαν

Ενας από τους σπουδαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς και πρωταγωνιστής ταινιών του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ερλαντ Γιόζεφσον, (φωτ.) χτυπημένος από το νόσο Πάρκινσον, υπέκυψε στα 88 χρόνια του, το περασμένο Σάββατο, σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης. Ο ηθοποιός 16 ετών γνώρισε τον κορυφαίο συμπατριώτη του, σκηνοθέτη, συμμετέχοντας σαν ερασιτέχνης στην παράσταση του σαιξπηρικού «Εμπόρου της Βενετίας» σε σκηνοθεσία του Μπέργκμαν.

Ο Ερλαντ Γιόζεφσον γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, το 1923. Διακρίθηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας. Σαν ηθοποιός του θεάτρου εργάστηκε, συνεχώς, από το 1965 έως το 1975. Διετέλεσε και διευθυντής του κρατικού «Βασιλικού Θεάτρου Στοκχόλμης».

Μεταξύ των κινηματογραφικών ταινιών του είναι οι: «Η ώρα του λύκου», «Ο μάγος», «Φάνι και Αλέξανδρος», «Σκηνές από ένα γάμο» και «Saraband» του Μπέργκμαν, «Νοσταλγία» και «Θυσία» του Ταρκόφσκι, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θ. Αγγελόπουλου (αριστουργηματική η ερμηνεία του σ' αυτήν την ταινία), «Beyond good and Evil» της Λιλιάνα Καβάνικ και «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Φίλιπ Κάουφμαν.

Τα «Οσκαρ»

Η ασπρόμαυρη βωβή ταινία «The Artist» του Γάλλου σκηνοθέτη Μισέλ Αζαναβισίς και το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε μοιράστηκαν τα φετινά βραβεία «Οσκαρ» (από πέντε η κάθε μία), αλλά το «The Artist» κέρδισε το «Οσκαρ» καλύτερης Ταινίας, Α' ανδρικού ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν), καλύτερης σκηνοθεσίας, κοστουμιών και πρωτότυπης μουσικής. Το «Hugo» απέσπασε τα «Οσκαρ»: καλύτερης διεύθυνσης, φωτογραφίας, ήχου, ηχητικών και οπτικών εφέ.

Α' γυναικείος ρόλος: Μέριλ Στριπ («Η σιδηρά κυρία»), Β' γυναικείος ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ («Οι υπηρέτριες»), Β' ανδρικός ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι πρωτάρηδες»).

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: «Rango». Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: «Οι απόγονοι». Καλύτερο ντοκιμαντέρ: «Undefeated». Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: «Saving Face». Καλύτερο μοντάζ: «Το κορίτσι με το τατουάζ». Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: «Ενας χωρισμός». Καλύτερο μακιγιάζ: «Η σιδηρά κυρία». Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: «Μan or Muppet». Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: «The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore». Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: «The Shore».

Εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονοι Ελληνες ναυτεργάτες - λογοτέχνες μετά τον Νίκο Καββαδία» πραγματοποιείται σήμερα (7 μμ), στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας). Ομιλητές οι Κώστας Στεφανόπουλος, Γεώργιος Φερεντίνος, Αλέκος Πούλος.

Το βιβλίο του Θανάση Μπαλοδήμα «Στη δίνη του πάθους» (εκδόσεις «Εντός») παρουσιάζεται σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Η γωνιά του βιβλίου» (Χρεμωνίδου 63, Βύρωνας). Το βιβλίο θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος - συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου. Θα διαβάσει η ηθοποιός Καλυψώ Συλλελόγλου.

Με το αφιέρωμα στους Μάρκο Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη ξεκινούν σήμερα (8 μμ), στο δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Βύρωνα, οι «Βραδιές πολιτισμού». Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30/3, περιλαμβάνει δέκα εκδηλώσεις, με αφιερώματα σε συνθέτες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.ά.

Η Μαρίνα Κολοβού (α΄ τσέλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) δίνει ρεσιτάλ τσέλου, αύριο (8.30 μ.μ.) στο Ιδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1). Παρουσιάζει έργα Ελλήνων, Γάλλων και Βέλγων συνθετών, πολλά από τα οποία σε Α' εκτέλεση. Θ' ακουστούν συνθέσεις των Claude Debussy, Gabriel Faure, Jacques Ibert, Κων. Κυδωνιάτη, Μίκη Θεοδωράκη, Joseph Jongen, Adrien - Francois Servais. Συμπράττει ο πιανίστας της ΕΛΣ Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Ηλ. Κολοβός. Το ρεσιτάλ γίνεται υπό την αιγίδα των πρεσβειών Γαλλίας και Βελγίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ