ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του εργασιακού μεσαίωνα

Μαζική ήταν η διαδήλωση την Κυριακή
Μαζική ήταν η διαδήλωση την Κυριακή
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους 60 πόλεων της Ισπανίας ενάντια στη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα και θέτουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν την ανεργία και την ανέχεια δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη μείωση των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 (από 45 που ήταν) ανά έτος εργασίας, την προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, την επέκταση της ελαστικής απασχόλησης. Οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν οι πρώτες μετά την κήρυξη απεργίας για την 29 Μάρτη. Πριν τις διαδηλώσεις της Κυριακής οι συμβιβασμένες ηγεσίες των «UGT» και «CCOO» - που χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - συναντήθηκαν στη Μαδρίτη και ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να υπάρξουν «διαπραγματεύσεις»...

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, καλεί τους εργαζομένους σε ανυπακοή στις συμφωνίες που προκύπτουν από το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» σημειώνοντας ότι ο προσανατολισμός του αγώνα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων για την ανατροπή του καπιταλισμού. Τονίζει πως η γενική απεργία αποτελεί την αρχή για την κλιμάκωση της ταξικής πάλης. Στην ανακοίνωσή του ως παράδειγμα ταξικού αγώνα φέρνει την πάλη του ΠΑΜΕ, με μπροστάρη το ΚΚΕ, στην Ελλάδα.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Από τη ... Σκύλλα στη Χάρυβδη ο λαός

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Τη ...σκυτάλη της εξουσίας έλαβε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη Σλοβακία το Σάββατο, χωρίς το γεγονός αυτό να σηματοδοτεί κάποια αλλαγή προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, καθώς θα συνεχιστεί η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που εφάρμοζαν και οι λεγόμενες συντηρητικές κυβερνήσεις.

Με τη συμμετοχή να φτάνει το 59,11% και εν μέσω σκανδάλων το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 44,4% και 83 από το σύνολο των 150 εδρών της Βουλής, εξασφαλίζοντας σαφή αυτοδυναμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Φίτσο διακυβέρνησε τη χώρα την περίοδο 2006 - 2010. Συντριπτική ήττα υπέστησαν και τα κόμματα του μέχρι πρόσφατου τετρακομματικού συνασπισμού που συγκέντρωσε 51 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ το μεγαλύτερο «πλήγμα» έλαβε η Δημοκρατική και Χριστιανική Ενωση της απερχόμενης πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα που έλαβε μόλις το 5,9%. Οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν 16 έδρες, το νέο κόμμα των «συνηθισμένων Ανθρώπων» (που προεκλογικά έκανε καμπάνια κατά της διαφθοράς) πήρε 16 έδρες, η ουγγρική μειονότητα «Most-Hid» 13 έδρες.

Οι σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκαν την «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, επιβολή φόρων σε πλούσιους και επιχειρήσεις, αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων» ...«αφοσίωση στην Ευρωζώνη» και έπαιξαν το «χαρτί» του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος. Και βέβαια το κόμμα αυτό συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στην ισχυροποίηση των καπιταλιστών μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Τσεχοσλοβακία, αλλά, λόγω έλλειψης πραγματικά επαναστατικού κόμματος, χειραγωγεί λαϊκούς ανθρώπους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Τη λήψη μέτρων σταδιακής απόσυρσης της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση που έχει διορίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της νέας Βουλής στην Αίγυπτο, που, σε μεγάλο βαθμό, ελέγχεται από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Εννιά νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επιδρομής ενόπλων σε καταστήματα στην αγορά χρυσού αλ Ασουάντ, της Βαγδάτης. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ικανές ενόψει της προγραμματισμένης, για τα τέλη του μήνα, συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει μετά από πολλά χρόνια στην ιρακινή πρωτεύουσα.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 100 Νοτιοσουδανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες σε περιοχές της πολιτείας του Ανω Νείλου στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αγροτικών και νομαδικών φυλετικών κοινοτήτων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τα κόμματα Ενωμένη Σερβία (JS), Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) και Κόμμα Συνταξιούχων (PUPS) αποφάσισαν τη συνέχιση της συνεργασίας και θα υπογράψουν συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού ενόψει των επικείμενων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στη Σερβία.

ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί τη μεθόριο ανάμεσα στη Νότια και στη ΛΔ Κορέας για να απευθύνει μήνυμα υποτίθεται «συμφιλίωσης» κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στις 26 και 27 τρέχοντος μηνός.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν προχτές από την επίθεση αγνώστου με χειροβομβίδες σε στάση λεωφορείου στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ που δρα στη γειτονική Σομαλία.

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Απελευθέρωση συνδικαλίστριας

Στις παραμονές της 8ης Μάρτη κι ύστερα από 9 μήνες φυλάκισης, αποφυλακίστηκε η Νατάλια Σοκολόβα, νομικός σύμβουλος του συνδικάτου εργαζομένων στην κινέζο-καζάχικη πετρελαϊκή εταιρεία «Καραζανμπασμουνάι», η οποία είχε καταδικαστεί το 2011 σε 6 χρόνια φυλάκισης. Οπως έγινε γνωστό, η ποινή φυλάκισης της Ν. Σοκολόβα μετατράπηκε σε 3 χρόνια με αναστολή και σε ταυτόχρονη τριετή στέρηση του δικαιώματος να ασχολείται με κοινωνική δραστηριότητα.

Η Νατάλια Σοκολόβα συνελήφθη στις 25 Μάη του 2011 και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές, με τις κατηγορίες «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, διαδηλώσεων» στο Καζαχστάν.

Η απελευθέρωση της Ν. Σοκολόβα είναι μια σημαντική επιτυχία του εργατικού κινήματος του Καζαχστάν, που δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη μαζική διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης, στην οποία πήραν μέρος πολλά συνδικάτα, κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα και κινήματα διάφορων χωρών. Στην ημερήσια διάταξη των εργαζόμενων του Καζαχστάν μπαίνει το ζήτημα απελευθέρωσης και των δεκάδων άλλων εργαζόμενων συνδικαλιστών, που βρίσκονται σήμερα στις φυλακές του Καζαχστάν, μετά το «μακελειό» της εργατικής κινητοποίησης στις 16/12/2011, στην πόλη Ζαναόζεν, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 εργάτες.


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εργάτες κάηκαν ζωντανοί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Κάηκαν ζωντανοί 11 εργάτες οικοδόμοι (ο αριθμός ενδέχεται να ανεβεί) που διέμεναν σε καταυλισμό σκηνών, σε ένα εργοτάξιο κατασκευής μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη όταν ξέσπασε φωτιά χθες τα ξημερώματα. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Νετζμί Καντίογλου, «φαίνεται ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ένα πρόβλημα με τη θέρμανση, λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε», αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να παλέψουν για το μεροκάματο οι εργάτες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις αρχές, η ακριβής αιτία που εκδηλώθηκε η φωτιά δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Μπορεί να οφείλεται σε φωτιά που άναψαν οι εργάτες για να ζεσταθούν ή ακόμα και σε βραχυκύκλωμα κάποιας ηλεκτρικής συσκευής.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παρέμβαση των ΝΑΤΟικών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πιέσεις για την εξεύρεση μίας «πολιτικής συμφωνίας πολύ σύντομα» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, που θα είναι αποδεκτή κυρίως από τους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, άσκησε χτες ο διοικητής της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, Γερμανός στρατηγός Ερχαρντ Ντρεβς.

Ο Ντρεβς εκτίμησε ότι οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ζουν σε συνθήκες «παγωμένης σύγκρουσης», λέγοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς να επιβιώσουν δίχως τη συνέχιση της βοήθειας από το Βελιγράδι. Υπεραμύνθηκε εντούτοις του ρόλου καταστολής των κατά καιρούς σερβικών διαδηλώσεων και οδοφραγμάτων από τη ΝΑΤΟική «ειρηνευτική» δύναμη (KFOR) λέγοντας ότι αυτή είναι δήθεν «ουδέτερη», ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτε με τους Σέρβους, αλλά με τα οδοφράγματα γιατί τάχα ενδιαφέρεται για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία και την εκπλήρωση των καθηκόντων της αποστολής που προβλέπεται από τις σχετικές συμφωνίες...

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη διαμάχη στο προτεκτοράτο «επιφανειακή» διαβλέποντας «στο τέλος, ίσως, κάποια λύση». Αντίθετα, είπε ότι δε βλέπει βιώσιμη λύση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη γιατί, όπως πρόσθεσε, «εδώ και χρόνια τα πράγματα άλλαξαν ελάχιστα προς το καλύτερο».

Πάντως, στο Ζούπιν Πότοκ του βόρειου Κοσσυφοπεδίου οι Σέρβοι επανέλαβαν το Σαββατοκύριακο τα μπλόκα με τα οποία εμπόδισαν τη διέλευση τριών οχημάτων της αποστολής της ΕΕ (EULEX) στον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη με το Ζβέτσαν. Τα μπλόκα αποσύρθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των Σέρβων με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής δύναμης στην KFOR...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ