ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Πανελλαδική ημέρα δράσης για βιβλιάρια - ενημερότητα

Κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΑΕΕ την Πέμπτη για θεώρηση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας και κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ στον ΟΑΕΕ
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ στον ΟΑΕΕ
Σε νέο αγωνιστικό «γύρο» προχωρούν οι δυνάμεις που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Ενώσεις, Επιτροπές, συνδικαλιστές και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι, μεθαύριο Πέμπτη, 15 του Μάρτη, ημέρα πανελλαδικής δράσης, με κινητοποιήσεις σε κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σε όλη τη χώρα. Η ΠΑΣΕΒΕ διεκδικεί:

  • Αμεση θεώρηση όλων των βιβλιαρίων Υγείας από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ανεξαρτήτως χρεών.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για όσο κρατάει η κρίση.

Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ Πειραιώς 46 (πρώην ΤΣΑ), ενώ κινητοποιήσεις έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε Πειραιά, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ιλιον, Μπραχάμι, Αγ. Παρασκευή και αλλού.

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη περιφερειακές συσκέψεις των Γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και της κλιμάκωσης της πάλης το επόμενο διάστημα.

Μακεδονία - Θράκη

Η ανάγκη πιο αποφασιστικής οργάνωσης της πάλης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στο πλευρό του εργατικού λαϊκού κινήματος, απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνεται, αναδείχθηκε στη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης Μακεδονίας - Θράκης των Γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, παρουσίασε τους άξονες και το πλαίσιο πάλης πάνω στο οποίο θα πρέπει να κλιμακωθεί η δράση το επόμενο διάστημα, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι να μπουν στον αγώνα αποφασιστικά. Προτεραιότητα αποκτούν η αντίσταση στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, η οργανωμένη άρνηση πληρωμών, η πάλη για το ασφαλιστικό και για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Θεσσαλία

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και στη Θεσσαλία, οδηγεί στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα. Αυτό τονίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε, τη περασμένη Κυριακή, στη Λάρισα. Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Γερ. Χιόνης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, οι συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα απαιτούν να γίνει πράξη το σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κρίση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη του Κοινού Λαϊκού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ειδική αναφορά έγινε στην αδυναμία χιλιάδων μικρομεσαίων να αποπληρώσουν τα δάνεια που σύναψαν στο πλαίσιο του ΤΕΜΠΜΕ, για να τονιστεί η ανάγκη το Αγωνιστικό Αντιμονοπωλιακό Κίνημα να διεκδικήσει την ελάχιστη προστασία από τα τραπεζικά τρωκτικά. Κι έγινε κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις Ομοσπονδίες μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τους ψαράδες και την ΠΑΣΥ, να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να εμποδίσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια κατασχέσεων.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ
Λύση μόνο με αγώνα

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για αγωνιστική διεκδίκηση της κατάργησης των χαρατσιών

Προτάσσοντας τον αγώνα ως το μόνο μέσο θετικών εξελίξεων απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ και σε κάθε άλλο χαράτσι, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) καλεί σε νέους δυναμικούς αγώνες. Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της έχει ως εξής:

«Ο ντόρος που σηκώθηκε από τα ΜΜΕ για την προσωρινή υπαναχώρηση της κυβέρνησης σχετικά με την διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού και η μεταφορά είσπραξης του χρέους στις ΔΟΥ, καμία σχέση δεν έχει με την τάχα πίεση που άσκησε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ "περί αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής ρύθμισης" που προέβλεπε τη διακοπή ρεύματος αν δεν πληρωνόταν το χαράτσι.

Κι αυτό γιατί κάτω από την πίεση των αγώνων των "Λαϊκών Επιτροπών" στις γειτονιές, που συσπειρώνεται η ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ κλπ., η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της Βουλής, αναγκάστηκε:

  • Από τις 19/01/2012 να καταθέσει σχετική τροπολογία για το χαράτσι, δηλαδή σχεδόν 2 μήνες πριν την απόφαση του ΣτΕ.
  • Να ψηφίσει την «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» της παραπάνω τροπολογίας στη Βουλή στις 14/02/2012, δηλαδή κοντά ένα μήνα πριν την απόφαση του ΣτΕ.

Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη για την αδέκαστη (!) δικαιοσύνη...

Είναι αυτή η δικαιοσύνη, που ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική προπαγάνδα και που στην ίδια απόφαση, θεωρεί νόμιμο το χαράτσι στα ακίνητα που έχει επιβληθεί σε εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, λόγω "εκτάκτων αναγκών" για να "σωθεί η χώρα"...

Είναι η ίδια αδέκαστη (!) δικαιοσύνη που θεωρεί νόμιμη την κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων, που αποδέχεται ως νόμιμο να ζει κάποιος με 450 ευρώ, που γίνεται «τυφλή» όταν βλέπει να κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, που χάνει τη μιλιά της όταν επιβάλουν στους γιατρούς να συνταγογραφούν "γενόσημα" υποκατάστατα φαρμάκων, που "σφυρίζει αδιάφορα" όταν χαρατσώνουν τους μικρούς ΕΒΕ με Τέλη Επιτηδεύματος και αφήνουν αυτούς και τις οικογένειές τους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη όταν αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στο Ταμείο. Είναι η "τυφλή" και "αδέκαστη" δικαιοσύνη του κράτους των μονοπωλίων που κρίνει κάθε διεκδίκηση και απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι καθοριστικά. Το 1,5 εκατ. λαϊκών νοικοκυριών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που με την δράση των "Λαϊκών Επιτροπών" αρνήθηκαν να πληρώσουν το άδικο χαράτσι, αποδεικνύει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Καμία αυταπάτη ότι με νομικά τερτίπια θα επέλθει δικαίωση, κάτι που πλασάρουν κόμματα, νομικοί και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, Δήμοι και όργανα της Τοπικής Διοίκησης που είχαν καταθέσει τη σχετική προσφυγή. Λύσεις για τα λαϊκά στρώματα θα υπάρξουν μόνο με οργανωμένους αγώνες.

Ο αγώνας δεν τελείωσε. Τώρα πιο δυναμικά, με νέες μορφές πάλης οργανώνουμε την λαϊκή ανυπακοή στα αντιλαϊκά χαράτσια. Συνεχίζουμε μέχρι τα χαράτσια να καταργηθούν στην πράξη. Εχουμε τη δύναμη και μπορούμε να το επιβάλουμε».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Διαμαρτύρεται για τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ

Mε λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων εκβιάζουν οι μεγαλοεξαγωγείς, που, μετά τους πανηγυρισμούς για την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία διετία, τώρα διαμαρτύρονται για τη μείωση του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί σε επιστροφές ΦΠΑ που φέρεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κάνει λόγο για απώλεια 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές ΦΠΑ «από την αγορά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», που «θα αποτελέσει ταφόπλακα στις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας» και απειλούν με αυξήσεις λουκέτων και περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των εξαγωγών το Γενάρη του 2012 η συνολική αξία εμφανίζεται αυξημένη κατά 3,2% σε σύγκριση με το Γενάρη του 2011 εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και κατά 9,9% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ενώ η αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή διαμορφώνεται στο 8% στο δωδεκάμηνο Φλεβάρη 2011 - Γενάρη 2012.

Λουκέτο στον ΟΔΔΥ

Σε εφαρμογή των αποφάσεων για τα μαζικά λουκέτα σε σειρά από κρατικές επιχειρήσεις και άλλους φορείς, από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκδόθηκε χτες η κοινή απόφαση για την κατάργηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ).

Οι εργαζόμενοι περνάνε στη διεύθυνση τελωνειακών διαδικασιών του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς τις τυχόν πρόσθετες αποδοχές και τα άλλα επιδόματα, για τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», τα οποία καταργούνται. Στο υπουργείο Οικονομικών περιέρχονται και τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία του πρώην ΟΔΔΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ