Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ιταλο-σερβική συνάντηση κορυφής...

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Σερβίας και Ιταλίας στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλαδή της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, κοινή δήλωση για «διμερή συνεργασία κατά του οργανωμένου εγκλήματος» και «μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών» υπέγραψαν χτες μεταξύ άλλων Ιταλοί και Σέρβοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο της διμερούς Συνόδου Κορυφής Σερβίας - Ιταλίας που ολοκληρώθηκε χτες στο Βελιγράδι, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Σε αυτήν τη δεύτερη (από το 2009) σερβο-ιταλική σύνοδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός ενθάρρυνε τη σερβική ηγεσία να προχωρήσει το «γρηγορότερο» την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, λέγοντας ότι το Βελιγράδι άξιζε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που της δόθηκε κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής ηγετών της ΕΕ. Σε άλλο σημείο, ο Μόντι σημείωσε πως παρά τις διαφορετικές θέσεις Βελιγραδίου και Ρώμης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου (την ανεξαρτησία του οποίου αναγνωρίζει η Ιταλία) θα πρέπει να συνεχίσει η «βούληση για διάλογο»...

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντις εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, διευκρινίζοντας ότι η Σερβία επιθυμεί να λύσει το πρόβλημα, ότι δεν επιθυμεί το «πάγωμά» του και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι διευθέτησής του.

Ωρες πριν, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά το 1/3 το μέγεθος της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής κατοχής (EULEX) που διατηρεί στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη τη βελτιωμένη κατάσταση ασφαλείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο βορρά, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι. Σύμφωνα με την ΕΕ, στόχος ήταν να έχει συνολικά 1.950 αστυνομικούς, τελωνειακούς, εισαγγελείς και δικαστές από ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα διαθέτει ξένο προσωπικό που φθάνει τα 1.350 στελέχη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρις Στεφάνοβιτς προέβλεψε ότι η επόμενη φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί μετά τις σερβικές βουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές που αναμένονται γύρω στις 22 Απρίλη. Οπως είπε, επί τάπητος θα τεθούν θέματα για τη διαχείριση και παραγωγή ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και ζητήματα ενός διαλόγου που θα έχει «περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα» που θα ευθυγραμμίσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «με τα εθνικά συμφέροντα, το σύνταγμα και τους νόμους της Σερβίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ