ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν μισθούς 300 ευρώ!

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία των Θεσσαλών Βιομηχάνων
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία των Θεσσαλών Βιομηχάνων
Θέλοντας να λειτουργήσει ως προπομπός των μεθοδεύσεων και των ενεργειών των μεγαλοεπιχειρηματιών ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), προτείνει εργατικούς μισθούς 300 ευρώ που θα «κατοχυρωθούν», καθ' άπασαν την ελληνικήν επικράτειαν, με την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και με ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων!

Σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, ο πρόεδρός του ΣΘΕΒ, Απ. Δοντάς, αφού υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς πρέπει να γίνουν σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε συλλογικό, ή κλαδικό, σημείωσε ότι «η "ισορροπία" για την ελληνική οικονομία, με τα δεδομένα του ΑΕΠ και των εξαγωγών, επέρχεται με τη μείωση των πραγματικών μισθών στα 300 ευρώ».

Επιχειρώντας, δε, να δικαιολογήσει τις μεγάλες μειώσεις μισθών στις οποίες, ήδη, έχουν προχωρήσει οι βιομήχανοι, είπε ότι «προκειμένου να μειωθεί το κόστος για μια επιχείρηση, δυστυχώς, μέσα στα νούμερα που μπορείς να ψαλιδίσεις, το βασικότερο από όλα είναι το εργατικό κόστος».

Στην προσπάθειά τους ν' αυξήσουν τα κέρδη τους, οι Θεσσαλοί βιομήχανοι δε μένουν, μόνο, στη απαίτηση για ισοπέδωση του εργατικού μισθού, αλλά και διεκδικούν κι ένα «καλό μερίδιο» και από τα χρήματα που μοιράζονται στο πλαίσιο του γενικότερου «αναπτυξιακού πακέτου», το οποίο ετοιμάζει η τρόικα. Κι όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, ο ΣΘΕΒ, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα καταθέσει στην Task Force ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Πρόκειται - είπε - για ένα αναπτυξιακό μοντέλο για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί πλεόνασμα στη Θεσσαλία με έμφαση τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση και την προστιθέμενη αξία».

Εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ντόπιων βιομηχάνων στον ανταγωνισμό τους με τα ξένα μονοπώλια, ο Απ. Δοντάς - ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος» στα Φάρσαλα, αλλά κα του μεγαλύτερου στα Βαλκάνια φωτοβολταϊκού πάρκου, που λειτουργεί δίπλα της - επεσήμανε ότι «ο έλεγχος για την ανάπτυξη πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια, καθώς η χώρα έχει σημαντικότατους πρωτογενείς πόρους, τόσο σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο, όσο και στον αγροτικό τομέα».

Η ανάπτυξή τους είναι «τάφος» για τους εργάτες

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κάνει λόγο για «απροκάλυπτο ταξικό κυνισμό της διοίκησης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών» και επισημαίνει: «Αξιοποιούν την οικονομική κρίση και την ανεργία, που το ίδιο το εκμεταλλευτικό τους σύστημα δημιουργεί, αλλά και την τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, για να οδηγήσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τους μισθούς και στην αφαίρεση όποιων εργατικών κατακτήσεων κέρδισε με τον αγώνα της η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες. Ομολογούν ουσιαστικά ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, θα είναι ο τάφος των εργατών». Καλεί τους εργάτες, με αποκούμπι το ΕΚΛ «να οργανωθούν στα σωματεία τους, σε σωματειακές επιτροπές στους τόπους δουλειάς, να κάνουν συνελεύσεις και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια μείωσης των μισθών, κατάργησης των ΚΣΣΕ και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Να αντιταχθούν στις προσπάθειες των επιχειρηματιών για δημιουργία Ενώσεων Προσώπων και επιχειρησιακών συμβάσεων που οδηγούν στη δραστική μείωση μισθών».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Απεργιακή απάντηση στην εξαθλίωση των εργατών

Αποφάσισε απεργία στις 4 Απρίλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Απρίλη, απαιτώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποφάσισε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Η Ομοσπονδία, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της πάλης για την επιτυχία της απεργίας στα χέρια τους, έτσι ώστε όχι μόνο να μη γίνει καμιά αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο, αλλά και να διεκδικήσουν αυξήσεις σε ικανοποιητικό βαθμό.

«Ο αγώνας αυτός», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, γιατί ο συσχετισμός δύναμης είναι αυτός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μάχη που θα δώσουμε. Αν μας βρουν απέναντί τους όλους μαζί, ενωμένους και αποφασισμένους, θα υποχωρήσουν, η σύγκρουση με τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις του κλάδου θα φέρει τη νίκη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές, όλους τους πρωτοπόρους εργαζόμενους του κλάδου να μπουν μπροστά σε αυτήν την μάχη. «Γινόμαστε όλοι μέλη των σωματείων μας, συγκροτούμε επιτροπές στους χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχουν, απομονώνουμε τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, δυναμώνουμε τα ταξικά σωματεία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Και τονίζει: «Κανένα σωματείο του κλάδου δεν πρέπει, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει μείωση μισθών, κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στην πίεση για ατομική σύμβαση. Διεκδικούμε: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Καμιά μείωση μισθών - ουσιαστικές αυξήσεις. Κατάργηση των χαρατσιών. Δημόσια δωρεάν υγεία - παιδεία. Ουσιαστική ενίσχυση των ανέργων. Οργανώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε επιχείρηση, πραγματοποιούμε συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις».

Η Ομοσπονδία, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να μην επιτρέψουν «οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας να ζουν στην εξαθλίωση ενώ εμείς παράγουμε τον πλούτο της χώρας μας». Και καταλήγει: «Συνάδελφοι, ο αγώνας μας για συλλογική σύμβαση θα είναι σκληρός αλλά δίκαιος. Μόνο με την ενωμένη πάλη μας θα κάμψουμε τον αντίπαλο. Μόνο με την ενωμένη πάλη μας θα κάμψουμε την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεργάζονται στενά για τη σφαγή στα μεροκάματα

Κινητοποίηση σήμερα έξω από τα δικαστήρια, στις 2 μ.μ.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψουν τον αγώνα που δίνουν με αποφασιστικότητα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2012, η εργολαβική επιχείρηση της «ΖΗΜΕΝΣ» κατέφυγε χτες στα δικαστήρια αξιώνοντας την ποινικοποίηση του αγώνα και της συνδικαλιστικής δράσης. Την ίδια ώρα, η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, επειδή ακριβώς έχει υπογράψει τη Σύμβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Ζώνης, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) απαιτεί τώρα, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να μη θεωρούν ημερήσιες καταστάσεις με τα μεροκάματα που προβλέπει η Τοπική Συλλογική Σύμβαση!

Η «ΖΗΜΕΝΣ» κατέθεσε χτες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και προσωρινής διαταγής, που θα εκδικαστεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στα δικαστήρια του Πειραιά, απαιτώντας προκλητικά, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, να απαγορευτεί στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, αλλά «και σε άπαντα μέλη αυτών»(!) να βρίσκονται στην είσοδο, αλλά και στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου δουλεύει το συνεργείο της «ΖΗΜΕΝΣ»! Να διαταχθεί χρηματική ποινή 5.000 ευρώ στον καθένα από τους συνδικαλιστές και τα μέλη για κάθε μέρα που παραβιάζουν την προσωρινή διαταγή και προσωπική κράτηση!

Τα σωματεία της Ζώνης καλούν σήμερα το μεσημέρι στις 2 μ.μ. τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στα δικαστήρια την ώρα της εκδίκασης, για να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετοιμάζουν την απεργία τους

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα οργανώνουν οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, διοργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 13 Μάρτη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Επιπρόσθετα, η ΠΕΜΕΝ καλεί τους μηχανικούς σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 14 Μάρτη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεών της προκειμένου να καθορίσουν τους στόχους και το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος.

«ΦΕΙΔΑΣ»
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Εντείνουν τη δράση τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Συνδικάτο της Αττικής, για την οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς. Σ' αυτή την κατεύθυνση μετά από σύσκεψη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΦΕΙΔΑΣ» (δέρμα - υποδηματοποιία), προχώρησαν σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα. Αντίστοιχα, στην εταιρεία «ΑΓΛΟΥΜΠΑΣ», οι εργαζόμενοι, μετά από γενική συνέλευση, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η εταιρεία επιχειρήσει να περάσει τα νέα αντεργατικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ