Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αποτύπωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ισορροπιών από τους «6»

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με μια κοινή ανακοίνωση η ομάδα των «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα- και Γερμανία) απευθύνουν πιεστική έκκληση προς την ιρανική ηγεσία «να εμπλακεί σε έναν δημιουργικό και ειλικρινή διάλογο, άνευ όρων, για το πυρηνικό της πρόγραμμα». Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης της διοίκησης του 35μελούς συμβουλίου των διευθυντών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στη Βιέννη, είναι εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη και καταλήγει χαρακτηρίζοντας τη διπλωματία «ιδανικότερο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων» προκειμένου να καλυφθούν οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο την πολύτιμη γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, και αιχμή τη Συρία.

Την προθυμία της να συμμετάσχει σε διάλογο με την ομάδα των «6» επανέλαβε η ιρανική ηγεσία δηλώνοντας «αισιόδοξη» και για το αποτέλεσμα, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν για το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς. Από την πλευρά του, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ χαιρέτισε την αποστροφή του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ότι «στόχος είναι ν' αποφευχθεί η στρατιωτική επιλογή για το Ιράν» και ότι «είναι δυσάρεστο ορισμένοι να μιλούν με ελαφρότητα για πόλεμο με το Ιράν», αν και εξέφρασε δυσαρέσκεια για την επιμονή Ομπάμα στην ενίσχυση των κυρώσεων.

Σύγχυση, στο μεταξύ, έχει προκληθεί μετά το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ» σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον πρότεινε στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Νετανιάχου στις ΗΠΑ, να του χορηγήσει υπερσύγχρονες διατρητικές βόμβες anti bunker και αεροσκάφη ανεφοδιασμού με αντάλλαγμα να μην επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν μέσα στο 2012. Εντελώς διαφορετική είναι η εκδοχή που δίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τις ΗΠΑ τον εξοπλισμό αυτό και ότι αυτές δέχτηκαν να τον προμηθεύσουν χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Dialog» στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» το 58% των Ισραηλινών διαφωνεί με την εξαπόλυση μονομερούς επίθεσης κατά του Ιράν από τον ισραηλινό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ