ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011
Στο 1.033.507 μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι!

«Μακελειό» ιδιαίτερα για νέους και γυναίκες

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, το Δεκέμβρη του 2011, η ανεργία ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ανέργους φτάνοντας τους 1.033.507, με την ανεργία να ανέρχεται πλέον στο 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι πάνω από το 50% των νέων και πάνω από το 25% των γυναικών είναι άνεργοι.

Συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2010 οι άνεργοι αυξήθηκαν 299.862 άτομα, αύξηση 40,9%. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα το Δεκέμβρη του 2011 (3.899.319 από 4.233.764 το Δεκέμβρη του 2010), μείωση 7,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός παρουσίασε μια συγκριτικά μεγάλη άνοδο κατά 70.000 άτομα (από 4.353.148 σε 4.424.562) ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αυξομειώσεις της τάξης των 20-25 χιλιάδων. Η απογοήτευση που καλλιεργεί η μακρόχρονη και χωρίς αποτέλεσμα αναζήτηση εργασίας, οδηγεί τμήματα των ανέργων να σταματούν να ψάχνουν για δουλειά.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανεργία στους νέους. Στις ηλικίες 15-24 ετών είναι 51,1% (από 39% το Δεκέμβρη του 2010), 25-34 ετών φθάνει το 28,7% (από 21%). Στις γυναίκες η ανεργία φθάνει το 25,3% (από 18,7%). Επίσης, στις ηλικίες 35-44 ετών η ανεργία έφθασε στο 17,9% (από 12,2% το Δεκέμβρη του 2010), 45-54 ετών στο 14,8% (από 9,2% ), 55-64 ετών στο 10,1% (από 7,1%) και 65-74 ετών στο 4,2% (από 2,9%).

Γεωγραφικά τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (24,5%), Μακεδονίας - Θράκης (23,1%), Αττικής (21,5%), Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (21%).

Τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι ανέδειξε η παρέμβαση που έκαναν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα Γουβών, στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε οικογένεια με τρία παιδιά. Η μητέρα της οικογένειας είναι άνεργη εδώ και 18 μήνες και ο σύζυγός της τους τελευταίους δυο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες ακόμα, και των τριών παιδιών τους.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας δείχνουν το μεγάλο μακελειό που γίνεται. Ιδιαίτερα στη νεολαία, στις γυναίκες.

Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν σκόπιμα τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους χιλιάδες απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τις τεράστιες μειώσεις μισθών και μεροκαμάτων.

Αποκρύπτουν επίσης τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και αναζητούν δουλειά για ένα πενιχρό μεροκάματο.

Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και θεριεύει σε περίοδο κρίσης.

Η ανεργία το επόμενο διάστημα θα γιγαντωθεί και εξαιτίας της εμβάθυνσης της οικονομικής ύφεσης από τις δέσμες βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούν μέτρα προστασίας τους. Διεκδικούν συνολικά μαζί με τους εργαζόμενους καμιά μείωση του επιδόματος ανεργίας και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Ο δρόμος για τους άνεργους είναι η οργάνωση της πάλης για να αποτινάξουν από πάνω τους τα δεσμά του καπιταλιστικού συστήματος που τους κάνει τη ζωή μαρτύριο». Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, τους ανέργους, το κάθε σωματείο των εργαζομένων και την κάθε οργάνωση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων «σε συνεχή αγωνιστικό πόλεμο μέχρι να συντρίψουν την αντεργατική πολιτική. Να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα... Να δυναμώσουν πιο πολύ τους δεσμούς τους με τους ανέργους, τις γυναίκες, τη νεολαία δίνοντας βάρος στην οργάνωσή τους στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές συνοικίες. Να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τις απολύσεις στο Δημόσιο

Νέα προβλήματα για τη λαϊκή οικογένεια από τη συρρίκνωση μιας σειράς δημόσιων δομών και υπηρεσιών

Το θέμα της μείωσης των δομών της Δημόσιας Διοίκησης κατά 30 - 40% που σημαίνει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει νομοσχέδιο στη Βουλή (με τη μορφή του κατεπείγοντος) στο οποίο θα προβλέπονται τα νέα οργανογράμματα που καταρτίστηκαν από τους υπουργούς για τα υπουργεία στα οποία προΐστανται.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα προκύψει κατάργηση σημερινών οργανικών θέσεων με συνέπεια την απόλυση εργαζομένων, ακόμη κι εκείνων που σήμερα καλύπτονται από τη μονιμότητα. Σημειώνεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει πως πρέπει να απολυθεί τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων στους οργανισμούς του Δημοσίου και τα υπουργεία, ώστε να έχει μειωθεί κατά 15.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων το 2012. Το σύνολο των απολύσεων μέχρι το 2015 θα φτάσει τις 150.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προτείνει μείωση των δομών του κατά 35%, το υπουργείο Ανάπτυξης κατά 46%, το υπουργείο Παιδείας κατά 44% (κεντρικές υπηρεσίες) και 58% (περιφερειακές υπηρεσίες), το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά κατά 40% και το υπουργείο Εσωτερικών κατά 30%.

Τις απολύσεις προδιαγράφουν άλλωστε και η μείωση των δημόσιων δομών Υγείας, αφού καταργούνται 50 νοσοκομειακές μονάδες, 27 τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, 7 περιφερειακά υποκαταστήματα. Χαρακτηριστικό των συνεπειών που θα έχει για το λαό η συρρίκνωση των ούτως ή άλλως ανεπαρκών δημόσιων δομών και υπηρεσιών.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Με τα μέτρα αυτά η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εφαρμόζει το μνημόνιο 2, το οποίο ρητά ορίζει πως πρέπει να απολυθεί τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων στους οργανισμούς και τα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων το 2012 και των 150.000 απολύσεων μέχρι το 2015, δηλ. ο στόχος της μείωσης του λεγόμενου μισθολογικού κόστους.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

Να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα!

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα υπουργεία να δώσουν σήμερα μια πρώτη απάντηση:

Αφήνουμε τώρα χαρτιά, μολύβια στο γραφείο και κατεβαίνουμε όλοι για Γενική Συνέλευση ή για μαζική παρουσία, διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

Στο βαθμό που επιχειρήσουν έστω και μια απόλυση απαντάμε όλοι μαζί, με όλους τους τρόπους, με όλες τις μορφές πάλης, με απεργίες, καταλήψεις, συλλαλητήρια κ.α.

Από σήμερα όλοι μαζί στο προαύλιο ή στη γενική συνέλευση, στα γραφεία ή τους διαδρόμους αποφασίζουμε για την κλιμάκωση της πάλης, για την ανάγκη παλλαϊκού συντονισμένου αγώνα, απαιτώντας νέα γενική απεργία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ολοι για έναν και ένας για όλους.

Καμιά απόλυση. Καμιά αξιολόγηση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους.

Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Καμιά θυσία, την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν. Η πλουτοκρατία, οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι.»

Απεργία στην «COCA COLA»

Απεργιακή κινητοποίηση στις 16, 17 και 18 Μάρτη, στα εργοστάσια της «COCA COLA 3Ε», αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εμφιαλωμένων Ποτών, απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία κλεισίματος των δύο εργοστασίων του ομίλου σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στην παραπάνω απόφαση κατέληξαν τα ΔΣ των δύο Ομοσπονδιών μετά από συνεδρίαση, όπου εκτός απ' την κοινή τους δράση ενάντια στο κλείσιμο των δύο εργοστασίων, προχωρούν και σε συντονισμό όσον αφορά το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

«Ο όμιλος της COCA COLA χρόνια τώρα εκμεταλλεύτηκε άγρια τους εργαζόμενους στη χώρα μας φτιάχνοντας εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με ανακοίνωσή της. Και τονίζει: «Παρ' όλα αυτά, με την άμεση βοήθεια των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων διώχνει εργαζόμενους με διπλή αποζημίωση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Παρά την οικονομική κρίση ο όμιλος αυτός έχει τεράστια κέρδη το 2011. Για τις δύο ομοσπονδίες είναι ζήτημα αρχής να σταματήσει αυτή η διαδικασία κλεισίματος των δύο εργοστασίων και η υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανεργατική, λαϊκή δράση για την προστασία των ανέργων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας:

«Πανεργατική και λαϊκή δράση και οργάνωση τώρα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Καμία μείωση, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους και όχι μόνο στο 1/3 των ανέργων που δίνεται σήμερα. Πλήρη διαγραφή των δανείων για την πρώτη κατοικία, κούρεμα 50% των άλλων χρεών και πάγωμα για όλο το διάστημα της ανεργίας. Παροχή τροφίμων με κρατική ευθύνη. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του».

Προσφορά από τους Κύπριους συνταξιούχους

Την Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων (τμήμα της ΠΕΟ) ευχαριστεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και ΕΤΜ, για την προσφορά της στο συνταξιουχικό κίνημα της Ελλάδας, με το ποσό των 3.000 ευρώ. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, τονίζει ότι «με τη χειρονομία της η Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη αλληλεγγύης και σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνες και Κύπριους συνταξιούχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ