Τρίτη 13 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Απελευθέρωση συνδικαλίστριας

Στις παραμονές της 8ης Μάρτη κι ύστερα από 9 μήνες φυλάκισης, αποφυλακίστηκε η Νατάλια Σοκολόβα, νομικός σύμβουλος του συνδικάτου εργαζομένων στην κινέζο-καζάχικη πετρελαϊκή εταιρεία «Καραζανμπασμουνάι», η οποία είχε καταδικαστεί το 2011 σε 6 χρόνια φυλάκισης. Οπως έγινε γνωστό, η ποινή φυλάκισης της Ν. Σοκολόβα μετατράπηκε σε 3 χρόνια με αναστολή και σε ταυτόχρονη τριετή στέρηση του δικαιώματος να ασχολείται με κοινωνική δραστηριότητα.

Η Νατάλια Σοκολόβα συνελήφθη στις 25 Μάη του 2011 και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές, με τις κατηγορίες «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, διαδηλώσεων» στο Καζαχστάν.

Η απελευθέρωση της Ν. Σοκολόβα είναι μια σημαντική επιτυχία του εργατικού κινήματος του Καζαχστάν, που δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη μαζική διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης, στην οποία πήραν μέρος πολλά συνδικάτα, κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα και κινήματα διάφορων χωρών. Στην ημερήσια διάταξη των εργαζόμενων του Καζαχστάν μπαίνει το ζήτημα απελευθέρωσης και των δεκάδων άλλων εργαζόμενων συνδικαλιστών, που βρίσκονται σήμερα στις φυλακές του Καζαχστάν, μετά το «μακελειό» της εργατικής κινητοποίησης στις 16/12/2011, στην πόλη Ζαναόζεν, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 εργάτες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ