Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΚΑΜ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε!»

Το Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη
Το Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη
Το διαχρονικό αγωνιστικό μήνυμα του Ποιητή (Φώτης Αγγουλές): «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή...», εξέπεμψαν, μια ακόμα φορά, οι αγωνιστές Μακρονησιώτες, οι Αντιστασιακοί και άλλοι νεότεροι λαϊκοί αγωνιστές που συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΠΕΚΑΜ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λαυρίου και το Εργατικό Κέντρο, το πρωί της Κυριακής 4.3.2012, στο Λαύριο, τιμώντας τους νεκρούς ήρωες της Μακρονήσου, μαζί και τις δεκάδες χιλιάδες των σακατεμένων και βασανισμένων Αντιστασιακών αγωνιστών και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, τους Κομμουνιστές που βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Μακρονήσου, το Ελληνικό Νταχάου που έστησε το μοναρχοφασιστικό καθεστώς με τους πάτρωνές τους Αγγλους και Αμερικάνους.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, στο «Μνημείο της Μάνας, αδελφής και αγαπημένης του ήρωα Μακρονησιώτη», όπου και κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους της ΠΕΚΑΜ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, όπως σημείωσε η Γεωργία Μαχαίρα εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΕΚΑΜ: «Ηρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δολοφονημένους στρατιώτες του Α' ΕΤΟ, να τιμήσουμε τους απροσκύνητους και αλύγιστους αντάρτες που από τα Βουνά της Αντίστασης εξορίστηκαν στο μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, αλλά και να αποδώσουμε έναν υπέρτατο φόρο τιμής στις Μάνες, τις αγαπημένες αδερφές των ηρώων Μακρονησιωτών. Εδώ, τόνισε, μπροστά στο μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη, σήμερα, παίρνουμε δύναμη από το μεγαλείο τους!» Και πρόσθεσε: «Στηριζόμαστε στους αγώνες του παρελθόντος, τους ενώνουμε με το Παρόν για να φτιάξουμε το Μέλλον μας που θα 'ναι της εργατικής τάξης, με τα οράματα αυτά των ηρώων της Μακρονήσου. Σ' αυτόν το δρόμο αγωνιζόμαστε, στο δρόμο των Χαλυβουργών ενάντια στη βαρβαρότητα της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., τρόικας ΕΕ και ΔΝΤ. πλουτοκρατών».

Μετά το προσκλητήριο των εκτελεσμένων - δολοφονημένων, με την υπόκρουση του Πένθιμου Εμβατηρίου, από φυσαρμόνικα, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Μηχανουργείο (Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου), όπου και μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Γρηγόρης Ριζόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και ο πρώην πρόεδρός του συν. Χριστακέας που χαιρέτισε τα παιδιά των αγωνιστών της Μακρονήσου που συμμετέχουν στην ΠΕΚΑΜ. Στο χρονικό της σφαγής - μαζικής δολοφονίας που συντελέστηκε από τους δολοφόνους του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος την 29 Φλεβάρη - 1η Μάρτη 1948, αναφέρθηκε ο Λάζαρος Κυρίτσης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο, απαγγελίες με μαρτυρίες αγωνιστών, χορευτικό από το συγκρότημα Ποντίων Λαυρίου με συνοδεία ποντιακής Λύρας και ταμπούρλου, τραγούδια Ηπειρώτικα από τον Χριστόδουλο Παπαστάθη. Στην αίθουσα υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό και βιβλία σχετικά με τη Μακρόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ