ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΑΡ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Πιέζουν να προωθηθεί το επικίνδυνο ναρκωνομοσχέδιο

Με πρωτοστάτη τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη επιχειρείται να «ξεπαγώσει» η διαδικασία για την ψήφιση του απαράδεκτου και επικίνδυνου νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά και αποθεώνει τη λογική της «ναρκωκουλτούρας».

Οπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά μετά από τις έντονες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την ψήφισή του, έχει προσωρινά «παγώσει» η εισαγωγή του στην Ολομέλεια.

Στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης έθεσε το θέμα του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά ζητώντας την άμεση ψήφισή του, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου να δηλώνει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να προωθηθεί η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Ν. Τσούκαλης έσπευσε στην αρχή της ομιλίας του να τονίσει: «Εισαγωγικά θα ήθελα να κάνω μια δήλωση τόσο δική μου όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Θα θέλαμε να δηλώσουμε την απογοήτευσή μας και την απαρέσκειά μας στο γεγονός ότι δυστυχώς ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί και ισορροπίες ουσιαστικά έχουν αποτρέψει το Ελληνικό Κοινοβούλιο να τοποθετηθεί στο κρίσιμο για μας θέμα του κώδικα περί ναρκωτικών. Θεωρούμε ότι είναι μια δουλειά πλήρης από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και από τους επιστήμονες και θα διαμόρφωνε ένα νέο πλαίσιο στο κρίσιμο αυτό θέμα για τη χώρα μας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έπιασε την «πάσα» και δήλωσε: «Εχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά και κατέθεσα ένα σχέδιο νόμου, μέσα από την επεξεργασία που έγινε στις διάφορες επιτροπές, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στη χώρα μας. Θέλω να παρακαλέσω τη Νέα Δημοκρατία - και ξέρω ότι είχε μεγάλες εναντιώσεις και ο κ. Καρατζαφέρης - να δει το σχέδιο νόμου κι αν υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, να το φέρουμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Οφείλω να σας πω ότι δέχομαι καθημερινά ενοχλήσεις από όλη την Ελλάδα. Είμαι μία μάστιγα τα ναρκωτικά. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε στην πραγματική τους διάσταση», είπε ζητώντας από τους βουλευτές να συναινέσουν για να γίνει νόμος το σχέδιο που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά!

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Ενα βήμα πριν τη διάλυση...

Από τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του ΚΕΑΤ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του ΚΕΑΤ
«Να πάρετε πίσω τις απολύσεις. Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Του χρόνου βγαίνω στη σύνταξη, ποιος θα διδάσκει στα παιδιά κινησιολογία; Ο μαθηματικός; Το καταστατικό του ΚΕΑΤ προβλέπει την εκπαίδευση. Πώς θα δώσουν τα παιδιά μας εξετάσεις; Πώς θα λειτουργήσει το ΚΕΑΤ;» Είναι τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Αττικής και Νήσων, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε 20 απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων που είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 10 μηνών.

Οι απαντήσεις του ΓΓ του υπουργείου Γ. Κατριβάνου προκλητικές και κυνικές, δείχνουν ότι το Κέντρο οδηγείται σε μεθοδική διάλυση και οριστικό κλείσιμο: «Είμαστε υπέρ των απολύσεων. Δεν έχουμε λεφτά. Τα μαθήματα θα καλυφθούν από άλλους εκπαιδευτικούς. Οσο για την εκπαίδευση που προβλέπεται, μπορούμε να το αλλάξουμε με ένα νόμο. Το ΚΕΑΤ θα λειτουργήσει... όπως μπορεί».

«Μετά από μια διαρκή 30χρονη πορεία υπονόμευσης του ΚΕΑΤ σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό. Οι απολύσεις θα έχουν συνέπεια σε κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η φροντίδα των παιδιών, που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν», τόνισε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων, ενώ αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, «καθώς θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει αυτή την πορεία, έχουν χιλιάδες μέλη. Ολο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν πήραν θέση για όσα γίνονται, αλλά και στο ΔΣ του ΚΕΑΤ ψήφισαν όλες τις αποφάσεις που υπονομεύουν το μέλλον του καθώς και την πρόσφατη απόφαση για τις απολύσεις. Ο μόνος τρόπος να φρενάρει αυτή η κατάσταση είναι να ανατραπούν τα συμφέροντα που σήμερα εξουσιάζουν το λαό και τη χώρα μας».

«Η πολιτική τους είναι συγκεκριμένη, ό,τι γίνεται στο ΚΕΑΤ εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα μέτρα που παίρνουν στην κοινωνία. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι για αυτούς πολιτισμός είναι οι επενδύσεις και το κέρδος και όχι ο άνθρωπος», δήλωσε ο Γ. Κατσής, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων ΚΕΑΤ. Ενώ ο Μάριος Δουμπός, μέλος της ΣΕΑΑΝ, υπογράμμισε ότι «με το κλείσιμο του ΚΕΑΤ, οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση μαθημάτων σε οποιοδήποτε γενικό σχολείο, δε θα υπάρχουν υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα που έχουν οι τυφλοί και οι οικογένειές τους στην καθημερινή τους ζωή».

  • Την Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παναττική σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, στα γραφεία της Συντονιστικής Επιτροπής (Χαλκοκονδύλη 37).
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΕΚ ΣΙΝΔΟΥ
«Ατομική λύση δεν υπάρχει!»

Με συλλογικό αγώνα διεκδικούν κατάργηση των διδάκτρων οι σπουδαστές

Με οργάνωση της πάλης τους και αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα από την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, οι σπουδαστές του δημόσιου ΙΕΚ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη απαντούν στις απειλές για διαγραφή από τους καταλόγους όσων αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, στο ΙΕΚ της Σίνδου έχουν πραγματοποιηθεί συνελεύσεις όπου αποφασίστηκε η μη καταβολή των διδάκτρων και συγκεντρώθηκαν υπογραφές από όλους τους σπουδαστές. Η Επιτροπή καλεί τους σπουδαστές σε όλα τα ΙΕΚ να δράσουν ανάλογα, αποφασιστικά και οργανωμένα, να προχωρήσουν σε δημιουργία επιτροπών σε κάθε ΙΕΚ, σε γενικές συνελεύσεις, χωρίς να αφήσουν ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Επίσης, τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΣΔΙΕΚ και στις εκλογές που θα γίνουν 5 - 9 Μάρτη. «Ατομική λύση δεν υπάρχει! Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη συμμετοχή σπουδαστών, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα σωματεία», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι σπουδαστές.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για την αδυναμία σπουδαστών στο ΙΕΚ Σίνδου να πληρώσουν δίδακτρα, αλλά και γενικότερα προβλήματα των σπουδαστών των δημοσίων ΙΕΚ, Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, Θ. Ιγνατιάδης και Σ. Καλαντίδου. Οι βουλευτές καταγγέλλουν: «Με διαγραφή από τους καταλόγους των σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ Σίνδου Θεσσαλονίκης απειλούνται αρκετοί σπουδαστές του, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Προβλήματα όμως στην καταβολή των διδάκτρων αντιμετωπίζουν και άλλοι σπουδαστές και όχι μόνο του ΙΕΚ Σίνδου», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ, που ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα λάβει για να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα και επίσης, ζητούν κατάργηση των διδάκτρων στα Δημόσια ΙΕΚ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Αθλητισμός ενάντια στις ουσίες

Ο ρόλος του αθλητισμού στα πλαίσια της πρωτογενούς πρόληψης και της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι το κεντρικό στίγμα των διήμερων και ποικιλόμορφων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και χαρακτηρίστηκαν από ενθουσιώδη και μεγάλη συμμετοχή. Μέσα από το εξειδικευμένο επιμορφωτικό σεμινάριο από την Αναστασία Δόντη, προπονήτρια εθνικής ενοργάνου, το Δημοσθένη Ταμπάκο, Ολυμπιονίκη, και τη Μαρία Γεωργάτου, Κερκυραία Ολυμπιονίκη, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί καθηγητές Φυσικής Αγωγής, αναδείχθηκε ο τρόπος που μπορεί να δουλεύει ένας γυμναστής στο σχολείο για να βοηθήσει το παιδί να αγαπήσει τον αθλητισμό. Ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το ρόλο του αθλητισμού στην πρόληψη κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, με ομιλητές το Δημοσθένης Ταμπάκο και τη Γεωργάτου Μαρία, τον Ηλία Μιχαλαρέα (δρ Ψυχολογίας και δρ Κοινωνικής Γεωγραφίας), τον Ονούφριο Παυλογιάννη (δρ Ιστορίας του Αθλητισμού), το Νικόλαο Μόσχο (τεχνικός σύμβουλος ΣΕΓΑΣ) και το Νικόλαο Πέρρο (προπονητής και πρόεδρος του ΕΣΥΝ Κέρκυρας) επισημάνθηκε ότι ο αθλητισμός αποτελεί όπλο για μια στάση ζωής μακριά από τις ουσίες, όπλο για να γίνει ο άνθρωπος καλύτερος, να αναπτύξει την προσοχή του, την αντίληψη, τη μνήμη, την άμιλλα, το συναγωνισμό.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και η Λαϊκή Επιτροπή Σάμου διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σάμου. Ομιλήτρια Αργυρώ Στεφανάκη - Μαυρατζώτου, γιατρός και περιφερειακή σύμβουλος.
  • Η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση την Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο 1ο Εσπερινό ΓΕΛ (κτίριο «Ιωνιδείου», πλατεία Κοραή). Ομιλητές: Ηλίας Μιχαλαρέας, διδάκτορας Ψυχολογίας και Κοινωνικής Γεωγραφίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος της ΝΕΤ, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ