Τρίτη 13 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και επαφές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε εκ νέου ανοιχτή αντιπαράθεση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εξελίξεις στη Συρία εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που επίσης ζήτησαν από κοινού από τη συριακή ηγεσία «τάχιστη αντίδραση στις προτάσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κόφι Ανάν». Η συζήτηση για νέα απόφαση αναβλήθηκε για μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Ανάν, που συνάντησε τον Σύρο Πρόεδρο επί διήμερο στη Δαμασκό, και αποχώρησε δηλώνοντας «αισιόδοξος για επίτευξη εκεχειρίας» και ζητώντας «να σταλεί σαφές μήνυμα ότι είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άμαχοι». Ο Ανάν θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, μετά από συναντήσεις, χτες, στην Ντόχα με την ηγεσία του Κατάρ και στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Την αναγκαιότητα «κοινής στάσης, γλώσσας και αντίδρασης» επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας πιέζοντας για συναίνεση τους ομολόγους τους των Ρωσίας και Κίνας για απόφαση ακόμη και αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία και αρνούμενοι να δεχτούν απόδοση ευθυνών για τη βία και στην ένοπλη δράση τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δέχτηκε ότι η συριακή ηγεσία φέρει μεγάλη ευθύνη αλλά επέμεινε ότι «η αλλαγή στον αραβικό κόσμο δεν θα έρθει μέσα από τη χειραγώγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ξένες επεμβάσεις».

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη μια υπόγεια διαδικασία αναζήτησης «κοινού τόπου» μέσω του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Λαβρόφ συνάντησε τους Αραβες ομολόγους του, το Σαββατοκύριακο στο Κάιρο, και συμφώνησαν για επίτευξη άμεσης εκεχειρίας, αποκλεισμό του ενδεχόμενου ξένης επέμβασης, διασφάλιση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, σύσταση μηχανισμού ελέγχου της διαδικασίας η οποία θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την εποπτεία του Ανάν. Η επίτευξη, και μόνο, της διπλωματικής αυτής σύγκλισης έγινε δεκτή με ικανοποίηση από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία. Μάλιστα, η Χ. Κλίντον επρόκειτο να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον Λαβρόφ.

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε Χομς, Ιντλίμπ και Ντεράα, όπου, εκτός των άλλων, σκοτώθηκε και μία μαθήτρια από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Στη συνοικία Καρμ αλ Ζαϊτούν της Χομς εντοπίστηκαν οι σοροί δεκάδων γυναικόπαιδων, που είχαν βιαστεί, σφαγιαστεί και καεί, ορισμένες από αυτές.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ζήτησε, πάλι, άμεση ξένη στρατιωτική επέμβαση και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ο υπουργός Πληροφοριών, Αντνάν Μαχμούντ, από την άλλη, κατηγόρησε Σ. Αραβία και Κατάρ ότι «εξοπλίζουν τους τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ