Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τον... απαθανάτισε ο Μπέργκμαν

Ενας από τους σπουδαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς και πρωταγωνιστής ταινιών του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ερλαντ Γιόζεφσον, (φωτ.) χτυπημένος από το νόσο Πάρκινσον, υπέκυψε στα 88 χρόνια του, το περασμένο Σάββατο, σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης. Ο ηθοποιός 16 ετών γνώρισε τον κορυφαίο συμπατριώτη του, σκηνοθέτη, συμμετέχοντας σαν ερασιτέχνης στην παράσταση του σαιξπηρικού «Εμπόρου της Βενετίας» σε σκηνοθεσία του Μπέργκμαν.

Ο Ερλαντ Γιόζεφσον γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, το 1923. Διακρίθηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας. Σαν ηθοποιός του θεάτρου εργάστηκε, συνεχώς, από το 1965 έως το 1975. Διετέλεσε και διευθυντής του κρατικού «Βασιλικού Θεάτρου Στοκχόλμης».

Μεταξύ των κινηματογραφικών ταινιών του είναι οι: «Η ώρα του λύκου», «Ο μάγος», «Φάνι και Αλέξανδρος», «Σκηνές από ένα γάμο» και «Saraband» του Μπέργκμαν, «Νοσταλγία» και «Θυσία» του Ταρκόφσκι, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θ. Αγγελόπουλου (αριστουργηματική η ερμηνεία του σ' αυτήν την ταινία), «Beyond good and Evil» της Λιλιάνα Καβάνικ και «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Φίλιπ Κάουφμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ