ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΧΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κάλεσμα παλλαϊκής οργάνωσης για την προστασία των ανέργων

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε ολόκληρη τη χώρα έκαναν χθες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταδικάζοντας τη μείωση των ήδη εξευτελιστικών επιδομάτων ανεργίας και απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Οι κινητοποιήσεις αυτές ανέδειξαν την ανάγκη ανάπτυξης συστηματικής και σχεδιασμένης παρέμβασης για τους ανέργους με στόχο την καλύτερη ανάδειξη των προβλημάτων τους, τη συσπείρωσή τους στις Επιτροπές Ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές και τα σωματεία, τη δράση με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Στην Αττική η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκεντρώσεις σε 22 καταστήματα. Στον ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι το ΠΑΜΕ και οι Επιτροπές Ανέργων Γαλατσίου, Πατησίων-Κυψέλης, με ντουντούκες και πανό καλούσαν τους ανέργους που προσέρχονταν να αντισταθούν στην εξαθλίωση και να παλέψουν ενάντια στη μείωση του επιδόματος ανεργίας και κάθε άλλου επιδόματος που δίνει ο ΟΑΕΔ. Να απαιτήσουν τη διαγραφή χρεών από τόκους, τη μείωση 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και άλλα. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανέργων Γαλατσίου καλεί τους άνεργους σε συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα της Εθνικής Αντίστασης και από εκεί θα γίνει πορεία στο Δημαρχείο για να θέσουν μεταξύ άλλων στο δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι άνεργοι.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Στο Περιστέρι, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν στη συγκέντρωση της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής το Σάββατο, 11 π.μ. στο μετρό στον Αγιο Αντώνη. Η εικόνα στον ΟΑΕΔ ήταν αποκαλυπτική. Από τις 6.30 το πρωί περιμένουν εκατοντάδες άνεργοι και μέχρι τις 9 π.μ. δεν υπάρχουν νούμερα για σειρά προτεραιότητας. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες αυτό το φαινόμενο έχει παγιωθεί και κατά μέσο όρο οι νέες εγγραφές και οι ανανεώσεις καρτών ανεργίας ξεπερνούν τις 500 τη μέρα.

Στην Ελευσίνα, η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, η τοπική Λαϊκή Επιτροπή, ταξικά σωματεία και απεργοί χαλυβουργοί μαζί με το σωματείο τους. Σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του υποκαταστήματος απαίτησαν, μεταξύ άλλων, ειδικότερα για τους απεργούς χαλυβουργούς να τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

«Στο χέρι μας είναι να δούμε χαΐρι...»

Στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου μέχρι και τις 12 το μεσημέρι οι άνεργοι που είχαν περάσει είχαν φτάσει τους 600. Δεν υπήρξε άνεργος που έφτανε στο κατάστημα που δεν σταμάτησε να πάρει την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που να μην συζητήσει με τους συγκεντρωμένους εκδηλώνοντας την οργή και αγανάκτησή του. Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις του άνεργου από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Νίκου Ελευθεριάδη: «Στα 3 τελευταία χρόνια έχω μόλις 64 ένσημα. Η γυναίκα μου είναι σχολική τροχονόμος στο δήμο Κερατσινίου χωρίς ένσημα με 174 ευρώ το μήνα από τα οποία της κρατάνε τα 16 ευρώ. Αντε να ζήσεις με δύο παιδιά στο Λύκειο. Σε λίγο καιρό θα μου κάνουν και έξωση γιατί χρωστάω και νοίκια. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Με τους αγώνες που οργανώνουν τα σωματεία μας καταφέραμε να έχουμε τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μηδέν ένσημα. Το ξέρω ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε πιο δυνατοί. Στο χέρι μας είναι να ενωθούμε για να δούμε χαΐρι».

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
«Ενα χρόνο άνεργος, τελείωσε και το επίδομα, τώρα μπορώ να πω ότι είμαι άπορος. Είμαι 66 χρονών, όχι περιθώρια δεν έχω πια ούτε και δυνάμεις», τόνιζε ο Σταύρος που «συνάντησε» χτες την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τον ΟΑΕΔ Καλλιθέας. Δίπλα ακριβώς η Ευτυχία, 59 ετών άνεργη η ίδια, τα δύο της παιδιά αλλά και ο σύζυγος- οικοδόμος στο επάγγελμα- λέει χαρακτηριστικά: «Μας τελείωσαν. Τελείωσαν όλες τις οικογένειες. Σε πια επιδόματα να στηριχτούμε, στα επιδόματα της πείνας; Αυτά που μας δίνουν δε φτάνουν όχι το μήνα να βγάλουμε, ούτε τη βδομάδα. Δεν πάει άλλο», τονίζει, ενώ η κ. Ελένη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, επίσης άνεργη προσθέτει: «Το ρεύμα δεν το έχω πληρώσει και εύχομαι να μη μου το κόψουν. Τα χρήματα δε φτάνουν, βοηθούν οι γονείς μας κι εκείνοι με τις στερεμένες τους συντάξεις. Απελπισία»!

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αύξηση της ανεργίας παίρνει τρομακτικές διαστάσεις με 72 εργαζόμενους καθημερινά να μένουν άνεργοι.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε διαδήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στην Οδό Δωδεκανήσου. Ακολούθησε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, όπου απαίτησαν σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους άνεργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας, καθώς πολλαπλασιάζονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκλείονται από τις υπηρεσίες υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις έγιναν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνεχίζουν στη «ΣΕΛΜΑΝ»

Αποφασισμένοι να ματαιώσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις και μειώσεις μισθών δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή που από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Χθες στην απεργία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο άλλο εργοστάσιο του Ομίλου στην Κομοτηνή, που παράγει ρητίνες.

Στο εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή, έγιναν 25 απολύσεις τον περασμένο Μάιο, ενώ στο τέλος του χρόνου οι εργαζόμενοι βγήκαν σε αναγκαστικές άδειες. Τώρα η επιχείρηση ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει το προσωπικό περίπου στο μισό και να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω και δεν διαπραγματεύονται απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Θυμίζουμε ότι η ΣΕΛΜΑΝ εξαγοράστηκε πριν περίπου 2 χρόνια από την Alfa Wood. Η ΣΕΛΜΑΝ έχει εργοστάσια στη Χαλκίδα και την Κομοτηνή, που παράγουν κοντραπλακέ, μοριοσανίδες, μονάδες επενδεδυμένων επιφανειών με μελαμίνη κλπ., κατέχει το 85% της Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ στην Κομοτηνή που παράγει ρητίνες, και άλλες επιχειρήσεις σε Πάτρα, Ρουμανία κλπ.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Απεργούν σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας απεργώντας ενάντια στην εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Υγείας, που εξοντώνει το φαρμακείο της γειτονιάς.

Την απεργία προκήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά την απόφαση αυτή δεν την υιοθέτησαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Χανίων, οι οποίοι επιμένουν μόνο στην πληρωμή των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι έχουν αποφασίσει, θέση με την οποία διαφώνησε μόνο η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών», να άρουν, με μια χρονική κλιμάκωση, την πίστωση στη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλιστικών ταμείων, αναγκάζοντας ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άνεργους και ανασφάλιστους να πληρώνουν απ' την τσέπη τους το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΠΑΜΕ
Οργανώνει αιμοδοσία στις 11 Μάρτη

Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή, 11 Μάρτη και καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Το αίμα μας το διαθέτουμε για τις ανάγκες της τάξης μας. Δημιουργούμε τράπεζα αίματος. Γνωρίζουμε τις ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντιπαλεύουμε τη λογική της μετατροπής σε εμπόρευμα όλων των αγαθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που προωθούν τα επιτελεία της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Το αίμα της εργατικής τάξης το διαθέτουμε για τις ανάγκες των συναδέλφων μας όπου και όποτε απαιτείται, δεν το χαρίζουμε στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/3/2012 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β).

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ, να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή του ΠΑΜΕ».

ΤΡΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ, αυξημένο αριθμό στο λεγόμενο δείκτη μαντού στους φυλακισμένους των φυλακών Δομοκού διαπίστωσαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας όπου κάνουν εξετάσεις οι φυλακισμένοι. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο έλεγχος μαντού παρουσιάζει δείκτη 45,8% (βρέθηκαν θετικοί 171 απ' τους 373 εξετασθέντες), ποσοστό πολύ υψηλότερο απ' το γενικό πληθυσμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ