ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις στην 24ωρη απεργία

Εκατομμύρια Ινδοί εργαζόμενοι απήργησαν σε πολλές πόλεις
Εκατομμύρια Ινδοί εργαζόμενοι απήργησαν σε πολλές πόλεις
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο κάλεσμα των συνδικάτων στην Ινδία για 24ωρη γενική απεργία ενάντια στη ραγδαία αύξηση των τιμών που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φτώχεια για το λαό. Τα εκατομμύρια εργαζομένων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις απαίτησαν να καθιερωθεί κατώτατος μισθός, να ενισχυθούν τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία είναι σε υποτυπώδες επίπεδο, να υπάρξει ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους σε τομείς που δεν υπάρχει οργάνωση και σειρά άλλων αιτημάτων που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Μανμόχαν Σινγκχ, τονίζοντας ότι η απεργία είχε τεράστια επιτυχία στους τομείς των τραπεζών, τηλεπικοινωνιών, ασφαλειών, ορυχείων, μεταφορών, δημοσίων υπηρεσιών, εμποροϋπαλλήλων. Καταδίκασε δε τις βίαιες επιθέσεις που δέχτηκαν οι απεργοί στις περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης, της Τζαμού, του Κασμίρ και του Ασσάμ, από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το ΚΚ Ινδίας (Μ) χαρακτηρίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις «προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι ο εργαζόμενος λαός και τα συνδικάτα του θα εντείνουν την πάλη για τις βασικές απαιτήσεις του» και προσθέτει ότι η ενότητα και η μαχητικότητα που επιδείχθηκε στις χτεσινές κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστεί.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Μήνυμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις AITUC και CITU έστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ η οποία σημειώνει:

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), που εκπροσωπεί το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα Συνδικάτα και την εργατική τάξη της Ινδίας για την απεργία τους στις 28 Φλεβάρη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ενάντια στην επίθεση των αστών, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με αγώνες και εργατική αλληλεγγύη».

ΡΩΣΙΑ
Ερωτηματικά για «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν

Οι ρωσικές και οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν πως απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία θα σημειωνόταν μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στις οποίες ο Πούτιν είναι υποψήφιος.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν τη συνωμοσία αυτή ύστερα από έκρηξη που προκλήθηκε κατά λάθος σε ένα διαμέρισμα στην Οδησσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επιτόπου ο Ρουσλάν Μαντάεφ, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο Ιλιά Πιάνζιν, από το Καζαχστάν. Δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν και βεβαίωσαν ότι εργάζονταν για τον Τσετσένο Ντοκού Ουμάροφ, που επιδιώκει την απόσχιση της Τσετσενίας από τη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την ίδρυση «ανεξάρτητου» ισλαμικού κράτους.

Ενας από τους ύποπτους που συνελήφθησαν, ο τραυματισμένος Ιλιά Πιάνζιν, που ανακρίθηκε από τις αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας, είπε ότι οι επίδοξοι δολοφόνοι του Πούτιν ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Βρετανία κι έφτασαν στην Ουκρανία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω Τουρκίας. Η Οδησσός χρησιμοποιούνταν ως τόπος εκπαίδευσης και «βάση μεταφοράς» της οργάνωσης, ενώ και στη Μόσχα βρέθηκε αποθηκευτικός χώρος, όπου η οργάνωση αυτή φύλαγε πυρομαχικά, ενώ βρέθηκαν και βίντεο που δείχνουν βιντεοσκοπημένες μετακινήσεις του Ρώσου πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντίμτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8 απόπειρες δολοφονίας του Πούτιν (το 2000 στην Αγία Πετρούπολη και στην Ουκρανία, το 2001 στο Αζερμπαϊτζάν, το 2003 σχέδιο αποκαλύφθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το 2007 από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την ίδια χρονιά από τις ιρανικές, το 2008 στο Ιράν).

Ωστόσο, η αποκάλυψη της τελευταίας απόπειρας μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές προβληματίζει, αφού η έκρηξη στο χώρο που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές στην Οδησσό έγινε στις αρχές Γενάρη. Τότε και άρχισε να «ξετυλίγεται το κουβάρι», κι ακολούθησαν συλλήψεις μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης στις αρχές Φλεβάρη στην Οδησσό και πιθανόν, όπως αφήνεται να εννοηθεί, και στη Μόσχα.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, κι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μάρτη, σχολιάζοντας την είδηση σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν, δήλωσε πως πρόκειται «για τρικ, το οποίο μυρίζει άσχημα».


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την αθώωση του Ισπανού δικαστή Μπαλτασάρ Γκαθρόν, που κατηγορείτο ότι παραβίασε το νόμο περί αμνηστίας επειδή θέλησε να ερευνήσει την τύχη των αγνοουμένων της εποχής του Φράνκο, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης. Στις 9 Φλεβάρη ο Γκαρθόν είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης καθηκόντων.

ΑΣΤΡΑΧΑΝ.-- Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, αρκετοί τραυματίστηκαν και ορισμένοι αγνοούνται από την έκρηξη αερίου που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε συγκρότημα διαμερισμάτων εννέα ορόφων στη ρωσική πόλη Αστραχάν με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του κτιρίου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός έφτασε χτες στο Αστραχάν και ζήτησε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τα αίτια της έκρηξης, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας κήρυξε για σήμερα εθνικό πένθος.

NTAKAΡ.-- Αναπόφευκτος διαφαίνεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη δυτικοαφρικανική Σενεγάλη καθώς τα ανεπίσημα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής φέρνουν πρώτο τον νυν 85χρονο πρόεδρο Αμπντουλαγί Ουαντέ με 32% και δεύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Μάκι Σαλ με 25%.

ΚΑΜΠΕΡΑ._ Στην ηγεσία των Εργατικών αναδείχθηκε και πάλι η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ στη διάρκεια ψηφοφορίας από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Εργατικών» αφού πήρε 71 ψήφους έναντι 31 του αντιπάλου της, και πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δικαστής της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (Eulex) διέταξε χτες την 30ήμερη προφυλάκιση πέντε μελών του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, που συνελήφθησαν στο Γκνίλανε ως ύποπτοι για άσκηση πιέσεων σε κατοίκους του Δήμου Παρτές (Πασιάνε), ώστε να μην αναγνωρίσουν τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών.

ΗΠΑ - ΟΧΑΪΟ
Νέο μακελειό σε σχολείο

ΤΣΑΡΝΤΟΝ.--

Ενα νέο μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί όταν νεαρός μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια του σχολείου στο Τσάρντον του Οχάιο σκοτώνοντας τρεις συμμαθητές του - ο ένας εγκεφαλικά νεκρός - τραυματίζοντας άλλους 2. Ο δράστης, του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί καθώς είναι ανήλικος, συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει.

Το επεισόδιο αυτό είναι το χειρότερο που σημειώνεται σε σχολείο των ΗΠΑ τους τελευταίους 11 μήνες, σύμφωνα με το Κέντρο Μπρέιντι για την Πρόληψη της Ενοπλης Βίας, και το χειρότερο στο Οχάιο από το 2007 όταν 14χρονος μαθητής, αφού άνοιξε πυρ και τραυμάτισε 5 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και δύο έφηβοι ηλικίας 14 και 17 ετών, αυτοκτόνησε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεστίαση του Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 4 Μάρτη στις 12:30 το μεσημέρι τον ετήσιο χορό του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 53 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΗΣ» - στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη, στάση «Αστυνομία» με λεωφορείο Νο66 από Πάρκο Νέας Ελβετίας (Χαριλάου). Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

ΜΙΝΣΚ.--

Η Λευκορωσία ζήτησε χτες από τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Πολωνίας να εγκαταλείψουν τη χώρα και ανακάλεσε τους δικούς της πρεσβευτές από τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως «απάντηση» στην προχτεσινή απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία, οι οποίες αφορούν το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στην Ευρώπη σε 21 δικαστές και αστυνομικούς που η ΕΕ θεωρεί πως είναι υπεύθυνοι για την «καταστολή της αντιπολίτευσης».

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις και περιορισμούς σε 160 κυβερνητικούς αξιωματούχους της Λευκορωσίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ
Ακυβέρνητο πλοίο της εταιρείας του «Κονκόρντια»

ΒΙΚΤΩΡΙΑ.--

Γαλλικό αλιευτικό σκάφος ρυμουλκεί από χτες το κρουαζιερόπλοιο «Κόστα Αλέγκρα» που παρέμενε ακυβέρνητο ανοιχτά των Σεϋχελλών με περισσότερους από 1.000 επιβάτες, μέχρι το νησί Μάχε του νησιωτικού κρατιδίου στον Ινδικό Ωκεανό έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Το σκάφος, που αναμένεται να φθάσει στο Μάχε αύριο, Πέμπτη, ανήκει στην εταιρεία «Κόστα Κρουσιέρ» που είχε και το κρουαζιερόπλοιο «Κόστα Κονκόρντια» που ναυάγησε στις 13 Γενάρη ανοιχτά της Ιταλίας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 32 επιβατών! Η εταιρεία ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό της κρουαζιέρας «Carnival», που πρόκειται για γνωστό κάτεργο για τους ναυτεργάτες (οι περισσότεροι από δουλεμπορικά γραφεία) όπου πάνω απ' όλα είναι το κέρδος και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα μέσα ασφάλειας, όπως συνέβη στο τελευταίο ναυάγιο με δεδομένη κι την απαράδεκτη στάση του πλοιάρχου που εγκατέλειψε πρώτος το πλοίο.

Σύμφωνα πάντως με το στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Τζόρτζιο Μορέτι, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου, κατασβέστηκε γρήγορα, αλλά ακινητοποίησε τις γεννήτριες, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι προπέλες, ο κλιματισμός και οι κουζίνες, και να παραμένουν σε λειτουργία μόνο τα φώτα του πλοίου...

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το νέο αυτό περιστατικό σε πλοίο της «Costa Croisieres» συμβαίνει σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς κατακλύζεται από μηνύσεις και αγωγές για το ναυάγιο του «Costa Concordia».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ