Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μαραθώνιος επαφών και παζαριών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ -ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε σχετικά υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του νέου σχεδίου απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ με στόχο η συζήτηση να ολοκληρωθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να καθίσταται δυνατός ο υπερσκελισμός των ενδο-ιμπεριαλιστικών διαφωνιών με τις Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία να πιέζουν ασφυκτικά τις Ρωσία και Κίνα να «μην απομονωθούν περισσότερο και να συμβάλλουν στον τερματισμό του αιματοκυλίσματος» και τις Ρωσία και Κίνα να επιμένουν στην υιοθέτηση «ισορροπημένης στάσης» με εκατέρωθεν έκκληση για τερματισμό της βίας, κάτι που επανέλαβε, χθες, ο Κινέζος απεσταλμένος στη Δαμασκό. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κατήγγειλε, χθες, ότι ένοπλοι της συριακής αντιπολίτευσης «εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από την νέα ηγεσία της Λιβύης», μια καταγγελία στην οποία η νέα λιβυκή ηγεσία δεν απάντησε, επιμένοντας ότι έχει αποφασίσει μόνο τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για τους τρόπους χορήγησης της ανθρωπιστικής βοήθειας αναμενόταν να συζητήσει με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας της Συρίας, αργά χτες, και η επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ. Η Βάλερι Εϊμος δήλωσε «συγκλονισμένη» από όσα είδε στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, υποστηρίζοντας ότι είναι «εντελώς ισοπεδωμένη» και εκφράζοντας ανησυχία για το πού βρίσκονται οι κάτοικοί της. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, ασχέτως των άλλων μέτρων, ετοιμάζει αποθέματα τροφίμων για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης 90 ημερών σε περίπτωση που χρειαστεί στη Συρία.

Τον άμεσο τερματισμό της βίας «εκατέρωθεν» και την εξεύρεση πολιτικής λύσης, «γιατί με περαιτέρω στρατιωτικοποίηση θα επιδεινωθεί η κατάσταση» θα ζητήσει από τη Δαμασκό και από την αντιπολίτευση ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Αυτό δήλωσε ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε σειρά επαφών, χθες, στο Κάιρο με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και αντιπροσωπείες αραβικών κρατών, και φθάνει το Σάββατο στη Συρία. Την πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία από δυνάμεις «που δε βρίσκονται στην περιφέρεια» απέκλεισαν και οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Τυνησίας που συναντήθηκαν, χτες στην Τύνιδα, χωρίς, όμως, ν' αποκλείσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης αραβικών στρατευμάτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε Ιντλίμπ και Ντέιρ αλ Τζουρ και σε προάστια της Δαμασκού. Η είδηση, όμως, είναι βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και απεικονίζει τον υφυπουργό Πετρελαίου Αμπντο Χουσαμελντίν, να ανακοινώνει την αποσκίρτησή του μετά από 33 χρόνια ως δημόσιος λειτουργός, να καταγγέλλει το συριακό καθεστώς και να καλεί και άλλους να «περάσουν στις γραμμές της αντιπολίτευσης». Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που εκφράζει κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», χαιρέτισε την κίνηση του Χουσαμελντίν, αν και δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα του βίντεο.

  • Συνάντηση με αντιπροσωπεία της οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης «Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή», που δε συμμετέχει στο, κατά κύριο λόγο, ισλαμιστικό «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» είχε χθες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, στην Αθήνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ