Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Γυναίκες κρατούμενες στο επίκεντρο της Ημέρας της Γυναίκας

Οι γυναίκες που διαδήλωσαν και χτες ενάντια στην κατοχή δέχτηκαν την επίθεση με μάνικες απο τον ισραηλινό στρατό
Οι γυναίκες που διαδήλωσαν και χτες ενάντια στην κατοχή δέχτηκαν την επίθεση με μάνικες απο τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια που υφίστανται στα χέρια των Ισραηλινών δεσμοφυλάκων οι Παλαιστίνιες κρατούμενες ήταν το κύριο θέμα των εκδηλώσεων που το παλαιστινιακό υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων οργάνωσε, χτες, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η οποία είναι επίσημη γιορτή στα παλαιστινιακά εδάφη. Από τους, περίπου, 800.000 Παλαιστινίους που έχουν περάσει από τις ισραηλινές φυλακές όλα αυτά τα χρόνια της κατοχής, τουλάχιστον οι 10.000 είναι γυναίκες.

Ελάχιστες από τις γυναίκες αυτές έχουν μιλήσει για τις στιγμές που πέρασαν στα ισραηλινά κρατητήρια και μετρημένες στα δάχτυλα είναι εκείνες που έχουν δεχτεί να κάνουν επώνυμες καταγγελίες φοβούμενες ένα δεύτερο εξευτελισμό λόγω των αυστηρών ηθών που ισχύουν στους κόλπους της παλαιστινιακής κοινωνίας. Ολες οι υπάρχουσες μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι τις περισσότερες φορές εκτός από τους ξυλοδαρμούς, η συνηθέστερη μέθοδος κακοποίησης των γυναικών από τον ισραηλινό στρατό είναι η σεξουαλική κακοποίηση, είτε ως απειλή, είτε λεκτικά είτε και σωματικά κυρίως με γκλομπς και όπλα.

Εξαιρετικά διαδεδομένος, επίσης, είναι ο εξευτελισμός των γυναικών κρατουμένων από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους καθώς τους ζητούν ενώπιον ανδρών να βγάλουν όλα τους τα ρούχα προκειμένου να ελεγχθούν, κάτι που δεν είναι απαραίτητο αφού ο ισραηλινός στρατός διαθέτει όλα τα τεχνολογικά μέσα για να κάνει ελέγχους πάνω από τα ρούχα. Τελευταίο τέτοιο κρούσμα η 30χρονη Χάναα Σχαλάμπι, η οποία εδώ και 21 ημέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για τον εξευτελισμό που υπέστη κατά την ανάκρισή της αλλά και κατά τη δίκη της, στην οποία παρευρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα.

Η Σχαλάμπι καταδικάστηκε, αρχικώς, σε έξι μήνες κάθειρξη, που στη συνέχεια έγιναν τέσσερις, για κατηγορίες που δεν ήταν διόλου σαφείς. Η προηγούμενη περίπτωση απεργού πείνας ήταν αυτή του 33χρονου Κχαντέρ Αντνάν, ο οποίος σταμάτησε την απεργία πείνας που έκανε διαμαρτυρόμενος για την, άνευ λόγου, διοικητική του κράτηση μετά από δύο μήνες, και υπό ασφυκτική πίεση και από ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

  • Ενας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν αργά το απόγευμα σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής λίγο έξω από τη Χεβρώνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ