ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
«Οι αντιστασιακοί συνεχίζουμε με Λαϊκή Συμμαχία και ΚΚΕ»

Πλούσια ήταν η δράση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πανελλαδικά, στον ένα χρόνο που ακολούθησε από το 12ο Συνέδριό της.

Σε κλίμα συντροφικό, συναγωνιστικό, γόνιμου προβληματισμού με στόχο την ένταση της οργανωμένης πάλης των Αντιστασιακών αγωνιστών, των απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σ' όλα τα μέτωπα των ταξικών αγώνων ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), της τρόικας, ΕΕ και ΔΝΤ, συνεδρίασε, το περασμένο Σάββατο (3.3.2012), το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ.

Τόσο στην κεντρική εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, αλλά και με τις ομιλίες των δεκάδων ομιλητών - μελών του Γενικού Συμβουλίου απ' όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που συμμετείχαν απ' όλη την Ελλάδα, τονίστηκε πως, ενόψει της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων (μαζική ανεργία, περικοπές μισθών και συντάξεων, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημόσια Υγεία - Πρόνοια κ.λπ.), οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων που εφαρμόζει το Μαύρο Μέτωπο της συγκυβέρνησης - τρόικα - ΕΕ και ΔΝΤ.

Αναφερόμενοι στον πλούσιο απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς, μετά το 12ο Συνέδριο της Οργάνωσης, τα μέλη του Γεν. Συμβουλίου, επεσήμαναν την ανάγκη για καλύτερη και έγκαιρη οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής που πρέπει να δένονται και με τα σημερινά λαϊκά προβλήματα, ώστε να βοηθάνε στη διδαχή και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς μέσα από την ανάδειξη του έπους της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ηρωικού Δεκέμβρη και του μεγαλείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αναγκαίο, επίσης, είναι, τονίστηκε, μαζί με τη συμμετοχή στους αγώνες του ταξικού λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ και το ΚΚΕ, να αποκρούεται η αντικομμουνιστική επίθεση του Μαύρου Μετώπου της Αστικής Εξουσίας κατά του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

«Οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημειώθηκε, οργανώνουμε, εμείς οι ίδιοι με τα παραρτήματά μας σε συνεργασία και με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, τις πολιτικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπως αρμόζει για τους συναγωνιστές μας μην επιτρέποντας καμιά καπηλεία... Διοργανώνουμε και συμμετέχουμε, ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σε εκδηλώσεις με τα δικά μας σύμβολα, πανό και συνθήματα, απαιτώντας, σήμερα: "Κάτω το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, ανατροπή των βάρβαρων μέτρων και προστασία των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, έξω από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες (ΕΕ και ΝΑΤΟ), διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία».

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ομόφωνα, ενέκρινε απόφαση με τους στόχους δράσης για το επόμενο διάστημα, όπου τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, η αποφασιστικότητα των αγωνιστών να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών και των οραμάτων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΚΑΜ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε!»

Το Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη
Το Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη
Το διαχρονικό αγωνιστικό μήνυμα του Ποιητή (Φώτης Αγγουλές): «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή...», εξέπεμψαν, μια ακόμα φορά, οι αγωνιστές Μακρονησιώτες, οι Αντιστασιακοί και άλλοι νεότεροι λαϊκοί αγωνιστές που συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΠΕΚΑΜ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λαυρίου και το Εργατικό Κέντρο, το πρωί της Κυριακής 4.3.2012, στο Λαύριο, τιμώντας τους νεκρούς ήρωες της Μακρονήσου, μαζί και τις δεκάδες χιλιάδες των σακατεμένων και βασανισμένων Αντιστασιακών αγωνιστών και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, τους Κομμουνιστές που βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Μακρονήσου, το Ελληνικό Νταχάου που έστησε το μοναρχοφασιστικό καθεστώς με τους πάτρωνές τους Αγγλους και Αμερικάνους.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, στο «Μνημείο της Μάνας, αδελφής και αγαπημένης του ήρωα Μακρονησιώτη», όπου και κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους της ΠΕΚΑΜ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, όπως σημείωσε η Γεωργία Μαχαίρα εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΕΚΑΜ: «Ηρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δολοφονημένους στρατιώτες του Α' ΕΤΟ, να τιμήσουμε τους απροσκύνητους και αλύγιστους αντάρτες που από τα Βουνά της Αντίστασης εξορίστηκαν στο μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, αλλά και να αποδώσουμε έναν υπέρτατο φόρο τιμής στις Μάνες, τις αγαπημένες αδερφές των ηρώων Μακρονησιωτών. Εδώ, τόνισε, μπροστά στο μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη, σήμερα, παίρνουμε δύναμη από το μεγαλείο τους!» Και πρόσθεσε: «Στηριζόμαστε στους αγώνες του παρελθόντος, τους ενώνουμε με το Παρόν για να φτιάξουμε το Μέλλον μας που θα 'ναι της εργατικής τάξης, με τα οράματα αυτά των ηρώων της Μακρονήσου. Σ' αυτόν το δρόμο αγωνιζόμαστε, στο δρόμο των Χαλυβουργών ενάντια στη βαρβαρότητα της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., τρόικας ΕΕ και ΔΝΤ. πλουτοκρατών».

Μετά το προσκλητήριο των εκτελεσμένων - δολοφονημένων, με την υπόκρουση του Πένθιμου Εμβατηρίου, από φυσαρμόνικα, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Μηχανουργείο (Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου), όπου και μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Γρηγόρης Ριζόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και ο πρώην πρόεδρός του συν. Χριστακέας που χαιρέτισε τα παιδιά των αγωνιστών της Μακρονήσου που συμμετέχουν στην ΠΕΚΑΜ. Στο χρονικό της σφαγής - μαζικής δολοφονίας που συντελέστηκε από τους δολοφόνους του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος την 29 Φλεβάρη - 1η Μάρτη 1948, αναφέρθηκε ο Λάζαρος Κυρίτσης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο, απαγγελίες με μαρτυρίες αγωνιστών, χορευτικό από το συγκρότημα Ποντίων Λαυρίου με συνοδεία ποντιακής Λύρας και ταμπούρλου, τραγούδια Ηπειρώτικα από τον Χριστόδουλο Παπαστάθη. Στην αίθουσα υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό και βιβλία σχετικά με τη Μακρόνησο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Αγώνας μέχρι τη νίκη

Την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς που έγινε στις 6, 7 και 8 Μάρτη 1944 και σηματοδοτεί την ιστορία της πόλης και, παράλληλα, συμπυκνώνει τους αγώνες και τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης, τίμησαν προχτές οι κάτοικοι της πόλης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς.

Στις 6 το απόγευμα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Οσίας Ξένης, δίπλα στον ιερό χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου, και σε μια σεμνή εκδήλωση τίμησαν τους αγωνιστές που με το αίμα τους αντιστάθηκαν στους κατακτητές. Υποσχέθηκαν να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τους αγώνες «μέχρι ο λαός να έρθει στην εξουσία».

Στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς Μανώλης Χατζηευστρατίου και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η εποποιία που δημιούργησε ο ελληνικός λαός τα χρόνια της φασιστικής κατοχής, συσπειρωμένος στη μεγάλη του πλειοψηφία στις γραμμές του ΕΑΜ, με πρωτοπόρο καθοδηγητή του το κόμμα των αγώνων και των θυσιών, το ΚΚΕ, δεν μπορεί ούτε να σβηστεί από τη λαϊκή συνείδηση αλλά ούτε και να παραχαραχτεί, όπως μάταια επιδιώκει δεκαετίες τώρα, η ντόπια και διεθνής αστική προπαγάνδα». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση τόνισε πως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για όλο το λαό «είναι αυτή που δείχνει το ΚΚΕ, είναι ο δρόμος του αγώνα της συμμαχίας όλων των λαϊκών στρωμάτων για τη δική τους εξουσία».

Στην εκδήλωση καταγγέλθηκε η άρνηση του διευθυντή του ΕΠΑΛ Νίκαιας προς την ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, εκπρόσωπός της να μιλήσει στους μαθητές του σχολείου για το ιστορικό της μάχης. Η ΟΒΑ του σχολείου της ΚΝΕ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία συνδέει τους αγώνες εκείνους με τους σημερινούς την οποία μοίρασε στο σχολείο.

Στεφάνια κατατέθηκαν από την Αχτιδική Επιτροπή Νίκαιας - Κορυδαλλού - Ρέντη, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς, ενώ χρήματα πρόσφεραν τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού και Πειραιά, ο ΟΦΟΝ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Κορυδαλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ