ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο εργασιακός μεσαίωνας

Την Κυριακή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων

Από πρόσφατη λαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές και το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων στη Βαρκελώνη
Από πρόσφατη λαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές και το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων στη Βαρκελώνη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα (ανάλογο με αυτό στη χώρα μας) και θέτουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων ψήφισε χτες το ισπανικό Κοινοβούλιο με 197 ψήφους υπέρ και 142 κατά.

Οι τροποποιήσεις στην εργασιακή νομοθεσία αφορούν σε μια άγρια μείωση του κόστους των απολύσεων, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους εργοδότες. Δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να ελαστικοποιούν το ωράριο των εργαζομένων. Προβλέπουν επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μείωση των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας. Εως σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση θα είναι «χρήσιμη» στη μείωση της ανεργίας που έχει φτάσει στο ...επίσημο 23% (με το πραγματικό να είναι πολύ μεγαλύτερο), με το ποσοστό αυτό να προσεγγίζει το 50% ανάμεσα στους νέους έως 25 ετών.

Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μάρτη, διοργανώνεται κινητοποίηση από την «UGT» (Γενική Ενωση Εργατών) και την «CCOO» (Εργατικές Επιτροπές) που διατείνονται ότι παλεύουν ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία στις 19 Φλεβάρη, την οποία διοργάνωσαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δύο αυτών συνδικάτων ύστερα από τη δυσαρέσκεια και την οργή που εκδηλώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων που απαιτούν μια διαρκή κινητοποίηση με στόχο τη γενική απεργία. Προς αυτή την κατεύθυνση τάσσεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας που καλεί τους εργαζομένους σε ανυπακοή στις συμφωνίες που προκύπτουν από το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - στον οποίο συμμετέχουν εδώ και χρόνια οι συμβιβασμένες CCOO και UGT - και ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο προσανατολισμός του αγώνα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων για την ανατροπή του καπιταλισμού, ώστε να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι μετανάστες (πάλι) στο προεκλογικό στόχαστρο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο προσφιλές του θέμα, αυτό των μεταναστών, κατέφυγε εκ νέου για να προσεγγίσει το ακροδεξιό ακροατήριό του και να το αποσπάσει από το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λε Πεν, ο απερχόμενος Πρόεδρος. Ο Νικολά Σαρκοζί πυροδότησε σειρά έντονων αντιδράσεων στην μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση δηλώνοντας, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Φρανς 2», ότι μία από τις προτεραιότητές του εφόσον επανεκλεγεί Πρόεδρος θα είναι να «εισηγηθεί σκληρότερους νόμους για την μετανάστευση έτσι ώστε να γίνει πιο δύσκολη η παραμονή στη χώρα ξένων υπηκόων και η τέλεση γάμων με ξένους υπηκόους» αλλά και η μείωση του αριθμού των μεταναστών που ζουν στη Γαλλία (επισήμως) από 180.000 σε 100.000. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των κοινωνικών βοηθημάτων που τους δίνονται με γνώμονα τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας!

Επειδή, όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν αρκετά πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, το ενδεχόμενο της ήττας αρχίζει να τίθεται ανοιχτά προς τον Σαρκοζί από τους δημοσιογράφους. Ετσι, έσπευσε ν' απαντήσει ότι σε περίπτωση που ηττηθεί στις προεδρικές της 22ας Απριλίου (β' γύρος στις 6 Μαΐου), τότε θ' αποσυρθεί τελείως από την πολιτική και θα κάνει «κάτι άλλο». Βέβαια η αλλαγή σκυτάλης με τον σοσιαλδημοκράτη διαχειριστή Ολάντ δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση των εργαζομένων στην Γαλλία ή την ΕΕ, όπως ισχυρίζονται διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οπορτουνιστικές δυνάμεις.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ιταλο-σερβική συνάντηση κορυφής...

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Σερβίας και Ιταλίας στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλαδή της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, κοινή δήλωση για «διμερή συνεργασία κατά του οργανωμένου εγκλήματος» και «μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών» υπέγραψαν χτες μεταξύ άλλων Ιταλοί και Σέρβοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο της διμερούς Συνόδου Κορυφής Σερβίας - Ιταλίας που ολοκληρώθηκε χτες στο Βελιγράδι, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Σε αυτήν τη δεύτερη (από το 2009) σερβο-ιταλική σύνοδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός ενθάρρυνε τη σερβική ηγεσία να προχωρήσει το «γρηγορότερο» την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, λέγοντας ότι το Βελιγράδι άξιζε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που της δόθηκε κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής ηγετών της ΕΕ. Σε άλλο σημείο, ο Μόντι σημείωσε πως παρά τις διαφορετικές θέσεις Βελιγραδίου και Ρώμης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου (την ανεξαρτησία του οποίου αναγνωρίζει η Ιταλία) θα πρέπει να συνεχίσει η «βούληση για διάλογο»...

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντις εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, διευκρινίζοντας ότι η Σερβία επιθυμεί να λύσει το πρόβλημα, ότι δεν επιθυμεί το «πάγωμά» του και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι διευθέτησής του.

Ωρες πριν, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά το 1/3 το μέγεθος της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής κατοχής (EULEX) που διατηρεί στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη τη βελτιωμένη κατάσταση ασφαλείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο βορρά, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι. Σύμφωνα με την ΕΕ, στόχος ήταν να έχει συνολικά 1.950 αστυνομικούς, τελωνειακούς, εισαγγελείς και δικαστές από ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα διαθέτει ξένο προσωπικό που φθάνει τα 1.350 στελέχη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρις Στεφάνοβιτς προέβλεψε ότι η επόμενη φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί μετά τις σερβικές βουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές που αναμένονται γύρω στις 22 Απρίλη. Οπως είπε, επί τάπητος θα τεθούν θέματα για τη διαχείριση και παραγωγή ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και ζητήματα ενός διαλόγου που θα έχει «περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα» που θα ευθυγραμμίσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «με τα εθνικά συμφέροντα, το σύνταγμα και τους νόμους της Σερβίας»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Στις 3 Μάη αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου να εξετασθεί το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με την έκρηξη που σημειώθηκε πέρσι τον Ιούλη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, κατόπιν αίτησης συγγενών τριών εκ των θυμάτων.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στο ξενοδοχείο «Grand Mercure Park Avenue Hotel», της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και ακόμα πέντε να τραυματιστούν, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τα αίτια.

ΡΩΜΗ.-- Δίκτυο παιδεραστών που εκτεινόταν σε τουλάχιστον 28 χώρες και χρησιμοποιούσε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την ανταλλαγή πορνογραφικών φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εξάρθρωσε η ιταλική αστυνομία. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ιταλία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία και διεξάγεται έρευνα για άλλους 112 υπόπτους.

ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Καταγγέλλεται η άδικη φυλάκισή τους

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την άδικη φυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται σχεδόν 14 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ κατήγγειλε η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρδο, ενός εκ των πέντε, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η ίδια υπογράμμισε πως έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια από τότε που η Ομάδα Εργασίας των Αυθαίρετων Κρατήσεων έκρινε άδικη τη φυλάκιση των «5» και η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατάει την ίδια στάση ενάντια στους Κουβανούς αγωνιστές. Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ρενέ Γκονζάλες, ο οποίος αφού αποφυλακίστηκε είναι αναγκασμένος να παραμείνει στις ΗΠΑ υπό το καθεστώς της «περιορισμένης αποφυλάκισης» με κίνδυνο κατά της ζωής του. Ο Ρενέ έχει ζητήσει προσωρινή άδεια για να μεταβεί στην Κούβα για να επισκεφθεί τον ετοιμοθάνατο αδερφό του, κάτι που οι αρχές των ΗΠΑ απέρριψαν.

Η Αντριάνα Πέρες συναντήθηκε επίσης με την Γκαμπριέλα Γκούζμαν, βοηθό του Ειδικού Εισηγητή για τη Βία κατά των Γυναικών, αλλά και τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νέιβι Πιλάι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ